Само няколко седмици след пускането на чатбота с генеративен изкуствен интелект ChatGPT на 30 ноември OpenAI, организацията с нестопанска цел, която стои зад него, прогнозира, че през 2024 г. ще получи приходи от 1 млрд. долара от платформата.

Способността на т.нар. голям езиков модел да превръща подкани в поезия, песни и есета очарова 100 милиона потребители в рамките на два месеца, постигайки това, което отне на Facebook четири години и половина, а на Twitter - пет, за да се превърне в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

Понякога отговорите са грешни, но поднесени с убеденост, като това се случва достатъчно често, за да може думата "халюцинирам", в смисъла, че изкуственият интелект произвежда грешна информация, да бъде избрана за дума на годината от Dictionary.com.

5 начина, по които изкуственият интелект променя света ниОт образованието до политиката – AI навлиза експанзивно във всяка обществена сфера
Подобни грешки обаче не намалиха еуфорията и не спряха екзистенциалния страх, който AI вдъхва. Инвеститорите, водени от многомилиардното вложение на Microsoft в OpenAI, инжектираха 27 млрд. долара в стартъпи за генеративен изкуствен интелект през 2023 г., според изчисления на Pitchbook. Битката за надмощие в областта, която от години се води на заден план между големите технологични гиганти, изведнъж се оказа на фокус, след като Alphabet, Meta и Amazon.com обявиха нови важни постижения.

Още през март хиляди учени и експерти по AI, сред които и Илон Мъск, подписаха отворено писмо с искане за пауза в обучението на по-мощни системи, за да се проучи тяхното въздействие върху човечеството и потенциалната опасност за него. Този ход се превърна в паралел на касовия филм “Опенхаймер" на Кристофър Нолан, в който историята на създателя на атомната бомба предупреждава, че непрестанното преследване на прогреса може в крайна сметка да доведе до изчезването на човечеството.

"Това е екзистенциален риск", казва един от "кръстниците на изкуствения интелект" Джефри Хинтън, който напуска Alphabet през май. "Той е достатъчно близо, за да работим много усилено още сега и да влагаме много ресурси, за да разберем какво можем да направим по въпроса."

Защо това е важно

Ще стимулира ли Великолепната седморка американските акции и през 2024?Най-големите компании в САЩ повишиха пазарната си капитализация с между 50% и 240% тази година
Консултантската компания PwC изчислява, че икономическото въздействие на изкуствения интелект може да достигне 15,7 трилиона долара в световен мащаб до 2030 г., което е почти колкото БВП на Китай.

Захранването на този оптимистичен растеж се дължи на факта, че почти всяка индустрия - от финансовата и правната до производствената и развлекателната - възприема технологията като част от стратегията си.

Печелившите и губещите в ерата на AI тепърва се очертават. Както и в други епохи, облагодетелстваните вероятно ще бъдат разпределени по социално-икономически признак. Защитниците на гражданските права изразяват загриженост относно потенциалните пристрастия на AI в области като набирането на персонал, а профсъюзите предупредждават за дълбоки смущения в заетостта, тъй като технологията заплашва да ограничи или премахне напълно някои работни места, включително писането на компютърен код и изготвянето на развлекателно съдържание.

Производителят на чипове Nvidia, чиито графични процесори са най-горещата стока в глобалната надпревара за AI, се превърна в големият ранен победител, като пазарната му капитализация го изстреля в клуба на трилионните долари заедно с Apple и Alphabet.

2024: AI подпомага възстановяването на пазара на персонални компютриCanalys очаква пазарът да се върне към ръст от 8% през 2024 г. благодарение на нови модели с AI интеграция
През последните месеци на годината друг победител се появи неочаквано от сътресенията в сферата. През ноември управителният съвет на OpenAI уволни главния изпълнителен директор Сам Алтман за това, че "не е бил последователно откровен с тях", според лаконичното му изявление. При липсата на смислено обяснение спектакълът се превърна в референдум за развитието на AI. От едната страна застана самият Алтман, воден от стремежа си да комерсиализира технологията, а от другата - скептиците, които търсят по-бавен и внимателен подход.

В крайна сметка оптимистите, представяни от Алтман, спечелиха, след като отстраненият главен изпълнителен директор беше възстановен само няколко дни по-късно, благодарение на служителите на OpenAI, които заплашиха с масово напускане.

При обяснението на причините, довели компанията до ръба, Алтман посочва, че хората са се притеснявали от високия залог при разработването на изкуствен интелект, който може да надмине човешкия.

"Мисля, че всичко това избухна", казва той по време на събитие в Ню Йорк през декември, визирайки факта, че някои изследователи от OpenAI предупредиха за нов пробив в областта на AI преди отстраняването на Алтман чрез свръхсекретен модел, наречен Q* (Q-Star), който може наистина да бъде опасен.

Какво означава това за 2024?

AI ще контролира съзнанието на персонажите в гейминг индустрията
Един от най-важните въпроси, провокирани от сагата около OpenAI, е дали бъдещето на технологията и нейното обществено въздействие ще продължат да се обсъждат при закрити врати, от малцина привилегировани в Силициевата долина.

Регулаторните органи начело с ЕС са решени да играят водеща роля през 2024 г. с цялостен план за създаване на предпазни огради за технологията под формата на ново законодателство, наречено AI Act. Подробностите за проекта трябва да бъдат оповестени през следващите седмици.

Тези правила, както и други, които се изготвят в Обединеното кралство и САЩ, идват в момент, когато светът се насочва към най-голямата изборна година в историята, пораждайки загриженост относно генерираната от AI дезинформация, насочена към избирателите. Само през 2023 г. NewsGuard, компания, която е създала рейтингова система за новинарски и информационни уебсайтове, е проследила 614 "ненадеждни" сайта, генерирани от AI, на 15 езика - от английски до арабски и китайски.