Световното търсене на петрол ще нарасне до 110 млн. барела дневно след около 20 години, което ще увеличи търсенето на енергия в света с 23%, заявяват от ОПЕК в понеделник.

"Нефтът е незаменим в обозримо бъдеще", обяснява генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол Хайтам Ал Гаис по време на конференцията Energy Asia в малайзийската столица Куала Лумпур, цитиран от CNBC. "В нашата глобална прогноза виждаме, че глобалното търсене на петрол ще нарасне до 110 млн. барела дневно до 2045 г.".

По думите му дотогава петролът все още ще представлява около 29% от енергийния микс.

"Виждаме, че световното търсене на енергия ще се увеличи с 23% до 2045 г.", казва още Ал Гаис и добавя, че недостатъчните инвестиции в петролната индустрия само ще поставят под въпрос жизнеспособността на сегашните енергийни системи и ще доведат до "енергиен хаос".

МАЕ: Глобалното търсене на петрол ще достигне пик още това десетилетиеРастежът на търсенето на петрол в световен мащаб ще спре до 2028 г., прогнозира агенцията
Противоречие

Тази прогноза на ОПЕК противоречи на прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за намаляване на годишния ръст на търсенето от 2,4 милиона барела на ден през 2023 г. до 400 000 барела на ден през 2028 г. Преди две седмици организацията прогнозира, че световното търсене на петрол ще се увеличи с 6% в сравнение с 2022 г. и ще достигне до 105,7 млн. барела на ден през 2028 г. благодарение на нефтохимическия и авиационния сектор.

“Ръстът на световното търсене на петрол ще се забави почти до нулата през следващите години, като високите цени и опасенията за сигурността на доставките, подчертани от световната енергийна криза, ще ускорят прехода към по-чисти енергийни технологии”, обясняват от МАЕ в своя доклад Petrol 2023.

Използването на петрол за транспортни горива ще започне да намалява след 2026 г., тъй като разширяването на сектора на електромобилите, ръстът на биогоривата и технологиите за икономии на гориво ще намалят потреблението.

ОПЕК+ ще удължи намаляването на добива на петрол до 2024 г.Саудитска Арабия обявява нови доброволни съкращения
"Преходът към икономика на чистата енергия набира скорост, като пикът на световното търсене на петрол ще бъде преди края на това десетилетие”, категоричен е изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. "Производителите на петрол трябва да обърнат специално внимание на набиращия скорост процес на промяна и да калибрират инвестиционните си решения, за да осигурят плавен преход."

Световните петролни пазари все още бавно се пренастройват след три години, в които бяха разклатени първо от пандемията, а след това от нахлуването на Русия в Украйна. Световната енергийна криза, предизвикана от войната, доведе до безпрецедентно пренареждане на световните търговски потоци, което мотивира от МАЕ да акцентират:

“През следващите месеци световните пазари на петрол може да се свият значително, тъй като съкращенията на производството от страна на алианса ОПЕК+ ще смекчат ръста на световните доставки на петрол. Според новия ни доклад обаче многостранното напрежение на пазарите ще намалее през следващите години”.

„Сенчести флоти“ с руски петрол притискат застрахователния секторС покачването на цените на суровия петрол все повече товарни съдове са изложени на риск от загуба на застрахователно покритие
Иначе и МАЕ признава, че глобалните инвестиции в проучването, добива и производството на нефт и газ са на път да достигнат най-високите си нива от 2015 г. насам, като през 2023 г. ще нараснат с 11% на годишна база и ще достигнат до 528 млрд. долара.

“Макар че въздействието на по-високите разходи ще бъде частично компенсирано от инфлацията, това равнище на инвестиции, ако се запази, ще бъде достатъчно, за да задоволи прогнозното търсене през периода, обхванат от доклада. То обаче надвишава нивото, необходимо в един свят, който върви по пътя на нетните нулеви емисии”, посочват в заключение от МАЕ.