Отношенията на Тайван със САЩ "никога не са били по-близки". С тези думи президентът на азиатската страна Цай Инг-уен пристига в Ню Йорк в сряда, на фона на предупреждение на Пекин, че посещението ѝ може да доведе до "сериозна конфронтация" между Китай и САЩ.

Тайван е изправен пред "огромни предизвикателства", заявява Цай по време на първата си спирка от официалното си посещение в Централна Америка, цитирана от CNN, и добавя: "Знаем, че сме по-силни, когато сме солидарни с други демокрации. Тайван не може да бъде изолиран и ние не приемаме приятелството за даденост".

Посещението на Цай идва в момент на засилено напрежение между САЩ и Китай и вече предизвика остри реакции от страна на Пекин, който твърди, че демократичен Тайван е негова територия, въпреки че никога не го е контролирал, припомня сайта на телевизията, цитирайки и позицията на Пекин.

Според китайския главен дипломат във Вашингтон Сю Сюеюан преминаването на Цай през САЩ може да доведе до "сериозна" конфронтация в отношенията между САЩ и Китай и да окаже "сериозно въздействие" върху връзките им.

"Това, което САЩ направиха, сериозно подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай", каза Сю и добавя, че САЩ трябва да понесат "всички последствия".

Няма безплатен обяд. Какво ще иска Пекин за подкрепата си към Москва? Китай никога не действа единствено от алтруизъм и винаги има цена за неговата подкрепа или намеса
Пътуванията на Цай са обект на особено внимание след съобщенията, че тя ще се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на една от неофициалните си спирки в САЩ - потенциално събитие, срещу което Пекин обеща да даде "решителен отпор", ако се осъществи, посочва още CNN.

Потвърждения за такава среща от страна на Тайван все още няма, но няма и подробности за маршрута на Цай по време на престоя ѝ в САЩ.

През август миналата година Пекин започна мащабни, няколкодневни военни учения около острова, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе. Тя се превърна в най-високопоставеното американско длъжностно лице, посетило Тайван от 25 години насам, а визитата ѝ предизвика обвинения от страна на Пекин, че САЩ променят естеството на отношенията си с Тайван - твърдение, което американските официални лица многократно са отхвърляли.

Особеностите на едно пътуване

САЩ са задължени по закон да продават оръжия на Тайван, за да може островът да се защитава, въпреки че реално прекратяват официалните си дипломатически отношения с Тайпе през 1979 г., когато признават правителството в Пекин.

Заради неофициалните отношения, които САЩ поддържат с Тайван, преминаването на Цай на практика не се характеризира като официално посещение, за да могат САЩ да не нарушават дългогодишната политика на "единен Китай".

В рамките на тази концепция САЩ признават позицията на Китай, че Тайван е част от страната, но никога не са признавали официално претенциите на Пекин към острова с 23 милиона жители, припомнят още от CNN.

Саудитска Арабия и Иран - новият важен аспект на сблъсъка САЩ-Китай Лидерите на мюсюлманския свят възстановиха дипломатическите си отношения в Пекин
Затова и представители на американската администрация се опитват да омаловажат спирането ѝ в страната и призовават Пекин да не го използва като повод за извършване на "агресивни или принудителни действия", насочени към Тайван.

По данни на американските служби Цай е преминавала през САЩ шест пъти, откакто е президент, но говорителят на Съвета за национална сигурност на страната Джон Кърби подчертава, че тези транзитни преминавания са били "частни" и "неофициални".

"Китайската народна република не бива да използва този транзит като претекст за засилване на агресивна дейност около Тайванския проток. Съединените щати и Китай имат различия по отношение на Тайван, но управляваме тези различия вече повече от 40 години", коментира Кърби.

Но в седмиците, предшестващи посещението на Цай, Пекин засили агресивната риторика и отправи множество осъдителни послания, въпреки че това посещение на американска земя се разглежда като по-малко провокативно от това на висш американски представител в Тайван, акцентира още CNN.

През последните години търканията между Китай и САЩ относно бъдещето на Тайван се засилват, не на последно място и защото островът е дом на най-големия производител на чипове - TSMC.

Пекин се е заричал много пъти да завладее острова, ако е необходимо и със сила, а под ръководството на лидера Си Дзинпин военният, дипломатическият и икономическият натиск постоянно се засилва.