В края на миналата седмица кабинетът на Саудитска Арабия прие решение да се присъедини към воден от Китай блок за сигурност и търговия. С този ход Рияд засилва връзките си на изток и прави още една крачка встрани от интересите на САЩ, смятат анализатори, цитирани от световните медии.

Държавната Саудитска пресслужба съобщи, че на заседание, председателствано от крал Салман бин Абдулазиз, кабинетът на страната е одобрил меморандум, с който Рияд получава статут на партньор в диалога в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) - политически, търговски и свързан със сигурността съюз, в който пълноправни членове са Китай, Русия, Индия, Пакистан и още четири централноазиатски държави.

Организацията включва още четири държави-наблюдателки, включително Иран, и девет партньори за диалог, сред които Саудитска Арабия (вече), Катар и Турция. Седалището ѝ е в Пекин, а генерален секретар е китаецът Джан Мин.

“Решението на Саудитска Арабия да се присъедини към ШОС, макар и не с пълноправно членство, води до засилване на интересите на Рияд на изток, в момент, когато Пекин изпробва влиянието си в Близкия изток в потенциален удар срещу влиянието на САЩ. В началото на март Китай посредничи за сключването на споразумение между дългогодишните съперници от Близкия изток Саудитска Арабия и Иран за възобновяване на дипломатическите отношения и взаимно отваряне на посолства в двете страни”, посочва в свой анализ от миналата седмица CNBC.

А специализираното издание Middle East Eye прави анализ на този ход на Рияд и произточащите от него последствия.

Засилваща се роля на Пекин

Решението на Саудитска Арабия да се присъедини към ръководената от Китай Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС) като партньор в диалога беше приветствано като важно събитие, маркиращо нарастващото влияние на Пекин в региона, посочват от интернет изданието, добавяйки, че макар че решението е мотивирано с икономически причини, геополитическите последици от сделката са очевидни.

Решението на ОПЕК+ за петрола - катализатор на инфлация и шамар за САЩ Вашингтон веднага разкритикува решението, с което осем производители изтеглят общо над 1 млн. барела дневно от световните пазари

В допълнение към това, че Саудитска Арабия запазва водещата си позиция като най-голям износител на петрол за Китай през 2022 г., Пекин също така помогна за посредничеството при важното размразяване на отношенията между Рияд и Техеран през март. Сделката между двата регионални съперника изненада много анализатори и подчерта нарастващото влияние на Китай в Близкия Изток.


"Рияд осъзнава, че изборът на отношения с едната страна за сметка на другата ще има висока цена", казва Наджах ал-Отайби, саудитски политически анализатор, базиран в Лондон. "Саудитска Арабия се стреми да развива отношенията си с Китай, най-големия си търговски партньор, като същевременно поддържа тези с основния си партньор в областта на сигурността - САЩ", казва тя пред Middle East Eye.

ШОС е политически съюз и съюз за сигурност на държави, които обхващат голяма част от Евразия, включително Китай, Индия и Русия, и е замислен като противовес на западното влияние в Азия.

Иран подаде молба за членство в ШОС през 2008 г. и е една от четирите държави-наблюдателки в организацията. Миналата година органът за сигурност одобри молбата на Техеран за присъединяване, неглижирайки опасенията, свързани с допускането на страна, която е подложена на санкции от страна на ООН и САЩ, в групата.

Миналата година Китай също така подписа 25-годишно споразумение за стратегическо партньорство с Иран в опит да задълбочи и разшири двустранните отношения между двете страни.

"С появата на Китай като възходяща международна сила Рияд не иска отношенията на Пекин в региона да се ограничават само до тези с Иран", казва Ал-Отайби. "Саудитска Арабия се стреми да засили тежестта на Персийския залив и арабските страни в кръга на отношенията на Китай с региона."

След подписването на споразумението със Саудитска Арабия говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг коментира: "Готови сме да засилим сътрудничеството със саудитската страна в рамките на ШОС, за да дадем по-голям принос за поддържането на регионалната сигурност и стабилност и за насърчаване на общото развитие."

От своя страна Рияд е в разгара на амбициозна програма за реформи, наречена "Визия 2030", която е основен елемент от стремежа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да модернизира кралството.

"Отношенията с Китай предоставят различни икономически възможности, които обслужват насоките на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който се стреми да диверсифицира икономиката на кралството и да привлече големи чуждестранни инвестиции в областта на инфраструктурата, производството и технологиите", обяснява Ал-Отайби.

Саудитска Арабия и Иран - новият важен аспект на сблъсъка САЩ-Китай Лидерите на мюсюлманския свят възстановиха дипломатическите си отношения в Пекин
Пост-американски регион

Анализатори, цитирани от медията, са категорични, че по-широката цел на Пекин е полагането на основите на постамерикански и в по-широк смисъл постзападен ред в региона - стратегия, която се възприема като удар по доктрината "Картър" на САЩ, която разглежда Персийския залив като изключителна американска сфера на влияние.

"От много години отношенията на Саудитска Арабия с Китай се задълбочават в контекста на една по-многополюсна среда", казва Джорджо Кафиеро, главен изпълнителен директор на базираната във Вашингтон консултантска компания за геополитически рискове Gulf State Analytics. "Трудно е да се преувеличи значението на Пекин във външнополитическите решения на Рияд".

Кафиеро добавя, че макар силата и влиянието на ШОС да не трябва да се преувеличават и тя да не е готова да замени ролята на САЩ в областта на сигурността в региона, Китай също се стреми да се наложи като арбитър в това отношение.

И за да разстрои напълно съня на западните политици, Кафиеро акцентира, че Саудитска Арабия и останалите доставчици на петрол от Персийския залив изнасят все повече на изток, вместо на запад. "Това е реалността на света, в който живеем, и е разбираемо защо Саудитска Арабия сметна, че е в неин интерес да предприеме тази стъпка за присъединяване към ШОС", категоричен е анализаторът пред Middle East Eye.