Германската компания RWE започна арбитражно производство срещу Газпром за прекратените доставки наприроден газ. Това съобщи говорител на компанията пред Handelsblatt днес.

Енергийният гигант последва примера на най-големия германски вносител на природен газ – Uniper, който направи същото миналата седмица с надеждата да осъди руския държавен монополист за милиарди евро компенсация.

Двете компании имат фиксирани договори за доставка на газ по Северен поток 1 с Газпром, които едностранно бяха прекратени от руснаците през септември. Това принуди Uniper и RWE да внасят суровина на далеч по-висока цена. Те ще настояват Газпром да поеме произтичащите от това загуби.

Арбитраж вероятно ще потърси и бившата Gazprom Germania, която сега е собственост на германската държава под името Sefe, потвърди преди време нейният мениджмънт пред Tagesspiegel Background. От компанията отбелязаха, че разглеждат „съществуващи и бъдещи искове поради спиране на доставките на газ”.

Третият по големина германски вносител на газ – VNG, проучва възможностите за ограничаване на щетите, заяви представител на компанията пред Handelsblatt.

Четвърти теч по тръбопроводите Други две пробойни са в изключителната икономическа зона на Дания

Допълнителните разходи на Uniper досега възлизат на 11,6 млрд. евро, съобщи мениджърът й Клаус-Дитер Маубах.

Обемът на неосъществените доставки за RWE са сравнително малки. Докато Uniper бе лишен от около 200 тераватчаса газ от Русия, то RWE очакваше само 15 тераватчаса до края на годината, които частично получи. Анализаторът Гуидо Хойман от Metzler Bank изчислява, че RWE вероятно е направила непредвидени разходи под един милиард евро.

Междувременно руският енергиен гигант обяви, че искът на Uniper е „незаконен”, което анализатори приеха за сигнал, че ще игнорира арбитражното производство. Ако това стане, ще бъде твърде необичайно, коментира адвокат Анна фон Бремен от берлинската адвокатска кантора Raue.

Газпром вероятно няма да може да се размине толкова лесно с отказ, защото има специфични правила за арбитражно производство. От Uniper уточниха, че то ще се проведе пред Международен арбитражен съд в Стокхолм, чиито правила са категорични, че „непредставянето на защита от страна на ответника не пречи на арбитража да продължи.“

Австрийският вносител на газ OMV и енергийната мултинационална компаниия Shell отказаха коментар пред репортер на вестника.