Изненадващото съкращаване на добива от страна на ОПЕК и нейните съюзници доведе до ръст на цените на петрола, а според анализатори големите вносители като Индия, Япония и Южна Корея ще усетят най-голям удар, ако цените достигнат 100 долара за барел, както прогнозираха някои специалисти.

Миналата неделя, припомня CNBC, ОПЕК+ обяви съкращаване на производството с нови 1,16 млн. барела на ден, което беше неочаквано за петролните пазари.

"Това е данък за всяка икономика, която внася петрол", казва Павел Молчанов, управляващ директор на частната инвестиционна банка Raymond James, пред телевизията. "Не САЩ ще усетят най-сериозния удар от 100-доларовия петрол, а страните, които нямат вътрешни петролни ресурси - Япония, Индия, Германия, Франция. И това са само по-големите примери".

Доброволните съкращения от страна на държавите от петролния картел се очаква да започнат през май и да продължат до края на 2023 г. Саудитска Арабия и Русия, например, ще намалят производството си с 500 000 барела на ден до края на тази година, а други членове на ОПЕК като Кувейт, Оман, Ирак, Алжир и Казахстан също са поели подобен ангажимент.

Фючърсите на петрола сорт Брент последно се търгуваха с 0,57% по-високо на ниво 85,41 долара за барел, докато фючърсите на американския сорт West Texas Intermediate - с 0,5% на ниво 81,11 долара за барел, припомнят още от CNBC.

Какво всъщност стои зад съкращенията на производството на петрол от ОПЕК+Изненадващите намаления на производството на ОПЕК+ вероятно са геополитически обосновани и макроикономическите ходове на Саудитска Арабия подкрепят подобна логика, твърдят енергийни анализатори
Държави, силно зависими от вноса на петрол

"Регионите, които са най-силно засегнати от намаляването на доставките на петрол и свързания с това скок на цените, са тези с висока степен на зависимост от вноса и висок дял на изкопаемите горива в техните основни енергийни системи", обяснява директорът на Eurasia Group Хенинг Глойщайн. "Това означава, че най-застрашени са зависимите от вноса индустрии на нововъзникващите пазари, особено в Южна и Югоизточна Азия, както и свръхзависимите от вноса тежки индустрии на Япония и Южна Корея."

Индия

Индия е третият по големина потребител в света и купува руски петрол с голяма отстъпка, откакто Русия стана обект на санкции заради нахлуването ѝ в Украйна.

Според правителствени данни, цитирани от CNBC, вносът на суров петрол в Индия е нараснал с 8,5% през февруари в сравнение със същия период на миналата година.

"Ако петролът поскъпне още повече, дори евтиният руски суров петрол ще започне да тежи на растежа на Индия", казва Глойщайн.

Япония

Петролът е най-значимият енергиен източник за Япония и представлява около 40% от общите енергийни доставки на страната.

"Тъй като няма значителен местен добив, Япония е силно зависима от вноса на суров петрол, като между 80 и 90% от него идва от региона на Близкия изток", сочи статистиката на Международната агенция по енергетика.

Южна Корея

Според независимата изследователска компания Enerdata и в Южна Корея петролът представлява основната част от енергийните й нужди.

"Южна Корея и Италия са над 75% зависими от вноса на петрол", посочва Молчанов, а Глойщайн казва: “Европа и Китай също са силно изложени на риск".

Той обаче добавя, че експозицията на Китай е малко по-малка поради местното производство, докато Европа като цяло разчита основно на ядрена енергия, въглища и природен газ, а не на изкопаеми горива в своя първичен енергиен микс.

Решението на ОПЕК+ за петрола - катализатор на инфлация и шамар за САЩ Вашингтон веднага разкритикува решението, с което осем производители изтеглят общо над 1 млн. барела дневно от световните пазари
Въздействие върху развиващите се икономики

Някои нововъзникващи пазари, които "нямат възможност да поддържат вноса на тези горива в чуждестранна валута", ще бъдат негативно засегнати от цената от 100 долара за барел, категоричен е Молчанов и дава примери с Аржентина, Турция, Южна Африка и Пакистан, които, според него, също ще бъдат сериозно засегнати.

Шри Ланка, която не произвежда петрол и е 100% зависима от вноса, също е много податлива на по-тежък удар, казва той.

"Страните, които разполагат с най-малко чуждестранна валута, а са вносители, ще пострадат най-много, тъй като цената на петрола се определя в долари", категоричен е и основателят на Energy Aspects Амрита Сен, която добавя, че разходите за внос ще се повишат още повече, ако американската валута поскъпва.

Положителни новини

И все пак, смятат анализаторите, цитирани от CNBC, ако въобще достигне до 100 долара за барел, цената на петрола няма да се задържи дълго на тези нива.

"В дългосрочен план цените могат да бъдат по-скоро в съответствие с тези, на които сме свидетели днес. В диапазона около 80-90 долара”, смята Павел Молчанов от Raymond James.

"Щом цената на суровия петрол достигне 100 долара за барел и се задържи там за известно време, това ще стимулира производителите отново да увеличат добива", добавя в заключение Глойщайн.