Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, не направиха промени в планираните съкращения на производството на петрол за тази година, докато председателят на коалицията Саудитска Арабия обяви нови доброволни намаления, съобщава CNBC.

ОПЕК+ също така обяви в своето изявление, че ще ограничи комбинираното производство на петрол до 40,463 милиона барела на ден през януари-декември 2024 г.

През октомври 2022 г. алиансът се съгласи на спад от 2 милиона барела на ден. През април 2023 г. някои членове на ОПЕК+ обявиха доброволни намаления с малко над 1,6 милиона барела на ден.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза в неделя, че всички доброволни съкращения, които първоначално трябваше да изтекат след 2023 г., сега ще бъдат удължени до края на 2024 г., съобщава Reuters.

МАЕ: Намаляването на добива от ОПЕК+ може да навреди на икономическия ръст Съкращенията на добива на петрол могат да навредят на потребителите и на глобалното икономическо възстановяване

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи, че Рияд ще приложи допълнително доброволно едномесечно намаление с 1 милион барела на ден, започвайки през юли тази година, което може да бъде удължено, посочва още CNBC. Това ще доведе общ доброволен спад от страна на кралството до 1,5 милиона барела на ден за периода, ограничавайки производството му до 9 милиона барела.

Ходът на алианса от 23 държави следва спорни преговори, които се проточиха през нощта в събота, както и над четири часа неделна среща на Съвместния министерски комитет за наблюдение на алианса, който препоръчва, но не прилага политики.

Залозите за ОПЕК+ са битката за съгласуване на перспективите за по-строги доставки през втората половина на тази година, настоящите макроикономически и инфлационни опасения, както и поддържането на дипломацията вътре в групата, коментира CNBC.

Китай и Фед карат инвеститорите да се люшкат между петрола и златотоКога точно Фед ще спре да повишава лихвите е големият въпрос за двете ключови суровини

Седмица преди срещата министърът на петрола на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман предупреди спекулантите на петролния пазар да „внимават“, в коментар, който бе разчетен като предвестник на ново намаляване на доставките.

Остава да се види дали съобщението за намалението на добива през 2024 г. ще предложи дългосрочна подкрепа за текущите цени на петролните фючърси, когато пазарите отворят в понеделник, след месеци натиск от глобалните финансови сътресения от началото на годината.

В петък сорт Брент се установи на 76,13 долара за барел, като няколко делегати от ОПЕК+ отбелязаха задълбочаващото се разделение между цените и основите на търсенето и предлагането.