Според икономисти изненадващото съобщение за намаляване на добива, направено миналата неделя от Саудитска Арабия и няколко други производители на петрол от ОПЕК+, усложнява мисията на Федералния резерв за охлаждане на икономиката и може да засили инфлацията в САЩ.

Цените на енергията в целия свят се повишиха рязко миналата година, когато Русия нахлу в Украйна, подхранвайки глобалната инфлация точно в момента, когато водещите световни икономики започнаха да възстановяват баланса си след пандемията, припомня CNN, като добавя:

“Оттогава насам спадът на цените на енергоносителите допринесе за охлаждане на инфлацията в САЩ, която според индекса на потребителските цени спадна от 40-годишния връх от 9,1% през юни до 6% през февруари на годишна база. Цените на енергията, които съставляват около 7,5% от общия индекс, се повишиха с 5% през февруари спрямо същия месец на предходната година, което е доста под ръста от 41,3% през юни миналата година, според Бюрото за трудова статистика”.

Сега, когато цените на петрола отново се покачват, общата инфлация може да остане по-висока за по-дълго време или дори да се покачи допълнително. И въпреки че не се очаква САЩ да е от най-сериозно пострадалите икономики от това решение на петролната организация, американците вече плащат повече на бензиностанциите.

$100 за барел петрол. Всички държави ще страдат, но кои най-много? Ако въобще достигне до 100 долара за барел, цената на петрола няма да се задържи дълго на тези нива, успокояват анализаторите
Дори базисната инфлация може да бъде засегната

Макар че служителите на Фед разглеждат множество икономически показатели, за да вземат своите решения, една от основните им точки на внимание е базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията. Въпреки това по-високите цени на петрола могат в крайна сметка да доведат до повишаване на базисните цени, ако останат достатъчно дълго време на това равнище.

"Фед разглежда решенията на ОПЕК предимно като геополитически, но те могат да повлияят на производството на стоки и транспорта на други продукти, така че по-високите цени на петрола могат да се отразят на основния компонент, върху който Фед се фокусира малко повече по отношение на определянето на политиката си", коментира пред CNN Сара Хаус, старши икономист в Wells Fargo.

Потребителските разходи играят ключова роля

По-високите разходи за енергия намаляват цялостното търсене, като оказват влияние върху потребителските нагласи и разходи, които бяха изненадващо силни в началото на годината, но напоследък започнаха да се охлаждат, посочват още от телевизията. Те цитират анализ на нагласите, направен от Мичиганския университет, според който те са били най-негативни през юни миналата година, когато цените на бензина в страната достигнаха 5 долара за галон. Оттогава насам настроенията само се подобряват, тъй като бензина пада.

Решението на ОПЕК+ за петрола - катализатор на инфлация и шамар за САЩ Вашингтон веднага разкритикува решението, с което осем производители изтеглят общо над 1 млн. барела дневно от световните пазари
"Цените на енергоносителите са много силен фактор за очакванията на хората за инфлацията, но в момента те все още нямат такова влияние върху потребителската психология", казва Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust Corporation. "Ако цената на галон обикновен бензин надхвърли 4 долара, това ще е друга история".

Но ограничените потребителски разходи могат да се окажат със смесено влияние по отношение на инфлацията, казва Джон Лиър, главен икономист в компанията за анализ на данни Morning Consult - това може да намали инфлационния натиск върху предприятията, предоставящи услуги, но може и да увеличи вероятността САЩ да изпаднат в рецесия.

"Ако потребителите отделят по-голям дял от портфейла си за разходи за енергия, това ще ограничи възможностите им да харчат пари на други места, така че реално ще видите, че търсенето се свива", казва Лиър.