Процъфтяващият фондов пазар в Индия привлича милиони индивидуални инвеститори, които се надяват да забогатеят бързо.

Бенчмарк индексът S&P BSE Sensex се е повишил с около 16% тази година и достига исторически връх през декември, като този подем насърчава инвеститорите да открият повече от 11 млн. нови сметки в Националната фондова борса на Индия през 2023 г. до края на август и води до рекордни потоци във взаимните фондове, които купуват акции.

Най-популярната игра за инвеститорите на дребно в индийски ценни книжа е покупката на акции от нови листвания, които понякога повишават стойността си през първите няколко дни на търговия.

Предколедният подарък на Фед възражда надеждите на IPO пазара през 2024Засега 2023 се очертава да бъде втората най-лоша за сделките с дялов капитал за последното десетилетие
"Това е примамката на бързите пари", казва Пранав Халдеа, управляващ директор на Prime Database, базирана в Делхи изследователска компания, пред CNBC. “Това е сигурен знак за пазарна лудост."

Според изчисленията на IIFL Securities, местен брокер, инвеститорите са направили поръчки за около 172 млрд. долара за първични публични предлагания в Индия на обща стойност около 5,3 млрд. долара. Това огромно търсене не се ограничава само до горещите нови развиващи се компании. Държавна енергийна агенция, болничен оператор и малка банка са сред тези, чиито акции са скочили с повече от 50% след листването им тази година.

"При нормалните акции ще отнеме много време, за да се постигнат такива печалби", казва Джитин Каушал, 27-годишен изпълнителен директор в компания за кредитиране в Меерут, град в Северна Индия. Наскоро Каушал прави поръчка на стойност около 175 долара за първичното публично предлагане на Inox India, производител на резервоари за съхранение на втечнени газове. Той вече е планирал какво да прави, ако акциите удвоят стойността си при листването - да изтегли половината пари и да ги вложи в следващото IPO.

"Само капиталовите инвестиции могат да ви донесат пари - спестявайки, не можете да спечелите", казва той.

В крайна сметка акциите на Inox India започват да се търгуват тази седмица и затварят с повече от 40% над цената си при първоначалното листване.

Китайските инвеститори бягат от вътрешните рискове през офшорни фондовеМестните мениджъри на активи се обръщат към американските, японските пазари, Виетнам и Индия
Армията от индивидуални инвеститори в Индия е окуражена от силната икономика на страната, както и от нейната политика. По данни на Международния валутен фонд икономиката на страната ще нарасне с около 6,3% през тази година, което я прави една от най-бързо развиващите се в света. Неотдавнашните победи в щатските избори на партията "Бхаратия Джаната" на министър-председателя Нарендра Моди на свой ред повишават очакванията, че настоящото правителство ще се задържи на власт и след федералните избори през следващата година.

"Пазарът ще процъфти при победа на Моди", категоричен е Чаранджив Калха, консултант по информационни технологии в Делхи.

51-годишният Калха казва, че инвестира във взаимни фондове от повече от десетилетие, но едва напоследък обръща внимание на IPO.

"Причината, поради която може би ми хрумна, беше, че имаше толкова много новини за това", посочва той, като добавя, че планира да държи акциите в дългосрочен план.

През тази година в Индия са емитирани нови акции от повече компании, отколкото през която и да е година от поне десетилетие, въпреки че повечето от тези сделки са от малки организации, което ограничава общия обем. Продадените през тази година акции за 7,3 млрд. долара в рамките на индийски IPO и последващи листвания поставят местния пазар пред тези на Хонконг, Япония и Обединеното кралство в една слаба година за глобалните листвания. Все пак сумата все още е далеч от 18,4 млрд. долара, набрани през 2021 г. - рекорд за продажбите на акции в Индия.

Все повече азиатски компании се насочват към IPO в САЩ. Виетнам води парадаОт 103-те американски IPO тази година 10 са на компании, базирани в Югоизточна Азия
Индийският регулатор на ценните книжа и възходът на приложенията за търговия улесниха индивидуалните инвеститори през 2023. В миналото те трябваше да попълват физически формуляри, за да кандидатстват за IPO, но сега това отнема само няколко кликвания, посочва Халдеа от Prime Database, предупреждавайки, че много от новите инвеститори не са преживели все още спад на пазара. "Ще бъде интересно да видим как ще реагират, когато това се случи".

Броят на индивидуалните инвеститори, които търгуват всеки месец с акции на Националната фондова борса на Индия, е скочил от три милиона в началото на 2020 г. до около 11 милиона през септември 2023, според официални данни. През ноември местните инвеститори са добавили 2 млрд. долара във взаимните фондове чрез периодични месечни инвестиции, което е над два пъти повече от сумата, която са добавили през ноември 2020 г., според данни на Асоциацията на взаимните фондове в Индия.

Този процъфтяващ пазар предоставя възможност за излизане на много инвеститори в частен и рисков капитал, които през 2023 г. са продали акции на стойност 1,3 млрд. долара чрез IPO. Те също така са продали 7,8 млрд. долара на открития пазар, според Prime Database.

Спад при китайските компании за онлайн игри

Индия изпревари Хонконг и стана седмият по големина пазар на акции в светаКъм края на ноември пазарната капитализация на Националната фондова борса на Индия е $3,989 трлн.
На този фон в Индия акциите на китайските компании за онлайн игри, търгувани в Хонконг, спадат, след като Пекин публикува проект за регулации на индустрията, който включва ограничения върху стимулите за игра и харченето на повече пари онлайн.

Акциите на Netease, една от най-големите китайски компании за онлайн игри, поевтиняват с 22% до 126,30 хонконгски долара (16,17 щатски долара) в петък, като са напът да претърпят най-голямата си еднодневна загуба от юли 2021 г. насам.

Акциите на Tencent, друг китайски гигант в сферата на онлайн игрите, се понижават с 11%, което е напът да доведе до най-голямата им еднодневна загуба от октомври 2022 г. насам.

Бенчмаркът Hang Seng Tech Index се понижава с 3,1%.

Акциите на местните компании за онлайн игри се понижават, след като китайски официални лица публикуваха проект за регламент за индустрията. Предложенията включват ограничаване на разходите на потребителите в самите приложения.

Фондове за ретро автомобили са новото изкушение за богати инвеститориПрез 2023 г. ретро автомобилите изпреварват ръста на луксозните конкуренти - вино, часовници и изкуство
Според проектопредложението на компаниите, занимаващи се с игри, не е позволено да определят награди, които да стимулират участието на потребителите, като например награди за ежедневно влизане в системата, първо зареждане на акаунта или непрекъснато внасяне на пари.

Предложението също така забранява на непълнолетните да дават бакшиши на водещите, които излъчват игри на живо, и спира компаниите да предлагат лотарийни услуги, базирани на вероятности, на потребители под 18 години.