Рисковете за финансовата стабилност нарастват, предупреди директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя призова за повишаване на вниманието, въпреки че предприетите мерки са успокоили напрежението на пазара.

Кристалина Георгиева остава на мнение, че 2023 г. ще бъде още една предизвикателна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3% поради ефектите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика, съобщава CNBC.

Дори и при по-добри перспективи за 2024 г. глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%, а общите перспективи остават слаби, заяви Георгиева в изказването си на Форума за развитие на Китай.

Според Георгиева, правителствата в развитите икономики са реагирали решително на рисковете за финансовата стабилност след банковите сривове, но въпреки това е необходимо постоянно внимание.

"Затова продължаваме да следим отблизо развитието на ситуацията и оценяваме потенциалните последици за глобалните икономически перспективи и глобалната финансова стабилност", каза тя и добави, че МВФ обръща голямо внимание на най-уязвимите страни, особено на тези с ниски доходи и високи нива на дълг.

Икономиката през 2023: без рецесия, със спадаща инфлация, но високи лихвиСлед поредица от благоприятни развития в Европа прогнозите за 2023 г. вече не са толкова катастрофични

Управляващият директор на МВФ предупреди, че геоикономическата фрагментация може да раздели света на съперничещи си икономически блокове, което ще доведе до "опасно разделение и ще направи всички по-бедни и по несигурни".

Силният икономически подем на Китай, с прогнозиран ръст на БВП от 5,2 % през 2023 г., дава известна надежда за световната икономика, като се очаква през 2023 г. на Китай да се падне около една трета от световния растеж, заяви още Георгиева.

МВФ изчислява, че всяко увеличение на растежа на БВП на Китай с 1 процентен пункт води до увеличение на растежа на други азиатски икономики с 0,3 процентни пункта, каза тя.

Можем ли да разчитаме на Китай да даде тласък на световната икономика?Възстановяването на Китай след години на локдауни заради Covid-19 вероятно ще изглежда много по-различно от предишните

Георгиева призова политиците в Китай да работят за повишаване на производителността и за възстановяване на баланса на икономиката от инвестиции към по-траен растеж, основан на потреблението, включително чрез пазарно ориентирани реформи за изравняване на условията на конкуренция между частния сектор и държавните предприятия.

Такива реформи биха могли да доведат до повишаване на реалния БВП с до 2,5 % до 2027 г. и с около 18 % до 2037 г.

МВФ, който прогнозира глобален икономически растеж от 2,9% за 2023 година, се очаква да публикува новите си прогнози следващия месец.