Британското правителство е подложено на натиск да преосмисли извънредните данъци върху енергийните компании, след като Shell отчете една от най-големите печалби в корпоративната история на Обединеното кралство.

Скокът в цените на енергията, предизвикан от руската инвазия в Украйна, е увеличил годишната печалба на петролната компания до 40 млрд. долара, съобщава The Guardian.

Опозиционните партии и синдикатите в страната определят печалбата на Shell, най-голямата в 115-годишната ѝ история, като "възмутителна" и обвиняват премиера Риши Сунак, че е позволил на компаниите за изкопаеми горива да "избягат от отговорност".

В четвъртък, доставчикът със седалище във Великобритания потвърди, че е платила едва 134 млн. долара извънредни данъци през 2022 г. Това е малка част от сумата, която се очаква Shell да плати - 1,9 млрд. долара, когато се включи в схемата на ЕС, известна като "солидарна вноска".

През октомври компанията беше критикувана отново, когато обяви, че до този момент не е платила никакъв извънреден данък в Обединеното кралство. Затова и в сряда от Shell посочиха, че през 2023 г. вероятно ще внесат 500 млн. долара.

Shell увеличава инвестициите си в станции за зареждане на електомобилиПетролният и газов гигант придобива доставчика на инфраструктура за електромобили Volta за 169 млн. долара

Благодарение на рекордните цени на петрола и газа, Shell отчете печалба от почти 10 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година, с което годишната ѝ коригирана печалба ще достигне 40 млрд. долара за 2022 г. Тази сума далеч надхвърля 19 млрд. долара, натрупани през 2021 г., посочват от The Guardian.


По този начин Shell влиза в елитната група на регистрираните във Великобритания компании, които са регистрирали най-големи печалби. Водещият доставчик на горива се изравнява с British American Tobacco, която реализира 38 млрд. паунда през 2017 г., но все още изостава от 60-те млрд. паунда, които Vodaphone постигна през 2014 г., когато телекомуникационната група продаде бизнеса си в САЩ, припомня още изданието.

"Докато британците са изправени пред увеличение на цените на енергията с 40% през април, правителството позволява на компаниите за изкопаеми горива да избягат от отговорност с отказа си да внесат подходящ извънреден данък", категоричен е лейбъристът Ед Милибанд, министър по въпросите на изменението на климата "в сянка".

Лидерът на либералдемократите Ед Дейви се солидаризира с мнението на своя колега: "Нито една компания не бива да реализира подобни скандални печалби от незаконната инвазия на Путин в Украйна. Риши Сунак беше предупреден като канцлер, а сега и като министър-председател, че се нуждаем от подходящ данък върху неочакваните приходи на компании като Shell, а той не предприе действия."

Shell се възползва от рязкото покачване на цените на петрола, причинено от ембаргото върху руския износ и от решението на Русия да прекрати доставките на газ за континентална Европа. Новият главен изпълнителен директор на компанията Ваел Саван, обяви увеличение на плащанията към акционерите, като дивидентът за последното тримесечие се е увеличил с 15% и достига 6,3 млрд. долара.

Shell придобива най-големия производител на биогаз в ЕвропаСделката за датската компания Nature Energy е знак за нарастващия интерес на индустрията към т.нар. възобновяем природен газ

Едновременно с това Саван предприе и обратно изкупуване на акции за 4 млрд. долара в рамките на следващите три месеца. Общо през 2022 г. Shell е разпределила на акционерите си 26 млрд. долара.

Запитан какво е усещането да правиш огромни печалби, докато хората се борят със сметките си, Саван коментира: "Когато се връщам у дома в Ливан, някои от предизвикателствата, през които виждам хората да преминават, са свързани с целодневна липса на ток. Това е проблем за много части на света. Отговорът е да сме сигурни, че осигуряваме енергия навсякъде".

Shell също така е обвинена, че преувеличава размера на разходите си за възобновяема енергия, като тази седмица в САЩ дори се чуха призиви компанията да бъде разследвана и евентуално глобена от регулаторите.