Русия е напът да изпревари Саудитска Арабия като най-голям доставчик на петрол за Китай, което е пример как войната в Украйна се отразява на влиянието на кралството върху световните пазари, съобщава Reuters.

От нейното начало Саудитска Арабия постоянно губи пазарен дял в Китай - най-големия енергиен пазар в света, за сметка на Русия, която продава своя петрол с големи отстъпки. Намаляването на производството от страна на Саудитска Арабия по-рано този месец също не постига желания ефект - повишаване на цените, чрез което Рияд иска да компенсира спадът в търсенето.

Хаосът в Русия през последните дни, при който паравоенната групировка "Вагнер" започна, а след това прекрати въстание срещу Министерството на отбраната, засега има слабо въздействие върху енергийния сектор на страната, посочва още информационната агенция. Инвеститорите и анализаторите обаче следят внимателно ситуацията, включително и заради потенциала ѝ да наруши деликатния съюз между Русия и ръководената от Саудитска Арабия Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК). Именно прегръдката между Москва и Пекин е един от постоянните източници на напрежение в организацията.

Най-големият износител на петрол с 19% спад на печалбата за тримесечиетоОтчетените от Aramco резултати надминават очакваните от анализаторите 30,5 милиарда долара


През април износът на суров петрол от Саудитска Арабия за Китай е временно изпреварен от руския. След това арабският доставчик отново заема първото място, а сега двете страни са приблизително изравнени. Но според анализатори, цитирани от Reuters, всичко сочи, че Русия ще дръпне напред, след което и ще увеличи преднината си на китайския пазар през следващите месеци.

В момента Русия е източник на 14% от доставките за Китай, в сравнение с 8,8% преди войната, посочва доставчикът на данни за суровини Kpler. В същото време делът на Саудитска Арабия е спаднал до 14,5% през трите месеца до май.

Обратът е още по-драматичен в Индия, където Рияд държи 13% от пазара в сравнение с 20% преди войната. По данни на Kpler на Москва сега се падат около 40% от вноса в Индия, в сравнение с 3% преди войната.

Руската икономика тръгва по пътя на “обратната индустриализация” Инвестициите са намалели, работната ръка е оскъдна, бюджетът е свит, обясняват анализатори пред WSJ


И Китай, и Индия са привидно неутрални в конфликта, като заявяват, че подкрепят мирно решение. Въпреки това продажбите на петрол в Азия носят на Русия милиарди в твърда валута, от които тя се нуждае, за да финансира войната си. Но процесът е двустранен и от него печелят всички замесени страни. Докато Москва е увеличила вноса на технологии от Китай, които са от решаващо значение за военните ѝ усилия, включително полупроводници и микрочипове, Индия превръща евтиния руски суров петрол в дизелово гориво, което продава на високи цени в Европа. Там то замества забранените руски рафинирани продукти.

Междувременно Китай все повече се запасява с евтин руски петрол, за да се застрахова в случай, че икономиката се раздвижи и цените се повишат. Пекин е добавил около 1,77 млн. барела дневно към запасите си през май, което е най-много от юли 2020 г. насам, по данни на компанията за анализ на петролните пазари Refinitiv Eikon.

Потокът от евтин руски петрол понижава световните цени, което пък пречи на Саудитска Арабия да финансира икономическата си програма у дома. Загубата на пазарен дял, съчетана със спад на цените, е болезнен двоен удар за кралството. Това е и основната причина за изненадващия ход на Рияд по-рано този месец за намаляване на добива на петрол с още един милион барела дневно. Той трябваше да доведе до повишаване на цените, както се е случвало много пъти досега, но вместо това те почти не се промениха този път. Международният договор за петрола сорт Брент остана на същото ниво - около 75 долара за барел, далеч под 81 долара - цената, която според анализаторите е необходима на кралството, за да балансира бюджета си.

ЕС забрани вноса на руски петрол, но не може да го спре Суровият петрол е пословично труден за проследяване на световните пазари


"Намаляването на производството е лесно, но по този начин се отказвате от пазарен дял в полза на други държави като Русия", казва Оле Хансен, ръководител на отдела за стратегии в датската Saxo Bank, и добавя, че след това "не е никак лесно да си върнете пазара".

Засега планът на Саудитска Арабия изглежда неуспешен, казва още той, но отбелязва, че прогнозираното нарастване на китайското търсене през третото тримесечие вероятно ще доведе до повишаване на цените и ще оправдае стъпката за ограничаване на производството.

Но някои делегати на ОПЕК твърдят, че Федералният резерв има повече власт върху пазарите на петролни фючърси, отколкото ръководеният от Саудитска Арабия блок. Повишаването на лихвените проценти от страна на Фед засилва долара, което прави стоките, деноминирани в американската валута, по-скъпи за притежателите на други валути и натежава върху цените.

Приходите на Русия от нефт и газ са намалели с близо 40%Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че западните мерки са постигнали целите си за стабилизиране на петролните пазари и намаляване на приходите на Москва от износ на нефт и газ


Експертите на свой ред твърдят, че статутът на Русия като постоянен доставчик с отстъпка може да се превърне в дългосрочна спирачка за международните цени на петрола, но също така посочват, че добивът на Москва ще намалее рязко през следващите години, тъй като тя изпитва недостиг на инвестиции и западни технологии.

Затова и решението на Саудитска Арабия да намали добива бе последвано скоро от увеличение на официалните продажни цени на суровия петрол, който ще бъде доставен през юли, въпреки че рафинериите в Азия очакваха цените да бъдат намалени, посочва в заключение Reuters и добавя:

„Ходът, който принуждава азиатските рафинерии да купуват по-малко саудитски суров петрол и да търсят по-евтини конкурентни сортове, има за цел да осигури на петролните пазари стабилен минимум, през който да преминат цените“.

Редица анализатори смятат, че тази стратегия вероятно ще се провали, тъй като кралството няма инструменти за контрол на фючърсните пазари, които сега се контролират предимно от алгоритми. Те припомнят, че в миналото Китай е намалявал вноса и е изразходвал част от запасите си, когато цените на петрола са били твърде високи, и би могъл да направи същото и сега.