Shell ще поддържа сегашния или малко по-висок добив на петрол до 2030 г. като част от усилията на главния изпълнителен директор Ваел Саван да възвърне доверието на инвеститорите. Енергийният гигант се бори със слабата възвръщаемост от възобновяемите енергийни източници, докато печалбите от петрол и газ са в подем, разкриват източници от компанията пред Reuters.

На събитие за инвеститори следващата седмица се очаква Саван да обяви отпадането на целта за намаляване на добива на петрол с 1-2% годишно, след като вече е постигната до голяма степен целта за намаляване на производството, главно чрез продажба на петролни активи като бизнеса си с шистови продукти в САЩ.

Саван, който пое ръководството през януари с обещанието да подобри резултатите на Shell, тъй като акциите на компанията изостават от тези на конкурентите ѝ, е категоричен, че петролът и газът ще останат основни суровини през следващите години, настоявайки, че усилията за преминаване към нисковъглеродни дейности не могат да бъдат за сметка на печалбите.

Близо 80% от най-големите компании не спазват Парижкото споразумение Едва 20% от 500-те най-големи по пазарна стойност в света правят достатъчно срещу замърсяването


Неговият по-предпазлив подход към енергийния преход бележи промяна в курса на предшественика му Бен ван Бойрден, който въведе целите за намаляване на въглеродните емисии и стратегията за енергиен преход, припомня информационната агенция и продължава:

„През последните месеци Shell се отказа от няколко проекта, включително в областта на офшорните вятърни централи, водорода и биогоривата, заради прогнозите за слаба възвръщаемост. Освен това Shell се отказа от дейността си в областта на търговията с електроенергия в Европа, която само допреди няколко години се считаше за ключова за енергийния преход на компанията. В същото време Shell отчете рекордна печалба от 40 млрд. долара през миналата година благодарение на високите цени на петрола и газа“.

Саван, 48-годишен канадско-ливански гражданин, който преди това е оглавявал подразделенията на Shell за нефт, газ и възобновяеми енергийни източници, ще представи подробно своята визия на 14 юни в Ню Йорк. Но той вече посочи, че целта за намаляване на добива на петрол с 20% до края на десетилетието през 2021 г. се преразглежда.

През първото тримесечие на 2023 г. Shell е добивала около 1,5 млн. барела дневно петрол, което представлява 20% спад спрямо производството от 1,9 млн. през 2019 г. Сега се очаква добивът да остане до голяма степен непроменен, а до края на десетилетието дори да се повиши, в зависимост от това дали новите проекти ще достигнат вътрешните прагове на рентабилност, както и от успеха на проучвателната дейност, особено в Намибия, твърдят източниците от компанията.

Американските петролни гиганти отхвърлят по-строгите екологични меркиAкционерите на Exxon Mobil и Chevron отхвърлиха призивите за смекчаване на отпечатъка си в климатичните промени


Спекулациите, че Саван е на път да преработи плановете на Shell за намаляване на емисиите на парникови газове и преминаване към възобновяеми енергийни източници, разгневиха инвеститорите, фокусирани върху климата, разказва още Reuters, въпреки че се очаква той да продължи да се придържа към целта Shell да се превърне в предприятие с нулеви нетни емисии до средата на века. Тя е част от стратегията за енергиен преход Powering Progress, обявена от компанията през 2021 г.

Отказът на Shell да продължи да намалява добива си на петрол не е единствен в индустрията. Конкурентната BP направи същото по-рано тази година, когато главният изпълнителен директор Бърнард Клуни се отказа от плановете си да намали добива на петрол и газ с 40% до края на десетилетието.

Възвръщаемостта от добива на нефт и газ обикновено варира между 10% и 20%, докато тази при проектите за слънчева и вятърна енергия обикновено е между 5% и 8%, изчисляват анализаторите, което обяснява и действията на петролните гиганти. Затова и около 2/3 от разходите на Shell в размер на 25 млрд. долара през миналата година са отишли за нефт и газ, докато инвестициите във възобновяеми енергийни източници, биогорива, водород и зареждане на електрически превозни средства са 4,3 млрд. долара.

Не на последно място, това е и възможност Саван да реши една от основните си грижи - значително по-слабото представяне на акциите на Shell от края на 2021 г. насам в сравнение с американските ѝ конкуренти Exxon Mobil и Chevron, които планират да увеличат добива на изкопаеми горива.