Глобалната икономика се насочва към най-слабия период на растеж от 1990 г. насам, тъй като по-високите лихвени проценти, определени от водещите централни банки в света, повишават разходите по кредитите за домакинствата и бизнеса, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. В същото време тя изрази мнение, че повишаването на лихвените проценти трябва да продължи като начин за справяне с инфлацията.

В реч преди пролетните срещи на МВФ във Вашингтон следващата седмица Георгиева каза, че глобалният растеж ще остане около 3% през следващите пет години – най-ниската средносрочна прогноза за растеж от 1990 г. насам, пише The Guardian.

Рязкото забавяне на световната икономика миналата година след вторичните трусове на пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна ще продължи и през 2023 г., като има риск това забавяне да остане през следващите пет години, каза ръководителят на МВФ.

„Това прави още по-трудно намаляването на бедността, заздравяването на икономическите белези от Covid-19 кризата и предоставянето на нови и по-добри възможности за всички“, добави Георгиева.

Рубини: Рецесията е единственото нещо, което може да смекчи инфлациятаПовечето американски банки са технически близо до несъстоятелност, а стотици вече са напълно неплатежоспособни, казва икономистът

Преди МВФ да публикува ревизираните си икономически прогнози следващата седмица, Георгиева каза, че глобалният растеж през 2022 г. се е сринал почти наполовина от първоначалното възстановяване от Covid-19 пандемията през 2021 г., спадайки от 6,1% на 3,4%. С висока инфлация, нарастващи разходи за кредити и нарастващо геополитическо напрежение, глобалният растеж е на път да падне под 3% през 2023 г. и да остане слаб за години напред, заяви ръководителят на МВФ.

В до 90% от развитите икономики ще има спад в темпа на растеж тази година, предупреди тя, като активността в САЩ и еврозоната ще бъде засегната от по-високите лихвени проценти.

Икономистът Мохамед Ел-Ериан отново критикува „най-голямата грешка на ФедГлавният икономически съветник в Allianz многократно критикува централната банка на САЩ, че реагира твърде късно на инфлационното покачване

Сравнявайки геополитическите и икономическите предизвикателства с „изкачването на хълмове“, Георгиева каза, че „досега сме доказали, че сме издръжливи катерачи, но пътят напред – и особено пътят обратно към стабилен растеж – е труден и мъглив, а въжетата, които ни държат заедно, сега може да са по-слаби, отколкото бяха само преди няколко години.“

Въпреки въздействието на по-високите лихвени проценти на централните банки върху икономическата активност по света, Георгиева каза, че все още е необходим подход за „запазване на курса в борбата с инфлацията“.

Ръководителят на МВФ добави, че сътресенията в световната банкова индустрия през последния месец показват, че все още има опасности за преодоляване.

Въпреки това тя призова централните банкери да продължат с по-високите лихвени проценти като ход за справяне с инфлацията, като същевременно предоставят отделна подкрепа за затруднените банки.