Китайски военни структури, държавни изследователски институти за изкуствен интелект и университети са закупили през изминалата година малки партиди полупроводници на Nvidia, чийто износ към Китай е забранен от САЩ, показват тръжни документи, анализирани от Reuters.

Продажбите от до голяма степен неизвестни китайски доставчици подчертават трудностите, пред които е изправен Вашингтон в стремежа си да прекрати напълно достъпа на Пекин до усъвършенствани американски чипове, които биха могли да допринесат за пробиви в областта на изкуствения интелект и сложните изчислителни системи с военно приложение.

Купуването или продаването на високотехнологични американски чипове не е незаконно в Китай и публично достъпните тръжни документи показват, че десетки китайски организации са получили полупроводници Nvidia след налагането на ограниченията. Те включват нейния чип A100 и по-мощния H100 - чийто износ за Китай и Хонконг беше забранен през септември 2022 г., както и по-бавните A800 и H800, които Nvidia тогава разработи специално за китайския пазар. Техният износ също беше забранен през октомври миналата година.

Водещият производител на оборудване за чипове ограничава износа си за КитайНидерландското правителство забрани на ASML да доставя DUV машини на Пекин
Широко разпространено е мнението, че графичните процесори - вид чип - създавани от Nvidia, са много по-добри от конкурентните продукти за работа с изкуствен интелект, тъй като могат по-ефективно да обработват огромни количества данни, необходими за задачите на машинното обучение.

Продължаващото търсене на забранените чипове на Nvidia също така подчертава липсата на добри алтернативи за китайските компании, въпреки че местният технологичен гигант Huawei вече започна разработването на подобни продукти. Преди налагането на санкциите Nvidia владее 90% от китайския пазар на чипове за изкуствен интелект.

Сред купувачите са елитни университети, както и две структури, подлежащи на експортни ограничения от страна на САЩ - Харбинският технологичен институт и Китайският университет за електронни науки и технологии, които са обвинени в участие във военни разработки.

Първата от въпросните организации е закупила шест чипа Nvidia A100 през май за изграждането на модел за дълбочинно обучение, а втората - един A100 през декември 2022 г., като целта на покупката не е уточнена.

Китай забранява износа на технологии за обработка на редкоземни метали Заповедта засяга основно тежките елементи, зад преработката на които на 99,9% стоят местни компании
Анализът на Reuters установява, че нито Nvidia, нито одобрени от компанията търговци на дребно са сред идентифицираните доставчици.

След ограниченията на САЩ в Китай се появяви нелегален пазар за подобни чипове. Китайски доставчици вече са казвали, че изземват излишните запаси, които попадат на пазара, след като Nvidia достави големи количества на водещи американски компании, или внасят чрез местни играчи, регистрирани в страни като Индия, Тайван и Сингапур.

Крис Милър, професор в Tufts University и автор на книгата "Войната на чиповете: Борбата за най-критичната технология в света", посочва, че е нереалистично да се смята, че ограниченията за износ на САЩ могат да бъдат непробиваеми, като се има предвид, че чиповете са малки и лесно могат да бъдат контрабандно внесени.

Основната цел е "да се хвърли пясък в механизмите на китайското развитие на изкуствения интелект", като се затрудни изграждането на големи клъстери от усъвършенствани чипове, способни да обучават системи за изкуствен интелект, добавя той.

Военни поръчки и изкуствен интелект

САЩ обмислят по-високи мита за китайския високотехнологичен вносТова е пореден опит на Вашингтон да подкрепи американската индустрия за чиста енергия
Прегледът на Reuters включва повече от 100 търга, в които китайски държавни структури са закупували чипове А100, както и десетки покупки на А800.

Публикуваните миналия месец данни показват също така, че Tsinghua University е закупил два чипа H100, а лаборатория, управлявана от Министерството на промишлеността и информационните технологии на страната, един.

Сред купувачите присъства и неназована структура на Народноосвободителната армия, базирана в град Уси, провинция Дзянсу, която е придобила 3 чипа A100 през октомври и един H100 през този месец.

Повечето търгове показват, че чиповете се използват за обучението на изкуствен интелект. Количествата на повечето покупки обаче са много малки - далеч от това, което е необходимо за изграждането на сложен голям езиков модел от нулата. Според изследователската компания TrendForce за модел, подобен на GPT на OpenAI, са необходими повече от 30 000 чипа Nvidia A100. В същото време обаче една шепа от тях може да изпълнява сложни задачи за машинно обучение и да подобрява съществуващи модели на AI - например миналия месец Институтът за изкуствен интелект в Шандун сключва договор за 290 000 юана (40 500 долара) за 5 чипа A100 с компанията Shandong Chengxiang Electronic Technology.

Microsoft ще сближава Пекин и Вашингтон по темата за изкуствения интелектВ сряда президентът на Microsoft Брад Смит се срещна с министъра на търговията на Китай Уанг Вентао
В същото време много от търговете предвиждат доставчиците да доставят и инсталират продуктите, преди да получат плащане.

Tsinghua University, наричан Китайският Масачузетски технологичен институт, е закупил около 80 чипа А100 след забраната от 2022 г.