Цената на петрола се стабилизира, след като падна до най-ниското ниво от месец при затварянето на борсите в петък. Търговците направиха равносметка на перспективите за търсенето в Китай и последните санкции върху руските енергийни потоци, които влязоха в сила.

West Texas Intermediate се задържа над 73 долара за барел, след като загуби повече от 3% в петък, пише Bloomberg.

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол каза през уикенда, че възстановяването в Китай вероятно ще е по-силно от очакваното, което ще повиши търсенето на суров петрол. Това мнение бе потвърдено от шейх Науаф С. Ал-Сабах, главен изпълнителен директор на Kuwait Petroleum Corp., в понеделник.

Европейската забрана за внос по море на руски петролни продукти в отговор на войната в Украйна влезе в сила в неделя. Мярката е съчетана с горна граница на цените, подобна на тази за суровия петрол, и е предназначена да ограничи приходите на Москва, като същевременно позволи на доставки за трети страни.

Руската икономика е в дългосрочен упадък, но има на какво още да разчита Путин усвоява наследството на страната, но все още разполага със значителни ресурси под формата на суровини, бизнес и население

Петролът намира подкрепа с възстановяването на Китай след пандемията, твърди анализаторът Джоу Ми от Шанхай. „Въпреки това насрещните ветрове остават, тъй като руските доставки издържат на санкциите – както по отношение на суровия петрол, така и по отношение на продуктите – досега”, допълни той.

Търсенето в Китай се покачва силно след икономическото отваряне на страната, отбеляза шейх Науаф Ал-Сабах, пред Bloomberg Television в Бангалор, Индия. „С отварянето наблюдаваме устойчиво нарастване на търсенето“, подчерта кувейтският мениджър.

Индия превръща руския суров петрол в гориво на ЗападаИндия играе важна роля на световните петролни пазари – страната купува все повече и повече евтин руски петрол и го преработва в гориво за Европа и САЩ

Все по-сложната мрежа от санкции срещу руския суров петрол промени глобалния пазар, докато Москва търси алтернативни изходи. Страни като Индия се облагодетелстваха от евтиния руски петрол за местна консумация и за рекорден износ на горива за Запада.

Междувременно Goldman Sachs Group Inc. повтори прогнозата си, че цените на петрола ще достигнат 100 долара за барел тази година. Със санкциите, които вероятно ще доведат до спад на руския износ, и очакванията за възстановяване на китайското търсене, цената ще се покачи, е мнението на анализатора от Рияд, Саудитска Арабия Джеф Къри.