Когато през септември базиран в Пекин военен институт публикува патент за нов високопроизводителен чип, това дава представа как Китай смята да преобрази световния пазар на чипове, възлизащ на половин трилион долара, и да устои на американските санкции.

Академията за военни науки на Народноосвободителната армия е използвала стандарт с отворен код, известен като RISC-V, за да намали неизправностите в чиповете за облачни изчисления и интелигентни автомобили, показва патентната заявка.

RISC-V е компютърен език, използван за проектиране на всякакви продукти - от чипове за смартфони до усъвършенствани процесори за изкуствен интелект. Той е алтернатива на най-разпространеният стандарт, контролиран от западни компании - x86, доминиран от американските Intel и Advanced Micro Devices (AMD) и разработен от британската Arm Holdings, собственост на SoftBank Group.

Контролът на износа от страна на САЩ и Обединеното кралство не позволява продажбата на клиенти в Китай само на най-усъвършенстваните проекти от типа x86, които създават чипове с най-висока производителност. Но тъй като САЩ разширяват ограниченията върху достъпа на Китай до усъвършенствани полупроводници и оборудване за производството им, характерът на архитектурата RISC-V с отворен код я превръща в част от плана на Пекин за ограничаване на зависимостта му от западните технологии, въпреки че новата тя представлява малка част от пазара на чипове към днешна дата.

Nvidia пуска AI чип за Китай през Q2, Apple продължава да губи позицииДокато новините за Nvidia са по-скоро положителни, то за Apple са на другия полюс
"Най-голямото предимство на архитектурата RISC-V е, че тя е геополитически неутрална", се казва в доклад на Комисията по наука и технологии към правителството на Шанхай, публикуван през април.

Пекин и десетки китайски държавни структури и изследователски институти, много от които санкционирани от Вашингтон, са инвестирали най-малко 50 млн. долара в проекти, включващи RISC-V, между 2018 и 2023 г., според анализ на Reuters на над 100 китайски академични статии, патенти, правителствени документи и търгове, както и на изявления на изследователски групи и компании.

Въпреки че цифрата е скромна, според държавните медии неотдавнашните пробиви и приложения на RISC-V в Китай, много от които постигнати с държавно финансиране, подхранват надеждите на Пекин, че стандартът с отворен код един ден може да застраши дуопола на x86 и Arm.

Според двама представители на индустрията и неоповестените досега документи чиповете RISC-V, произведени от китайски компании и изследователски институти, вече могат да захранват самоуправляващи се автомобили, модели с изкуствен интелект и центрове за съхранение на данни.

Зрялост на разработките

Водещият производител на оборудване за чипове ограничава износа си за КитайНидерландското правителство забрани на ASML да доставя DUV машини на Пекин
Arm и x86 са затворени архитектури, което означава, че са патентовани и изискват от потребителите лицензионна такса. Конспектите им са дълги хиляди страници, пълни със сложни инструкции и множество несъвместими версии, които могат да бъдат модифицирани само от разработчиците им.

На този фон, RISC-V е безплатна за използване и има по-опростен план, който често води до по-енергийно ефективни чипове, а потребителите могат да надграждат рамката според нуждите си.

Половината от над 10 милиарда RISC-V чипа, доставени в световен мащаб до 2022 г., са произведени в Китай, съобщава през август държавният вестник China Daily. Бао Юнган, заместник-директор на Китайския институт за компютърни технологии, коментира на конференция за чипове през юни миналата година, че до този момент финансирането на стартиращи предприятия в тази сфера в Китай е достигнало поне 1,18 млрд. долара.

"Екосистемата на RISC-V в Китай е най-развитата в световен мащаб", което е резултат от необходимостта на правителството и индустрията да разработят технология, която да заобиколи американските санкции, заявява търговски представител на пекинска компания, която разработва RISC-V чипове, пред Reuters. Около 1061 патента, включващи RISC-V, са заявени в Китай миналата година, в сравнение с 10 през 2018 г., показва базата данни AcclaimIP на Anaqua. В САЩ също се наблюдава подобно увеличение, но балансът е в полза на азиатския гигант - 2 508 подобни патента срещу 2 018 в САЩ.

САЩ обмислят по-високи мита за китайския високотехнологичен вносТова е пореден опит на Вашингтон да подкрепи американската индустрия за чиста енергия
Китайските технологични гиганти Alibaba и Huawei са четвъртият и петият по големина податели на заявки.

Arm е доминиращата архитектура в Китай, така че RISC-V е дългосрочен залог за застраховане на Пекин срещу сценарий, при който компанията е принудена да спре лицензирането не само на Huawei, както направи временно през 2019 г., но и на всички китайски компании.

Макар че производителността на чиповете RISC-V изостава от Arm при сложните изчислителни задачи, разликата между тях малко по малко намалява, тъй като RISC-V стартъпите се разрастват и все повече технологични компании инвестират в стандарта с отворен код, казва Ричард Вавжиняк, главен анализатор в SHD Group, компания за пазарни проучвания.

Истински възход

Технологията RISC-V се появи през миналото десетилетие в лабораториите на Калифорнийския университет в Бъркли.

Няколко месеца след като Huawei беше включена в черния списък на администрацията на Тръмп през май 2019 г., RISC-V International, фондация с нестопанска цел, която наблюдава разработването на стандарта, мести седалището си от Делауеър в Швейцария.

Ню Йорк строи нов мегакомплекс за производство на чипове за 10 млрд. долараВ щата има няколко големи фабрики за производство на чипове, а миналата година беше обявено и изграждането на завод на Micron на стойност 100 млрд. долара
Калиста Редмънд, главен изпълнителен директор на RISC-V International, посочва пред Reuters, че преместването не е с цел "да се заобиколи каквото и да е правно ограничение от страна на което и да е правителство", а "за да се осигури непрекъснат растеж на екосистемата на отворения стандарт за години напред".

Все пак на уебсайта на фондацията се казва, че този ход намалява несигурността, тъй като "през 2018-2019 г." е имало загриженост от страна на RISC-V общността, свързана с геополитическата обстановка, без да се споменава Китай.

През октомври някои американски законодатели настояха администрацията на Байдън да наложи експортни ограничения около RISC-V - ход, който според Редмънд ще забави разработването на нови и по-добри чипове от страна на Пекин.

За Китай има геополитически стимул да инвестира в нововъзникващия стандарт. През 2019 г. изследователи от Китайския университет за електронни науки и технологии организират семинар за това как RISC-V може да помогне на страната да постигне технологична самодостатъчност.

"Всички се съгласиха, че ако местните системи за чипове искат да се отърват от ограниченията на архитектурите x86 и ARM и да реализират истински възход, RISC-V е най-добрата възможност", се казва в резюме на семинара, публикувано на уебсайта на университета.

AMD представя нови AI чипове в стремеж да отнеме короната на NvidiaAMD е сред редица стартъпи и големи технологични компании, които се опитват да се възползват от търсенето на изкуствен интелект и да опонират на Nvidia
Сред неотдавнашните пробиви в Китай държавният производител на автомобили Dongfeng Motor Corporation разработи миналата година автомобилен MCU чип, използван за управление на електронните системи на автомобила, базиран именно на RISC-V.

Военни интереси

Университети и изследователски институти, свързани с китайската армия, също разработват и популяризират RISC-V през последните години.

Ръководеният от НОАК Национален университет по отбранителни технологии е в топ 15 за патенти за RISC-V, подадени в Китай от 2018 г. насам, според AcclaimIP, както и Peng Cheng Laboratory, която има партньорства с поне два института, свързани с отбраната.

На академична конференция през ноември 2022 г. изследователи от Beihang University, чиито учени участват в разработването на китайски военни самолети и ракети, представиха проект за RISC-V чип, който обработва радарни сигнали.

Година по-рано изследователи от Института по софтуер към Китайската академия на науките (CAS), държавен мозъчен тръст, съвместно разработиха RISC-V чип за предотвратяване на определен вид кибератаки. Институтът е доставчик на НОАК, както показват правителствените търгове.

През май 2023 г. Институтът за компютърни технологии на CAS, който е под американски санкциите, представи второто поколение Xiangshan - високопроизводителен компютърен чип RISC-V, и Aolai - операционна система, базирана на RISC-V.