Няколко от членовете на ОПЕК+ поеха ангажимент да свият световното производство на петрол с още 1,16 млн. барела дневно до края на годината, което допълнително ще натовари усилията на централните банки за ограничаване на глобалната инфлация. В същия момент обаче, ще предпази по-широката стратегия на алианса за добив на полезни изкопаеми от политически натиск, анализира CNBC. Медията добавя, че Вашингтон веднага разкритикува решението, с което осем производители от ОПЕК+ - включително лидерът на групата Саудитска Арабия и ключовите му съюзници Кувейт и ОАЕ, изтеглят общо над 1 млн. барела дневно от световните петролни пазари като част от независима инициатива, несвързана с по-широката политика на самата организация. Тази новина дойде на фона на намеренията на Русия да намали собствения си добив с 500 000 барела на ден спрямо февруарските нива до края на годината, с което комбинираното доброволно съкращение на добива от страна на членовете на ОПЕК+ ще надхвърли 1,6 млн. барела на ден. "Не смятаме, че съкращенията са препоръчителни в този момент, предвид несигурността на пазара, и сме заявили това ясно", заявява говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, цитиран от Reuters и CNBC. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън неведнъж е критикувала групата ОПЕК+ за съкращенията на производството, като се е позовавала на инфлационните последици за домакинствата и е отправяла обвинения за приятелско отношение към засегнатата от санкции Русия. Ограничаването на производството води до намаляване на предлагането, което, на свой ред, до по-високи цени на бензиностанциите в страните вносителки. В крайна сметка това пък води до повишаване на общата инфлация. В края на миналата година отношенията между Белия дом и председателя на ОПЕК+ Саудитска Арабия прераснаха в словесна война, след като петролната група се съгласи да намали добива с 2 млн. барела на ден до края на 2023 г. - решение, което оттогава продължава да поддържа.

Изненадващ ход: ОПЕК+ обяви още намаления в добива на петролНамаляването с 1,15 милиона барела на ден има за цел да подкрепи стабилността на пазара, казват страните производителки на петрол
"Очакваното повишение на цените на петрола до края на годината в резултат на тези доброволни съкращения може да подхрани глобалната инфлация, което да подтикне централните банки по света към по-категорична позиция по отношение на повишаването на лихвените проценти. Това обаче би понижило икономическия растеж и би намалило експанзията на търсенето на петрол", категоричен е Виктор Понсфорд от Rystad Energy, цитиран от CNBC. Тамаш Варга от петролния брокер PVM, на свой ред, отбелязва по-широките политически рискове от организираните доброволни съкращения на добива, като заявява, че общата инфлация би трябвало да нарасне по-бързо от очакваното. "Но централните банки може и да не се отклонят от курса на забавяне на повишаването на лихвените проценти, тъй като възгледите им се формират главно от данните за базисната инфлация, която няма да бъде толкова повлияна от по-високите цени на петрола", казва той. По думите му това решение на ОПЕК+ ще налее вода в мелницата на поддръжниците на законопроекта NOPEC - No Oil Producing and Exporting Cartels (Без картели за добив и износ на петрол), внесен вече в Конгреса на САЩ. Въпросното законодателство ще развърже ръцете на Белия дом да завежда съдебни дела срещу някои от страните от ОПЕК+ за потенциални антитръстови действия. САЩ могат да се опитат да се преборят с повишаването на цените, като освободят допълнителни количества от стратегическите си петролни резерви, посочват още от CNBC и цитират анонимен делегат на ОПЕК+, който е категоричен, че всъщност Вашингтон е обременил борбата си с инфлацията, като е блокирал глобалния достъп до венецуелски и ирански петрол, докато държавите от ЕС страдат заради същото отношение към руските доставки. Фалиралите банки в основата на решението Според анонимен източник от ОПЕК+, цитиран от сайта на телевизията, дискусиите за координиране на по-нататъшни независими съкращения са набрали скорост в края на миналата седмица, когато нестабилността в банковия сектор след фалитите на няколко американски и един швейцарски кредитор е подкопала доверието на инвеститорите в по-нестабилни в миналото активи, какъвто е петролът.

Саудитска Арабия и Иран - новият важен аспект на сблъсъка САЩ-Китай Лидерите на мюсюлманския свят възстановиха дипломатическите си отношения в Пекин
Делегатите на ОПЕК+ вече официално изразиха мнение, че влиянието на банковите сътресения върху петрола ще бъде краткотрайно, като в по-дългосрочен план остава въпросът за нарастващото търсене от страна на отварящия се отново Китай - най-големият потребител в света, припомня още CNBC и цитира Амрита Сен, съосновател и директор на изследователската компания Energy Aspects, който казва: "Това, което се случи с цените на петрола през последните три седмици, нямаше нищо общо с петролните фактори, а беше свързано с банковата криза и страховете, които тя носи със себе си. Имахме и огромно увеличение на пазара на къси позиции, а това е нещо, което ОПЕК+ много иска да преустанови". Инвеститорите обикновено заемат къси позиции, когато очакват спад на пазара или цените. Нарастващ разрив Това решение няма да преодолее нарастващия политически разрив между ръководителя на ОПЕК+ - Саудитска Арабия, и администрацията на Байдън, чието влияние в Близкия изток все повече се измества от Китай, посочва още медията в своя анализ и припомня, че през последния месец Пекин посредничи за възобновяване на отношенията между заклетите съперници Техеран и Рияд, като Саудитска Арабия също така предприе стъпки за присъединяване към ръководената от Китай Шанхайска организация за сътрудничество. ″Доброволните съкращения на добива на петрол със сигурност ще се впишат в наратива, че САЩ губят влиянието си в региона и не могат да влияят толкова на действията на основните производители от ОПЕК като Саудитска Арабия и ОАЕ, които традиционно са близки до Вашингтон държави”, заявява пред CNBC Анди Критчлоу, ръководител на отдела за новини от EMEA в S&P Global Platts. "Не можете да гледате на това изолирано от по-широката геополитическа ситуация в Близкия изток, която вижда как тези основни производители на петрол се изместват по-близо до Китай и до Русия. На тях им харесва да работят в този многополюсен свят, вместо да бъдат напълно обвързани със зависимостта от САЩ."