Най-големите пазари на облигации в света преживяват пореден спад, тъй като настъпва нова ера на по-високи лихвени проценти за по-дълъг период от време.

На пазара на държавни ценни книжа на САЩ, който е в основата на световната финансова система, пише в свой анализ Reuters, доходността на 10-годишните облигации се повишава до 16-годишен връх. В Германия те достигат най-високата си стойност от дълговата криза в еврозоната през 2011 г. насам. Дори в Япония, където официалните лихвени проценти все още са под 0%, доходността на облигациите се връща на нивата от 2013 г.

Тъй като разходите по държавните заеми влияят върху всичко - от лихвите по ипотеките за собствениците на жилища до лихвите по кредитите за предприятията, има много причини за безпокойство.

Информационната агенция посочва защо държавните облигации са от значение и какво се случва на този пазар.

1. Защо доходността на облигациите в световен мащаб се повишава?

Пазарите все повече разчитат на това, че лихвените проценти ще останат високи. При повишена инфлация, изключваща цените на храните и енергията, и устойчива икономика на САЩ централните банки се противопоставят на залозите за намаляване на лихвените проценти.

Скокът на петрола плаши инвеститорите и ги тласка към растящия доларАкциите са напът към най-дългата си негативна серия от две години, златото – към най-лошата седмица от февруари


Трейдърите очакват Фед да намали лихвите само до 4,7% от 5,25%-5,50% в момента, в сравнение с очаквания за 4,3% в края на август. Това засилва притесненията относно фискалните перспективи след понижаването на рейтинга на САЩ от Fitch през август заради високите нива на дефицита.

Миналата седмица силно задлъжнялата Италия пък повишава целевия си дефицит. По-високите дефицити означават повече продажби на облигации, точно както централните банки се освобождават от огромните си наличности, така че доходността на по-дългосрочните облигации се повишава, тъй като инвеститорите изискват повече компенсации.

Много инвеститори също така залагат, че доходността на облигациите ще се понижи, а те са изключително чувствителни към движения в обратна посока, казват анализаторите.

2. Докъде може да стигне разпродажбата?

Данните в САЩ остават устойчиви, като оптимистично проучване на производствения сектор от понеделник отново повишава доходността на съкровищните облигации. Това не е изненада и анализаторите не изключват покачване на доходността на 10-годишните съкровищни облигации до 5%, от сегашните 4,7%. Когато доходността на дадена облигация се повиши, цената ѝ спада.

Икономиката на Европа обаче се влошава, така че продажбите тук би трябвало да са по-ограничени, тъй като облигациите обикновено се представят по-добре, когато икономиката отслабва, а повечето големи централни банки дават сигнал, че са приключили с повишаването на лихвените проценти.

Пазарите чакат с безпокойство новата бюджетна рамка на Италия Очакваният бюджет се смята за първият истински икономически тест за Мелони


Десетгодишната доходност на Германия, която е 2,9%, скоро може да достигне 3% - още един важен етап, като се има предвид, че в началото на 2022 г. доходността е под 0%.

3. Защо това е от значение и трябва ли да се тревожим?

Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повишава до 230-годишната си средна стойност за първи път от 2007 г. насам, показват данни на Deutsche Bank, подчертавайки предизвикателството на приспособяването към по-високи лихвени проценти.

Доходността на облигациите определя разходите за финансиране на правителствата, така че колкото по-дълго тя остава висока, толкова повече се отразява на лихвените разходи, които държавите плащат. Това е лоша новина, тъй като нуждите на правителствата от финансиране остават високи. В Европа забавянето на икономиките ще ограничи степента, в която правителствата могат да намалят фискалната подкрепа.

Но по-високата доходност е добре дошла за централните банки, вършейки част от работата им вместо тях, тъй като повишава пазарните разходи по заемите.

Уолстрийт се надява цената $100 за барел петрол да не е това, което е билаПокачването на цените на петрола може да подкопае опита на Фед за меко приземяване на американската икономика


4. Какво означава това за световните пазари?

Ефектът е широк, посочва Reuters и изброява:

„Първо, повишаването на доходността създава предпоставки за трета поредна година на загуби по световните държавни облигации. Това вреди на инвеститорите, които отдавна залагат на обрат. Що се отнася до акциите, нарастването на доходността на облигациите започва да изтегля пари от оживените пазари. Индексът S&P 500 е спаднал с около 7,5% от повече от едногодишния връх, достигнат през юли“.

Фокусът може да се върне към банките, големи притежатели на държавни облигации, които са натрупали нереализирани загуби - риск, който се появи на радара след фалита на Silicon Valley Bank през март.

"Разпродажбата на облигации ще окаже силно въздействие върху банките, които държат дългосрочни държавни ценни книжа", коментира Махмуд Прадан, ръководител на отдел "Макро" в инвестиционния институт Amundi. "Колкото по-дълго се задържи тази тенденция, толкова повече сектори ще засегне."

15-годишният връх на доходността на облигациите на САЩ притисна акциитеS&P 500 се понижи с 0,2%, Dow загуби 0,3%, а Nasdaq Composite падна с 0,2%


По-високата доходност в САЩ означава и все по-силен долар, който оказва натиск върху други валути, особено върху японската йена.

5. Трябва ли развиващите се пазари да се притесняват?

Краткият отговор на информационната агенция е „да“. Нарастващата глобална доходност засилва натиска върху развиващите се пазари, особено върху по-рисковите икономики с по-висока доходност.

Според JPMorgan допълнителната доходност, която правителствата с рейтинг "junk" плащат по дълга си в твърда валута в допълнение към сигурните американски държавни ценни книжа, се е повишила до над 800 базисни пункта, което е с над 70 базисни пункта повече от най-ниската стойност от 1 август.

"Засилването на разказа за по-високите лихви за по-дълго време, заедно с повишаването на цените на петрола, беше и основният двигател зад силата на щатския долар", обяснява Андреа Кигуел, ръководител на отдел "Валутни и макростратегии за икономиките на Централна и Източна Европа" в Barclays.