Членовете на най-голямата инвеститорска коалиция, чиято цел е да убеди корпоративния свят да предприеме действия по отношение на изменението на климата, рядко използват пълните си възможности, за да окажат натиск върху най-големите замърсители.

Това става ясно от анализ на отчетите за гласуването на акционерите и интервюта с членовете на организацията, цитирани от Reuters.

Създадената през 2017 г. коалицията Climate Action 100+ (CA100+) включва над 700 инвестиционни компании, чиито активи възлизат на 68 трилиона долара.

В първата си фаза тя си поставя цели да накара 166-те най-големи корпоративни емитенти на парникови газове в света да се ангажират с нетни нулеви цели, да въведе управление и надзор на климатичните рискове и да оповестява напредъка по отношение на зеления преход.

Близо 80% от най-големите компании не спазват Парижкото споразумение Едва 20% от 500-те най-големи по пазарна стойност в света правят достатъчно срещу замърсяването
Във втората фаза, стартирала миналата седмица, тя иска да накара най-големите замърсители да намалят емисиите си до 2030 г., за да покажат, че са напът да изпълнят ангажиментите си за свеждане на емисиите до нула до 2050 г.

Данните за гласуването, посочени от информационната агенция, обаче показват, че инвеститорите в групата се въздържат да използват най-голямото оръжие в арсенала си - възможността да гласуват срещу директорите на управителните съвети, дори когато замърсяващите компании отказват да предприемат действия. 95% от гласовете в CA100+ са били в полза на преизбирането на директорите на 15 от около 40-те компании, които организацията счита за изоставащи в областта на климата, тъй като не са си поставили цели за нулево нетно замърсяване до 2050 г. Те са в съответствие с нивата от 2022 г. и 2021 г., показват още данните.

"Има много мениджъри на активи, които дори не са съгласували целите си с тези на CA100+", казва Ксандър Урбах, съветник по отговорно инвестиране в нидерландския фонд мениджър MN, който ръководи ангажимента на CA100+ с петролния и газов гигант Shell, без да посочва конкретни имена.

В изявлението на CA100+ се казва, че това е доброволна инициатива и не може да казва на никого какво да прави. Това обаче поражда въпроса дали членовете на CA100+ използват всички инструменти, с които разполагат, за да окажат натиск върху изоставащите в областта на климата компании. Критиците твърдят, че нежеланието да се отправят предизвикателства към управителните съвети на компаниите е основна причина само 10% от тях да са поели ангажимент да приведат плановете си за разходи в съответствие със собствените си цели за емисиите или с Парижкото споразумение за климата.

3 приоритета за компаниите, тръгнали по пътя на зелената трансформация Компании по пътя на зеления преход - три съвета за висшите мениджъри
Повечето членове на CA100+ се стремят да убедят компаниите да правят повече в областта на климата чрез "ангажиране", което включва лобиране пред корпоративните ръководители и директори, а не гласуване за отстраняването им, обясняват в своя защита от организацията.

Привържениците на този подход твърдят, че той е дал резултати, като 75% от 166-те ангажирани компании са си поставили цел за нулеви нетни емисии до 2050 г., в сравнение с по-малко от 5%, когато групата стартира в края на 2017 г. Подходът, който не предполага предписания, също така е позволил на CA100+ да набере членове, които не биха се присъединили към организация с по-строги правила.

"Във втората фаза главната цел е да се премине от думи към действия", акцентира Франсоа Хумберт, председател на Управителния комитет на CA100+ и мениджър по ангажираността в Generali Investments. По думите му тя ще изисква "10 пъти повече усилия" и ще се нуждае от хора с "много опит в ангажирането и малко повече сиви коси".

Критиците на подхода на CA100+ обаче казват, че са необходими предизвикателства пред бордовете на компаниите. Те посочват примери като успеха на инвеститора активист Engine No. 1, който през 2021 г. спечели места в борда на Exxon Mobil Corp, след като критикува петролния гигант, че не прави достатъчно за справяне с климатичния риск.

ESG стратегиите – все повече осъзната кауза, а не въпрос на регулацияОтговорни компании, опериращи на българския пазар, се обединиха около посланието, че ESG стратегиите все повече се превръщат в осъзната кауза, а не са само въпрос на европейска регулация
Противниците на политиката на CA100+ също така са категорични, че липсата на предизвикателства пред борда на директорите е лошо предзнаменование за целта на организацията да накара замърсителите да намалят емисиите си до 2030 г.

Ели Касаргод-Стауб, съосновател на групата за защита на акционерите MajorityAction, например заявява, че инвеститорите от CA100+ се отказват от ролята си да държат директорите отговорни, при положение че вече пет години се занимават с тези компании.

Списък с изоставащи

CA100+ публикува на своя уебсайт предстоящи резолюции на акционерите и гласувания за преизбиране на управителни съвети, но не препоръчва да се гласува срещу директори на компании, изоставащи в борбата с изменението на климата.

Като знак, че тази позиция има слабо влияние, средната подкрепа за директорите на Chevron, Valero Energy и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет се задържа над 90% от подадените гласове тази година, дори когато CA100+ е призовала да се гласува срещу някои от техните директори.

Инвестициите в слънчева енергия за първи път изпреварват тези в петролГлобалните инвестиции в енергетика ще бъдат около 2,8 трилиона долара, от които над 1,7 в чисти технологии
Когато член на CA100+ реши да отправи предизвикателство към борда на директорите на дадена компания, той често се бори да спечели други за своята кауза. Wespath Benefits and Investments, пенсионен фонд на Обединената методистка църква, който ръководи ангажимента на CA100+ към Chevron, е призовал инвеститорите да гласуват срещу двама от неговите директори, тъй като лобистките дейности на гиганта не съответстват на Парижкото споразумение.

Въпреки това на годишната среща на акционерите миналия месец подкрепата за единия от въпросните директори остава стабилна - над 92% от подадените гласове, докато за другия леко намалява - от 97,9% на 94,9%. Средната подкрепа за всички директори на компанията е бил 94,7%, почти идентична с тази през 2022 г. и 2021 г.

Затова и директорът по устойчиво развитие на Wespath Джейк Барнет също е категоричен: “Оспорването на директорите на бордовете заради техните политики за климата не се използва достатъчно широко "като инструмент за натиск".