Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech осигурява 42 на сто защита от коронавирусната инфекция две седмици след прием на първата доза и 86 на сто защита седем дни след втората доза, съобщи шведското радио, цитирано от ТАСС.

До тези резултати са стигнали учени от Лундския университет в Швеция, съобщава БТА.

"Не мисля, че тези числа предизвикват изненада. Те са по-ниски от допусканите в някои изследвания, но са едно ниво с тези, представени от други", поясни един от авторите на шведското проучване Фредрик Кан.

Учените са изследвали рисковете от заразяване с новия коронавирус при хора на възраст от 18 г. до 64 г. след имунизация.

Pfizer ще достави 100 милиона ваксини допълнително за ЕС през 2021 г.Европейският съюз се възползва от опцията да придобие допълнително 100 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на компаниите BioNTech и Pfizer

В проучването са участвали 805 741 жители на южната шведска провинция Скона, 26 587 от които са били имунизирани само с първа доза от ваксината. Не са наблюдавани различия в ефективността на ваксината при мъже и при жени.

Медиците поясниха още, че защитата от инфекцията се увеличава всеки ден. Стойността може да достигне 60 на сто до деня, в който е предвидено да бъде поставена втора доза.