Въпреки наложените от Запада санкции износът на петрол от Русия се e върнал на нивата, наблюдавани преди нахлуването в Украйна.

Доставките на суров петрол и петролни продукти от страна на Москва са се увеличили през март до най-високото си ниво от април 2020 г., като са скочили с 600 000 барела на ден, сочат данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от CNN.

Този ръст повишава очакваните приходи на Русия от износ на петрол до 12,7 млрд. долара през третия месец на годината. Но те все още са с 43% по-ниски от тези преди година, констатират още МАЕ, тъй като Русия е принудена да продава барелите си на по-ограничен кръг клиенти, които могат да договорят по-големи отстъпки.

Западните страни наложиха редица санкции върху износа на енергийни носители от Русия, откакто президентът Владимир Путин нареди на войските си да навлязат в Украйна през февруари миналата година. Най-значимите от тях са забрана за внос на руски суров петрол по море в Европейския съюз и забрана за внос на рафинирани петролни продукти като дизелово гориво в блока.

МАЕ: Намаляването на добива от ОПЕК+ може да навреди на икономическия ръст Съкращенията на добива на петрол могат да навредят на потребителите и на глобалното икономическо възстановяване
Но Русия, вторият по големина износител на суров петрол в света, припомня телевизията, бързо успя да намери купувачи в Китай и Индия, които да заменят европейските клиенти.

Въпреки това санкциите са нанесли значителни щети на руската хазна. Миналата седмица правителството съобщи, че намаляването на приходите от енергоносители е допринесло за бюджетен дефицит в размер на 2,4 трилиона рубли (29 млрд. долара) през първите три месеца на тази година. Общите му приходи са спаднали с близо 21% в сравнение със същия период на 2022 г.

Русия разчита на петролния и газовия сектор, за да финансира около 45% от бюджета си, се казва в доклада на МАЕ.

Свиване на предлагането

От организацията също така посочват, че изненадващите съкращения на производството на суров петрол, обявени този месец от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници - група, известна като ОПЕК+, могат да засилят очаквания недостиг на петрол през втората половина на 2023 г.

Според МАЕ съкращенията на ОПЕК+ вероятно ще намалят световното предлагане на петрол с 400 000 барела на ден от март до декември, тъй като други производители частично ще компенсират действията на групата, акцентира още CNN.

За цялата година се очаква търсенето да нарасне с 2 млн. барела дневно и да достигне рекордните почти 102 млн. барела, докато предлагането ще се увеличи само с 1,2 млн.

Руският LNG - тест за волята на ЕС да скъса енергийните връзки с МоскваПрез последната година държавите от ЕС са увеличили общите си покупки на руски втечнен природен газ
Прогнозираният недостиг на петрол може да се отрази тежко на икономиките, които вече се борят със забавяне на растежа и исторически висока инфлация.

На 2 април ОПЕК+ неочаквано обяви, че ще намали добива на суров петрол с 1,66 млн. барела на ден. Според служител на саудитското министерство на енергетиката съкращенията ще започнат през май и ще продължат до края на годината.

Тази новина дойде в допълнение към намалението от 2 млн. барела на ден, което картелът обяви през октомври.

Тези съкращения заплашват да "качат цените на петрола в момент на повишена икономическа несигурност" въпреки забавянето на промишлената дейност в най-големите икономики в света и увеличаването на производството на петрол в страните извън ОПЕК+, заявяват от МАЕ.

Суровият петрол тип "Брент" последно се търгуваше за 87 долара за барел, което е с близо 8,6% ръст, откакто ОПЕК+ обяви последния кръг от съкращения на производството, посочва в заключение CNN.