Глобалният растеж на търсенето на петрол ще се забави през следващите години, достигайки своя връх през настоящото десетилетие, според Международната агенция по енергетика.

„Преходът към чиста енергийна икономика набира скорост, като пикът в световното търсене на петрол се очертава преди края на това десетилетие, тъй като електрическите превозни средства, енергийната ефективност и други технологии напредват“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в изявление, цитирано от CNBC.

В последния си средносрочен пазарен доклад, публикуван в сряда, агенцията прогнозира, че при настоящите пазарни и политически тенденции за периода 2022 - 2028 г. глобалното търсене на петрол ще нарасне с 6%, или до 105,7 милиона барела на ден, благодарение на силното търсене от нефтохимическия и авиационен сектор.

Годишният растеж на търсенето обаче ще намалее от 2,4 милиона барела на ден тази година до 400 000 барела на ден през 2028 г.

Инвестициите в слънчева енергия за първи път изпреварват тези в петролГлобалните инвестиции в енергетика ще бъдат около 2,8 трилиона долара, от които над 1,7 в чисти технологии

„Спадът в напредналите икономики прави глобалната перспектива още по-зависима от повторното отваряне на Китай след Covid-19 пандемията, което ще успее да запази своя ранен импулс и той в крайна сметка трябва да вдигне световната търговия и производство“, посочва МАЕ. Същевременно агенцията подчертава, че „сдържаното“ потребление от Пекин ще достигне връх в средата на 2023 г. след възстановяване от 1,5 милиона барела на ден, но ще загуби инерция до средно 290 000 барела на ден на годишна база от 2024 до 2028 г.

„Безпрецедентното пренареждане на глобалните търговски потоци“ и спешните освобождавания от стратегическите петролни резерви на членовете на МАЕ миналата година „позволиха запасите в индустрията да се възстановят, облекчавайки напрежението на пазара“ на фона на нарастване на търсенето, казва още световният енергиен орган.

От страна на предлагането МАЕ очаква производителите на петрол извън влиятелната коалиция на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – известни като ОПЕК+ – да „доминират средносрочните планове за разширяване на капацитета“, включително САЩ и други американски производители.

Глобалният капацитет за доставки ще нарасне с 5,9 милиона барела на ден до 111 милиона барела дневно до 2028 г. според оценките на МАЕ, като растежът ще се забави на фона на забавянето на икономиката в САЩ. Това ще доведе до свободен капацитет от 4,1 милиона барела на ден, съсредоточен в Саудитска Арабия и ОАЕ.


Тайното оръжие на Путин в енергетиката - бивш банкер от Morgan StanleyМлади руски технократи с дълбоки познания за Запада се издигат до висшите ешелони на властта в Кремъл

Руското производство остава „неясно“, като МАЕ прогнозира спадове в резултат на санкциите върху износа на суров петрол и петролни продукти по море от Москва от края на миналата година. Според МАЕ руските доставки вероятно ще намалеят със 710 000 барела на ден за шестгодишния прогнозен период до 2028 г.

„Способността на Москва да финансира сама своите операции в петролната индустрия и достъпът ѝ до китайско оборудване и услуги може да предотврати далеч по-рязък спад. Но затягането на западните финансови мерки, наложени на Русия, също може да доведе до по-рязък низходящ тренд“, казва агенцията.

Според изчисленията 2,5 милиона барела руски суров петрол дневно са били отклонявани от западните потребители, намирайки азиатски купувачи, което създава „пазар на две нива“.


Петролният износ от Русия се върна до предвоенните нива, приходите - не Постъпленията все още са с 43% по-ниски от тези преди година, констатират от МАЕ

„Идва истинска трансформация“

МАЕ продължава да бие тревога за продължаващите инвестиции в петрол и газ нагоре по веригата, прогнозирайки, че те ще достигнат 528 милиарда долара през 2023 г. - най-високата им стойност от 2015 г. насам.

Това ниво на инвестиции би било достатъчно, за да отговори на прогнозираното търсене за периода, обхванат от доклада. Въпреки това, то надвишава количеството, което би било необходимо в свят, който върви към нетни нулеви емисии на парникови газове.

Производителите на петрол трябва да обърнат специално внимание на ускоряващото се темпо на промяната и да калибрират своите инвестиционни решения, за да осигурят организиран преход, казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в изявление.

Торил Босони, ръководител на отдела за петролна промишленост и пазари в МАЕ, коментира за CNBC, че глобалната енергийна криза, последвала нахлуването на Русия в Украйна, „наистина е ускорила“ прехода от изкопаеми горива към възобновяема енергия.

„Предстои истинска трансформация“, казва Босони, посочвайки навлизането на електрическите превозни средства и мерките за енергийна ефективност във всички сектори.


Как сделките на Tesla с конкурентите Ford и GM презареждат EV индустриятаНовите споразумения имат потенциал да подобрят по-широкото приемане на електромобилите в Северна Америка

В своя доклад Oil 2023 МАЕ отбелязва още, че се очаква „приемането на по-строги стандарти за ефективност от регулаторите, структурни промени в икономиката и непрекъснато ускоряващото се навлизане на електромобилите да забавят значително годишния растеж на търсенето на петрол. МАЕ приема, че повече от един на всеки четири автомобила през 2028 г. ще бъдат електрически, с продажби от близо 25,9 милиона“.