В сряда започва официалната визита на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон в Китай, като целта на двамата лидери е да "възстановят" връзките си с важен икономически партньор, същевременно засягайки наболели въпроси като войната в Украйна и търговските рискове.

Макрон за последен път посети Китай през 2019 г., докато за фон дер Лайен това ще бъде първото пътуване, откакто стана председател на Европейската комисия. Оттогава насам строгият пандемичен контрол в азиатската страна наложи всички дипломатически срещи да се провеждат онлайн, а отношенията между двете страни се влошиха - първо заради спрян инвестиционен пакт през 2021 г., а след това и заради отказа на Пекин да осъди нахлуването на руските войски Украйна, посочва Reuters в свой анализ на посещението.

За Макрон, който е изправен пред сериозни протести у дома, пътуването предлага шанс да постигне някои икономически победи. За целта той пътува с 50-членна бизнес делегация, включваща Airbus, която преговаря за голяма поръчка на самолети, Alstom и ядрения гигант EDF.

Някои анализатори обаче смятат, че подобно показно подписване на бизнес сделки може да не изглежда добре за някои страни в момент на засилени търкания между САЩ и Китай.

"Сега не е моментът да се обявяват бизнес сделки или големи нови инвестиции", казва Ноа Баркин, анализатор от Rhodium Group пред информационната агенция. "По същество това ще бъде вот на доверие към китайската икономика и ще изпрати послание, че Франция не е съгласна с подхода на САЩ".

Западните лидери гледат скептично на срещата Макрон-Си Дзинпин Франция се надява да разубеди китайския лидер от идеята му да задълбочи отношенията си с Русия
Само преди дни Фон дер Лайен коментира, че ЕС трябва да намали рисковете във връзките си с Пекин, включително да ограничи достъпа на страната до чувствителни технологии и да намали зависимостта си по отношение на ключови суровини като критични минерали, батерии, соларни панели и други продукти, свързани с чистите технологии.

Макрон, на свой ред, покани фон дер Лайен на пътуването като начин да покаже европейското единство, след като френски служители разкритикуваха германския канцлер Олаф Шолц за самостоятелното му пътуване до Китай в края на миналата година, посочва още Reuters. Той също така настоява ЕС да бъде по-твърд в търговските си отношения с Китай и като цяло подкрепя позицията на фон дер Лайен, въпреки че се въздържа да използва антикитайска реторика.

Освен търговията, и двамата са категорични, че искат да убедят Китай да използва влиянието си върху Русия, за да постигне мир в Украйна, или поне да попречат на Пекин да подкрепи пряко своя съюзник.

"И двамата имат предвид не само бизнеса, но и Украйна", казва Йорг Вутке, председател на Търговската камара на ЕС в Китай. "Сигурен съм, че това няма да е лесно посещение".

По-рано тази година Китай предложи мирен план от 12 точки за кризата в Украйна, в който призова и двете страни да се съгласят на постепенна деескалация, водеща до цялостно прекратяване на огъня.

Планът обаче до голяма степен беше отхвърлен от Запада заради отказа на Китай да осъди действията на Русия. САЩ и НАТО дори обвиниха Китай, че обмисля да изпрати оръжия на Русия - твърдения, които Пекин отрича.

Украйна на дневен ред

Подозренията относно мотивите на Китай се задълбочиха, след като президентът Си Дзинпин посети Москва и се срещна с Владимир Путин миналия месец в рамките на първото си посещение в чужбина, откакто си осигури безпрецедентен трети мандат като президент.

Затова и Макрон смята да подчертае пред Си, с когото ще се срещне заедно с фон дер Лайен в четвъртък, че Европа няма да приеме Китай да подкрепя с оръжия на Русия.

"Като се има предвид близостта на Китай с Русия, очевидно е, че това е една от малкото страни, ако не и единствената, която би могла да има ефект върху конфликта по един или друг начин", заявява един от съветниците на Макрон преди пътуването, цитиран от информационната агенция, която припомня, че по време на срещата си със Си в Пекин миналата седмица испанският министър-председател Педро Санчес е “насърчил китайския лидер да разговаря с украинското ръководство и да се запознае от първа ръка с мирната формула на Киев”.

Очаква се Макрон и фон дер Лайен да повторят този призив.

Притиснат в ъгъла, Макрон заминава за Китай и зарязва горящия ПарижПрезидентът опитва да балансира между амбициите си на глобален лидер и борбата да овладее вътрешните размирици
След като миналия месец посредничи за изненадващо споразумение между регионалните съперници Иран и Саудитска Арабия, Китай се стреми да заеме централната роля на световен миротворец и алтернатива на Съединените щати, които според Пекин разпалват огъня, като изпращат оръжия в Украйна.

Разговорите с европейските лидери се провеждат на фона на най-голямото напрежение между САЩ и Китай по въпроси, вариращи от Тайван до забраната за износ на полупроводници, като Пекин не желае Европа да се присъедини към американските усилия.

Затова и в коментар на изказването на фон дер Лайен за рисковете от търговията с Китай, държавният вестник Global Times предупреждава, че Европа ще пострада от всеки опит за прекъсване на икономическите връзки с Пекин.

"ЕС е в трудна позиция, тъй като е подложен на голям натиск от страна на САЩ да коригира икономическите си отношения с Китай. Разделянето на Китай и ЕС ще обслужва само интересите на САЩ, но от него ще пострадат както Китай, така и Европа", се казва в статията.

Но освен тежките разговори за Украйна и търговското напрежение, пътуването ще предостави на двамата лидери и някои възможности да демонстрират това, което съветник на Макрон нарича пред Reuters “опит за рестартиране" на дипломатическите и икономическите отношения с Китай.

В петък Си ще придружи Макрон по време на пътуване до разрастващото се южно пристанище Гуанджоу, където първият френски кораб е достигнал китайския бряг през XVII в. и където Франция е открила първото си консулство.

След като се срещне с ученици там, френският лидер ще присъства на частна вечеря и чаена церемония с китайския си колега. Си Дзинпин също има сантиментална привързаност към града, тъй като покойният му баща е работил там като първи секретар на провинцията.

"Смятаме, че това пътуване)има много голямо символично значение и подсказва, че Франция е готова да възобнови сътрудничеството с Китай", казва Хенри Хуяо Уанг, президент на Centre for China and Globalisation, базиран в Пекин мозъчен тръст, цитиран от информационната агенция.