British Petroleum отчете по-силна от очакваното печалба за първото тримесечие, нарастваща спрямо предходните три месеца, но по-ниска от нивата, които регистрира през 2022 г., когато цените на изкопаемите горива скочиха след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, пише CNBC

Британският енергиен гигант обяви нетната печалба от 4,96 милиарда долара за първото тримесечие на 2023 г., което е малко повече от отчетените 4,8 милиарда долара през четвъртото тримесечие и доста под постигнатата печалба от 6,2 милиарда долара за първото тримесечие на 2022 г. Анализаторите очакваха BP да отчете печалба от 4,3 милиарда долара за периода януари-март 2023 г., според Refinitiv.

BP заяви, че печалбата за първото тримесечие отразява стабилната търговия с петрол и газ. Гигантът обяви допълнително обратно изкупуване на акции на стойност 1,75 милиарда долара, което се очаква да завърши преди обявяването на резултатите за второто тримесечие на 2023 г. в началото на август. Групата заяви, че е приключила предварително обявеното обратно изкупуване на акции на стойност 2,75 милиарда долара на 28 април.

„Това беше едно тримесечие на силно представяне и стратегически резултати, докато продължаваме да се фокусираме върху безопасни и надеждни операции“, каза главният изпълнителен директор на BP Бърнард Луни в изявление.

BP заяви, че очаква да може да осигури обратно изкупуване на акции от около 4 милиарда долара годишно.

Дивидентът на BP остава непроменен спрямо предходното тримесечие на 6,61 цента на обикновена акция, след 10% увеличение през февруари.

Компанията отчете нетен дълг за първото тримесечие от 21,2 милиарда долара, спад от 27,5 милиарда долара в сравнение със същия период на предходната година.

Защо BP, Shell и други петролни гиганти печелят толкова много в момента?Големите петролни компании - от базираните в Обединеното кралство BP и Shell до международни гиганти, като ExxonMobil и норвежката Equinor, обявяват удивителни печалби

Резултатите за първото тримесечие идват след година на огромни печалби за големите енергийни компании, които подобриха предишни годишни рекорди през 2022 г. по време на период на нестабилни цени на петрола и газа.

BP отчете годишни печалби от 27,7 милиарда долара през миналата година – над двойно повече от печалбите, регистрирани през 2021 г. Предишният рекорд на годишната печалба на петролния гигант беше 26,3 милиарда долара през 2008 г.

Оттогава мениджърите на големите петролни компании се опитват да защитят огромните си печалби сред порой от критики, като обикновено подчертават важността на енергийната сигурност при прехода от изкопаеми горива и предупреждават, че по-високите данъци могат да възпрат инвестициите.


Финансов рекорд на Shell отприщи дебат за данъка на енергийните компании Доставчикът отчете 40 млрд. долара за 2022 г., британската опозиция и синдикатите в страната обявиха това за

BP, който беше един от първите енергийни гиганти, които обявиха амбицията си да достигнат нулеви емисии „до 2050 г. или по-рано“, заяви след годишните си рекордни печалби, че планира да занижи целите си за намаляване на емисиите.

Анализатори коментираха, че този ход е предизвикал разочарование сред някои от най-големите акционери на BP като пенсионните фондове в Обединеното кралство, посочва CNBC.

В крайна сметка 17% от акционерите – увеличение от 15% през миналата година, но спад от цели 21% през 2021 г. – гласува в полза на резолюция, предложена от холандската група Follow This, която призовава компанията да приведе целите си за намаляване на емисиите до 2030 г. към знаковото Парижко споразумение.

Британската Shell и норвежката Equinor трябва да отчетат своите тримесечни печалби в четвъртък.

Миналата седмица френската петролна компания TotalEnergies обяви резултати за първото тримесечие в съответствие с очакванията на анализаторите. Компанията отчете 27% спад на нетните приходи до 6,5 милиарда долара през първите три месеца на 2023 г., отчасти поради по-ниските цени на изкопаемите горива.