Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения на производството си на петрол с около 1,15 милиона барела на ден в изненадващ ход, който според тях е насочен към поддържане на стабилността на пазара, пише The Guardian.

До голяма степен се очакваше на срещата си в понеделник групата държави производителки на петрол да се придържа към вече договорените ограничения.

През октомври ОПЕК+, която се състои от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзнически производители, водени от Русия, договориха намаляване на добива с 2 млн. барела на ден, считано от ноември до края на годината, което разгневи Вашингтон, тъй като по-ограничените доставки повишават цените на петрола.

САЩ твърдят, че светът се нуждае от по-ниски цени, за да бъде подкрепен икономическият растеж и за да се попречи на Владимир Путин да печели приходи за финансирането на инвазията на Русия в Украйна.

Неочакваните доброволни съкращения на добива, които се очаква да започнат от май, идват в допълнение към вече договорените през октомври.

Саудитска Арабия заяви, че ще намали производството си с 500 000 барела на ден, a Ирак - с 211 000 барела на ден, според официални изявления, цитирани от The Guardian.

ОАЕ заяви, че ще намали производството със 144 000 барела на ден, Кувейт обяви намаление със 128 000 барела на ден, Оман - с 40 000, Алжир - с 48 000, a Казахстан - със 78 000.

Руският вицепремиер Александър Новак също каза в неделя, че Москва ще удължи намаляването от 500 000 барела на ден до края на 2023 г. Москва обяви тези съкращения едностранно през февруари след въвеждането на западните тавани на цените.

Руската икономика тръгва по пътя на “обратната индустриализация” Инвестициите са намалели, работната ръка е оскъдна, бюджетът е свит, обясняват анализатори пред WSJ

След тези едностранни съкращения американски служители казаха, че съюзът на Кремъл с други членове на ОПЕК отслабва, но ходът от неделя предполага, че сътрудничеството все още е силно, отбелязва The Guardian.

Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи в изявление, че доброволното съкращаване на добива е "предпазна мярка, насочена към подкрепа на стабилността на петролния пазар".

Цените на петрола паднаха до 15-месечно дъно през март в отговор на банковата криза, която последва фалита на два американски кредитора и доведе до спасяването на Credit Suisse от най-голямата банка в Швейцария UBS.

The Wall Street Journal коемнтира, че намаляването на производството ще повиши цените на петролния пазар, което може да предизвика инфлация и да усложни решенията, които централните банкери трябва да вземат, притиснати между опитите си да укротят растящите цени и да подкрепят една колеблива банкова система.

Новото търсене на енергия в Китай заплашва да подхрани глобалната инфлацияСуровият петрол може да надмине 100 долара за барел тази година, след отварянето на китайската икономика

Решението от неделя също така бележи още един момент, в който Саудитска Арабия, някога надежден партньор на САЩ в сигурността, противопоставя енергийната си политика на Вашингтон, докато Западът се изправя срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, добавя WSJ. САЩ се опитаха да намалят приходите на Русия – един от най-големите производители на петрол и газ в света – чрез санкции и таван на цените, но ходовете на ОПЕК+ помогнаха за поддържане на цените на суровината през по-голямата част от 2022 г.

Намаляването на производството може да увеличи проблемите на Рияд с Вашингтон. Съкращенията, обявени през октомври, изостриха напрежението с администрацията на Байдън, идвайки няколко месеца след посещението на президента в Саудитска Арабия за възстановяване на отношенията и точно преди изборите за Конгрес. Тогава Белият дом обвини ОПЕК+, че активно подкрепя руския президент Владимир Путин. Президентът Байдън обеща неуточнени последствия за Саудитска Арабия, въпреки че отношенията се подобриха, след като Демократическата партия на президента се представи по-добре от очакваното на междинните избори.

САЩ се заканиха на Саудитска Арабия заради петролаБайдън планира да бъде направена преоценка на отношенията им

Решението на ОПЕК+ неочаквано да ограничи още повече своя добив идва и в момент, в който пазарите бяха разтърсени от спирането на 470 000 барела на ден на износа от Ирак. Федералните власти в Ирак заявиха преди седмица, че са спечелили дългогодишно арбитражно дело срещу Турция за контрола върху износа на суров петрол от Иракски Кюрдистан за Турция, спирайки доставките от полуавтономния регион. Говорител на регионалното правителство на Ирак в Кюрдистан каза, че е постигнало предварително споразумение за възобновяване на износа през Турция тази седмица, но добави, че сделката трябва да бъде одобрена от иракския парламент. Петролни ръководители на компании, работещи в региона, казаха, че всяко рестартиране на доставките може да е краткотрайно, отбелязва още WSJ.