Саудитският държавен петролен гигант Aramco отчете рекордна нетна печалба от 161,1 млрд. долара за 2022 г. - най-голямата годишна печалба, постигана някога от петролна и газова компания, съобщава CNBC.

От Aramco разкриват, че нетните им приходи са се увеличили с 46,5% в рамките на годината, като през 2021 г. те са били 110 млрд. долара. Свободният паричен поток също е достигнал рекордните 148,5 млрд. долара през 2022 г., в сравнение със 107,5 млрд. долара през 2021 г.

Резултатите са почти три пъти по-високи от печалбата, която западната петролна компания ExxonMobil, например, обяви за 2022 г., благодарение на рязкото покачване на цените на петрола и газа през миналата година, както и от по-големите обеми на продажбите и подобрените маржове за рафинираните продукти, посочва още CNBC.

"Aramco постигна рекордни финансови резултати през 2022 г., тъй като цените на петрола се засилиха поради повишеното търсене в целия свят", обяснява главният изпълнителен директор на държавната компания Амин Насър.

Цените на петрола и природния газ се повишиха в началото на миналата година, а западните санкции срещу Русия след нахлуването в Украйна постоянно ограничаваха достъпа на Москва до световните пазари. Особено до тези, които изискват морски превоз на суров петрол и петролни продукти.

Оттогава насам цените на петрола се върнаха обратно с 25% на годишна база, като горещата инфлация и повишаващите се лихвени проценти ограничиха добрите перспективи от засилващото се търсене от Китай.

Защо BP, Shell и други петролни гиганти печелят толкова много в момента?Големите петролни компании - от базираните в Обединеното кралство BP и Shell до международни гиганти, като ExxonMobil и норвежката Equinor, обявяват удивителни печалби

Риск от недостатъчни инвестиции

Насър използва обявяването на резултатите за миналата година, за да повтори и друг път отправяното предупреждение за "постоянно недостатъчното инвестиране" в сектора на въглеводородите.


Aramco съобщава, че средното производство на въглеводороди през миналата година е било 13,6 млн. барела нефтен еквивалент на ден. В същото време Саудитска Арабия е произвеждала 10,39 млн. барела дневно суров петрол през януари, констатира Международната агенция по енергетика във февруарския си доклад за петролния пазар, цитирана от CNBC.

В качеството си на председател на ОПЕК+ Саудитска Арабия дава пример за усилията на групата за колективно намаляване на целите за добив с 2 млн. барела дневно, договорени и потвърдени през октомври. Стремежът на организацията към ограничаване на наличните доставки сблъска я сблъска с Вашингтон в края на миналата година.

Може ли петролната индустрия да се превърне в двигател на декарбонизацията?Петролните компании имат стимул да направят бизнеса си по-зелен
Хоризонт на растежа

Aramco потвърждава също така, че ще продължи да инвестира, за да увеличи максималния си производствен капацитет до 13 млн. барела дневно до 2027 г.

За 2022 г. капиталовите ѝ разходи са нараснали с 18% и достигат 37,6 млрд. Долара, но се очаква те да се увеличат до 45-55 млрд. долара през следващите години.

"Фокусът ни е насочен не само към разширяване на производството на нефт, газ и химикали, но и към инвестиране в нови нисковъглеродни технологии с потенциал за постигане на допълнително намаляване на емисиите както за собствените ни дейности, така и за крайните потребители на нашите продукти", казва Насър, цитиран от CNBC.