Огромните печалби на BP бяха определени като „отвратителни“ в Обединеното кралство и предизвикаха нови призиви за по-строг данък върху свръхпечалбите, след като петролният и газов гигант записа един от най-добрите си годишни стартове, пише The Guardian.

По-рано днес компанията обави печалба от близо 5 милиарда долара за първите три месеца на годината, надминавайки прогнозите на анализаторите за 4,3 милиарда долара.

BP заяви, че резултатите ѝ са били подсилени от намалените разходи за рафиниране, „изключителен“ резултат в подразделението за търговия с газ и „много силен резултат от търговия с петрол“.

BP отчете по-силна от очакваното печалба за първото тримесечиеРезултатите обаче са по-ниски спрямо нивата от 2022 г.

Резултатите връщат вниманието към дебата в Обединеното кралство дали енергийните компании трябва да плащат по-суров данък върху печалбите си.

Пол Новак, генерален секретар на националния конгрес на синдикатите във Великобритания, коментира, че петролните и газовите компании третират британската общественост „като банкомати“.

„Тези насълзяващи очите печалби са обида за работещите семейства, докато милиони се борят с високи до небето сметки. Правителството пренебрегна милиарди, като отказа да наложи подходящ данък върху неочакваните печалби на компании като BP. И дори сега министрите отказват да предприемат действия, за да поправят счупения ни енергиен пазар и да спрат това неприлично повишаване на цените“, казва още Новак, цитиран от The Gurdian.

„Бихме могли да имаме по-ниски сметки за домакинствата и енергийна система, която да обслужва обществеността, ако правителството обложи с данъци прекомерните печалби, въведе социална тарифа и създаде публична собственост върху нова чиста енергия“, добавя Новак.

От организацията Global Justice Now заявяват, че „днешните отвратителни печалби, обявени от BP, са още един ритник в зъбите на милионите хора, които не могат да си позволят да отопляват домовете си.“

В понеделник лейбъристите призоваха данъкът върху енергийните печалби, въведен миналата година, да стане по-строг, за да се финансира замразяването на общинския данък за домакинствата с финансови затруднения.

Бумът на цените на суровините се отрази на печалбите на петролните и газовите компании и накара правителството да въведе данък върху свръхприходите за операторите в Северно море, припомня The Guardian.

Финансов рекорд на Shell отприщи дебат за данъка на енергийните компании Доставчикът отчете 40 млрд. долара за 2022 г., британската опозиция и синдикатите в страната обявиха това за

BP заяви, че е внеса 3,4 милиарда долара данъци в световен мащаб през тримесечието. Това включва 650 милиона долара от бизнеса ѝ в Северно море в Обединеното кралство, включително около 300 милиона долара заради данъка върху свръхпечалбите. През 2022 г. BP плати 2,2 милиарда долара данъци за бизнеса си в Северно море, включително 700 милиона долара данък свръхпечалба.

Джонатан Нороня-Гант, активист от Global Witness, призова правителството да обложи петролните и газовите компании „правилно“ и да инвестира в производство на възобновяема енергия и изолация на жилищата.

BP е под прицела и на зелените активисти, след като намали целите си относно климата по-рано тази година. Миналата седмица протестиращи екоактивисти прекъснаха годишното общо събрание на BP, където петролната компания се сблъска с негативна реакция от страна на някои акционери заради по-слабите ангажименти за климата. Някои протестиращи бяха отстранени насила.

BP заяви, че е направила 3,6 милиарда долара инвестиции през тримесечието. Компанията изтъкна инвестициите си в нефт и газ в Индия и Мексиканския залив, както и проекти за нисковъглеродната енергия в североизточна Англия.