Годишното общо събрание на британския петролен гигант Shell във вторник изглежда ще бъде напрегнато, тъй като инвеститорите, фокусирани върху климата, се опитват да увеличат натиска върху компанията след изключителната ѝ серия от рекордни печалби.

Follow This, малка холандска компания на инвеститори активисти, с дялове в няколко големи петролни компании, внесе резолюция (Climate Resolution 26) на събранието на акционерите на Shell, която призовава гиганта да приведе своите климатични цели в съответствие с Парижкото споразумение и да се ангажира с абсолютно намаляване на въглеродните емисии до 2030 г., съобщава CNBC.

Тези съкращения, според Follow This, трябва да включват емисиите, генерирани от използването на петрол и газ от клиентите, известни като Scope 3 емисии.

Това повтаря решение от 2021 г. на холандски съд, според което Shell трябва да намали глобалните си въглеродни емисии с 45% до края на десетилетието, което компанията обжалва.

Съдят Shell за неспазване на ангажиментите по Парижкото споразумениеТова е първото по рода си дело, насочено към неспазането на екологичните ангажименти, поети от бизнеса

За първи път холандските пенсионни фондове MN и PGGM, които са акционери на Shell, одобриха резолюцията. Институционалните инвеститори водят ангажимент с Shell от името на най-голямата в света инвеститорска група Climate Action 100+, фокусирана върху климата, която представлява активи на стойност 68 трилиона долара.

Инвеститорите все повече гледат на глобалното затопляне като нарастващ риск за техните портфейли, посочва CNBC. Изгарянето на изкопаеми горива, като нефт, газ и въглища, е главният двигател на климатичната криза.

Междувременно Пенсионният съвет на Църквата на Англия, Форумът на пенсионните фондове на местните власти, Националният тръст за спестявания на заетите и консултантската компания PIRC заявиха, че или ще гласуват против, или ще препоръчат гласуване против повторното назначаване на председателя на Shell Андрю Макензи.

Shell продължава да чупи финансови рекорди Компанията е реализира рекордна печалба за този период от годината - над 9,6 млрд. долара

Shell, чийто стремеж е да стане бизнес с нулеви нетни емисии до 2050 г., препоръча на акционерите да гласуват против предложението, внесено от Follow This. Компанията описа Climate Resolution 26 като „неясна и обща“, добавяйки, че резолюцията „би създала объркване по отношение на отговорностите на борда и акционерите“.

„Категорично не сме съгласни с резолюцията на Follow This и с онези организации, които препоръчват тя да бъде подкрепена или да се гласува против членовете на Борда. Трябва да се наблегне върху промяната на използването на енергия, както и на нейното добиване, и това е отразено в нашия подход“, казва говорител на Shell в изявление.

„Ще продължим да инвестираме в производството на енергията, от която светът се нуждае днес и в обозримо бъдеще. Всички наши инвестиции трябва да осигуряват норма на възвръщаемост, която нашите инвеститори изискват“, се добавя в позицията на Shell.

3 приоритета за компаниите, тръгнали по пътя на зелената трансформация Компании по пътя на зеления преход - три съвета за висшите мениджъри

Малко вероятно е онези, които планират да гласуват в подкрепа на резолюцията, да предизвикат по-широк бунт на акционерите, но от Follow This казват, че се надяват инвеститорите да се възползват от възможността да принудят компанията да приведе своите климатични цели в съответствие с Парижкото споразумение.

На годишното общо събрание на BP миналия месец подкрепата за резолюцията на Follow This, призоваваща за по-строги цели за намаляване на емисиите до края на десетилетието, достигна 17%, спрямо одобрението от 15% миналата година.

„Отвратителни печалби“: Резултатите на BP отново предизвикаха остри реакцииКомпанията обави печалба от близо 5 милиарда долара за първите три месеца на годината

Петролните гиганти отчетоха огромни печалби миналата година, подкрепени от растящите цени на изкопаемите горива и силното търсене след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

От своя страна Shell отчете най-високата си годишна печалба от почти 40 милиарда долара през 2022 г. Това надмина печалбата от 28,4 милиарда долара през 2008 г., което според Shell е предишният годишен рекорд, и е над два пъти повече от печалбата на компанията за цялата 2021 г. от 19,29 милиарда долара .

По-рано този месец Shell публикува коригирани печалби от 9,6 милиарда долара за първите три месеца на 2023 г.

Рекордните печалби се възприемат от индустрията като нещо като реабилитация. Петролните и газови гиганти бяха подложени на огромен натиск от страна на акционери и активисти да инвестират в чиста енергия, тъй като търсенето на петрол падна в пика на локдауните по време на Covid-19 през 2020 г.

Стремежът към зелена реформа обаче загуби инерция миналата година, което тревожи инвеститори и активисти, докато водещи световни учени в областта на климата предупреждават за „кратък и бързо затварящ се прозорец за осигуряване на годно за живеене бъдеще“, посочва още CNBC.

След провала на няколко резолюции относно климата през 2022 г., Марк ван Баал ot Follow This каза пред CNBC по-рано тази година, че от дискусиите с големи петролни компании е станало ясно, че те са решени да отблъснат натиска на активисти и акционери и да продължат с основния си петролен и газов бизнес.