Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че зависимостта на Европа от руския нефт и газ остава историята. Но други - от висши украински служители до членове на ЕП и представители на индустрията, твърдят, че тази глава от историята все още се пише, съобщава Politico.

Според тях значителни количества руски въглеводороди, особено петрол, все още се пренасят въпреки санкциите и на европейския пазар, финансирайки военната машина на Владимир Путин.

"През 90-те години на миналия век имах приятел в Ню Йорк, който се оплакваше, че хлебарки влизат в апартамента му през всяка свободна дупка - точно това прави Русия", казва пред Politico Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Трябва да запушим дупките, за да спрем тези кървави пари, които Русия използва, за да финансира военната машина, която унищожава страната ни и убива народа ни."

Суровият петрол е пословично труден за проследяване на световните пазари.

Той лесно може да бъде смесен с такъв от други пратки в транзитните държави, като на практика се създава по-голяма партида петрол, чийто произход не може да бъде установен. Процесът на рафиниране, необходим за всяко практическо приложение, също премахва всички следи за произхода на суровината.

Сложната мрежа от транспортни компании, носещи знамената на неразгадаеми офшорни юрисдикции, добавя още един слой мистерия - някои от тях директно са обвинявани, че помагат на Русия да скрие износа си на суров петрол, използвайки различни средства.

"За разлика от тръбопроводния газ, пазарът на петрол е глобален. Системите за размяна и нетиране, както и смесването на разновидности, са обичайна практика", казва Михаил Ходорковски, виден критик на Путин в изгнание и бивш главен изпълнителен директор на петролния и газов гигант ЮКОС, цитиран от изданието.

Приходите на Русия от нефт и газ са намалели с близо 40%Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че западните мерки са постигнали целите си за стабилизиране на петролните пазари и намаляване на приходите на Москва от износ на нефт и газ

"Резултатът от ембаргото е значително увеличение на руските транспортни разходи, значително преразпределение на доходите в полза на посредниците и известна допълнителна отстъпка поради стесняването на пазара на купувачите."


Обходни пътища за суровия петрол?

ЕС до голяма степен забрани руските изкопаеми горива след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., с изключения за ограничени количества суров нефт по тръбопроводи, тръбопроводен газ, втечнен природен газ (LNG) и нефтопродукти.

Но големи количества руски суров петрол - по-голям източник на приходи от газа за Кремъл, все още се доставят на световните пазари, което кара някои експерти да подозират, че те намират път към Европа през задната врата.

"От въвеждането на санкциите количествата суров петрол, които Русия изнася, остават повече или по-малко стабилни", казва Саад Рахим от компанията за търговия със суровини Trafigura. "Възможно е руският петрол все още да се продава на ЕС и западните държави чрез посредници."

Един от потенциалните маршрути към Европа е през Азербайджан, който граничи с Русия и е начална точка на петролопровода “Баку-Тбилиси-Джейхан” (БТД), управляван от BP. Пристанището Джейхан в Турция е основен център, от който се доставя суров петрол за Европа и получава големи количества от Ирак чрез тръбопровода “Киркук-Джейхан”.

Франсоа Белами, френски евродепутат и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, обаче изразява подозрения относно този маршрут в неотдавнашен въпрос до Комисията. Според него данните показват, че между април и юли миналата година Азербайджан е изнасял 242 000 барела дневно повече, отколкото е произвеждал - голям марж спрямо вътрешното производство, което през миналия месец възлиза на 648 000 барела дневно и според данни на министерството е в дългосрочен спад.

"Как може една страна да намали производството си и едновременно с това да увеличи износа си? Има нещо напълно непоследователно в цифрите и това несъответствие създава подозрения, че санкциите се заобикалят", казва Белами.

Говорител на Комисията, на свой ред, заявява, че институцията работи за фиксиране на пропуските в санкционните режими и е назначила бившия посланик на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан за специален пратеник, натоварен с това. Длъжностното лице също така посочва, че цитираните от Белъми данни за азербайджанските петролни транзакции, които са най-новите публично достъпни, "са извършени преди влизането в сила на санкциите, така че там не става въпрос за заобикаляне".

"Азербайджан не изнася руски петрол за ЕС по тръбопровода БТД", категоричен е и Айхан Хаджизада, говорител на външното министерство на страната, като добавя, че макар "страната да продължава да използва целия несанкциониран петрол, независимо от източника", тя "остава ангажирана да извършва своите операции по доставка и търговия с най-голямо внимание и старание, в съответствие със съответните закони и разпоредби".

Световното търсене на петрол ще нарасне до 101,9 млн. барела през 2023 г.МАЕ и ОПЕК очакват глобалното търсене на петрол да нарасне с 2 млн. барела до 101,9 млрд. барела на ден

ВР и преди е била принудена да отрича, че по тръбопровода БТД се пренася руски петрол, а данните, публикувани от Politico за доставките на суров петрол от Джейхан, показват скорошен спад в обема на износа за ЕС - от около 3 млн. тона месечно (около 700 000 барела на ден) в началото на 2022 г. до около 2 млн. тона месечно през тази година.


Хлъзгави операции

В същото време обаче Турция удвои директния си внос на руски петрол през миналата година и отказа да наложи санкции върху руския суров петрол, въпреки че едновременно с това предложи военна и хуманитарна подкрепа на Украйна.

В края на миналата година финландският Център за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA) пък предупреждава, че "се очертава нов маршрут за руския петрол към ЕС през Турция, която е все по-нарастваща дестинация за руския суров петрол", където той се преработва в петролни продукти, които не са обект на санкции, и се продава по-нататък.

"Разполагаме с достатъчно доказателства, че някои международни компании купуват рафинирани продукти, произведени от руски петрол, и ги продават на Европа", казва Устенко, съветник на Зеленски. "Това е напълно законно, но напълно неморално. Това, че е позволено, не означава, че не трябва да правим нищо по въпроса".

В понеделник британската неправителствена организация Global Witness публикува доклад, според който руският петрол постоянно се продава на цени, далеч надвишаващи ограничението от 60 долара, наложено от страните от Г-7 през декември миналата година.

"Фактът, че руският петрол продължава да се движи по света, е характеристика, а не грешка на западните санкции", казва пред Politico Май Роснер, активистка на кампанията, работила по доклада. "Правителствата предложиха на индустрията за изкопаеми горива широко отворена задна врата, а търговците на суровини и големите петролни компании се възползват от нея, за да продължат да работят както обикновено."