Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка с преговорите за ваксини между председателя на EK Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Pfizer.

Това твърди говорител на прокуратурата в Лиеж, цитиран от Politico.

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура (EPPO) са поели функциите на белгийските прокурори, разследващи фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на есемеси, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, с които са запознати Politico и говорителят на прокуратурата в Лиеж.

Първоначално разследването е започнато от белгийските власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към нея се присъединяват правителствата на Унгария и Полша. Към момента обаче, последното е в процес на оттегляне на жалбата след като проевропейския Доналд Туск пое поста министър-председател, заяви пред Politico говорител на полското правителство.

Жалбата на Болдан се фокусира върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и директора на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини – точно разгара на пандемията, в рамките на афера, наречена "Pfizergate".

The New York Times, който пръв разкри, че писмената комуникация се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна съдебно дело срещу ЕК, която отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на ЕК в мегасделката за ваксините, чиято стойност се оценява на над 20 млрд. евро.

Европрокуратурата води разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на EK или други страни в Европа, като например Германия, откъдето е фон дер Лайен, уточнява Politico.

Развитието на ситуацията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕК, която влиза в надпреварата за втори мандат на поста. Поверената ѝ институция категорично отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Въпросната сделка от 2021 г., първоначално се приемаше като триумф за фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини започна да предизвиква съмнения, като в края на миналата година Politico разкри разхищение на дози на стойност поне 4 млрд. евро. Споразумението за ваксините с Pfizer беше предоговорено след това.

В отговор на директен въпрос, зададен от Politico относно липсващите текстови съобщения, фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано. Ще изчакаме резултатите."

Още през 2022 г. Европрокуратурата обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС, но това е първият случай, когато разследването е свързано изрично с "Pfizergate".

То обединява правни, политически и финансови направления - и се пресича със съдебните дела, които фармацевтичният гигант заведе срещу Унгария и Полша. Исковете са за пропуснати плащания за ваксини след спиране на доставките.

Служител на ЕК заяви, че институцията не е знаела за евентуални производства, освен от статии в пресата. Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар. Pfizer и Европейската прокуратура отказаха коментар, допълва Politico.