Русия ще намали производството на петрол с 500 000 барела на ден през март – това прави около 5% от общия обем, заяви вицепремиерът Александър Новак в петък, цитиран от Reuters.

Решението е в отговор на тавана на цените на руския петрол и петролни продукти, които Западът наложи на Москва.

Цената на суровия петрол Brent се повиши след новината за намаляване на добива от Русия, втория по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, като се повиши с повече от 2,5% в петък до 86,6 долара за барел.

„Считано от днес, ние продаваме целия обем произведен петрол, но, както беше посочено по-рано, няма да продаваме петрол на тези, които пряко или косвено се придържат към „тавана на цените“, подчерта Новак в изявление. И добави: „В тази връзка Русия доброволно ще намали производството с 500 000 барела на ден през март. Това ще допринесе за възстановяването на пазарните отношения”.

По информация от Кремъл Русия е провела разговори с някои членове от Организацията на износителките на петрол ОПЕК+ за решението си да намали добива.

Източник от руското правителство обаче отбеляза пред Reuters, че не се е консултирало официално с Организацията.

Руската икономика е в дългосрочен упадък, но има на какво още да разчита Путин усвоява наследството на страната, но все още разполага със значителни ресурси под формата на суровини, бизнес и население

Докато Русия се движи в лабиринта от ограничения, които Западът наложи в опит да ограничи приходите ѝ, намаляването на производството показва, че таванът на цените на руските петролни продукти има ефект.

Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха да забранят западни застрахователи да сключват морски застраховки, както и да извършват финансиране и посредничество за морски руски петрол на цена над 60 долара за барел от 5 декември, като част от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна.

ЕС също така наложи забрана за търговия с руски петролни продукти и определи ценови тавани от 5 февруари. На свой ред Русия забрани сделки, включващи каквото и да е прилагане на механизмите за ценови таван.

Последният голям спад в руския добив на петрол беше през април, когато се срина с близо 9% след въвеждането на западните санкции срещу Украйна. Оттогава Русия успя да създаде нови логистични вериги за продажбите на петрол, най-вече в Азия.

Индия превръща руския суров петрол в гориво на ЗападаИндия играе важна роля на световните петролни пазари – страната купува все повече и повече евтин руски петрол и го преработва в гориво за Европа и САЩ

Решението на Русия да намали производството на петрол беше обявено само девет дни, след като групата на ОПЕК+ , в която Русия е член, одобри политиката за добив, запазвайки в сила съкращенията на производството, договорени миналата година.

„Русия смята, че механизмът за „ограничаване на цените“ при продажбата на руски петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължение на разрушителната енергийна политика на страните от колективния Запад“, уточни Новак. Неговият говорител уточни, че свиването на добива се отнасят само за суров петрол, но не и газов кондензат – вид лек петрол.

Добивът на петрол в Русия миналата година опроверга многобройните прогнози за спад, като се повиши с 2% до 535 млн. т (10,7 милиона барела на ден), благодарение на ръста на продажбите в Азия, особено за Индия и Китай.

Въпреки това, след редица нови санкции от Запада, Русия е изправена пред повече предизвикателства при продажбата на петрол, ключов източник на приходи за държавния бюджет, който отчете дефицит от 25 млрд. долара през януари.

По-ниските обеми на износа свиха излишъка по текущата сметка на Русия с 58,2% до 8 млрд. долара през януари, притискайки капиталовите буфери на Русия в момент, когато Москва увеличава бюджетните разходи.