Белгийска здравна служителка влиза в шикозен ресторант в центъра на Амстердам с идеята, че се явява на интервю за работа.

Историята обаче има различен характер.

Жената се оказва въвлечена в странен случай на шпионаж, организиран с цел да се разкрие предполагаема корупция в министерството на здравеопазването, където работи в този момент.

Държавната служителка, чието име не може да бъде разкрито, обядва с агент под прикритие, представящ се за ръководител на фармацевтична компания. Той работи с частна група за наемане на шпиони, известна още със защитата на обвинения в сексуални престъпления Харви Уайнстийн.

Докато се наслаждават на луксозния обяд в ресторант Brasserie Ambassade, мъжът тайно записва целия разговор с държавната служителка, която разкрива подробности за договори от времето на Covid на стойност 48 млн. евро, сключени от белгийското правителство с фирми за медицински консумативи.

Оказва се, че в центъра на аферата е забъркан един от водещите политици в Белгия, здравен министър и потенциален кандидат за еврокомисар по здравеопазването – Франк Ван ден Брук, разкрива Politico.

Основният въпрос след избухването на скандала е дали договорите са били възложени справедливо или в министерството е имало фаворизиране и антиконкурентно поведение.

Всичко започва с наемането на агенти под прикритие в агенцията Black Cube от Medista – малка компания за медицинска логистика, която прекарва месеци в създаване на фалшиви профили в LinkedIn, Zoom конференции и срещи за "Edgewise Capital" – фармацевтична група, която никога не е съществувала.

Целта е да се подмами здравният служител на фиктивно интервю с надеждата да се съберат доказателства, че обществените поръчки са фалшифицирани.

Medista твърди, че договорите са били възложени несправедливо на конкурента Movianto.

Във видеозапис от въпросния обяд в Амстердам, предоставен на белгийската медия Het Laatste Nieuws през декември, се вижда как държавната служителка, която работи за Ван ден Брук, оживено обсъжда правителствена сделка за управление на стратегическите запаси от лекарства и резултатите от диагностиката в страната.

"Свързах се с мениджър на Movianto още веднъж, за да поговорим по-задълбочено за втория търг", казва служителката във видеото. "Намерих добър адвокат, добър юридически екип, който да им помага", допълва тя.

След като срещата беше разкрита, белгийското правителство започна вътрешен одит във връзка с твърденията, че е фалшифицирало обществена поръчка, точно когато политиците в Белгия и Европарламента се подготвят за избори и общественият контрол върху избраните служители е в най-висока степен.

Неподходящ момент

Когато малката белгийска компания за медицинска логистика Medista губи обществената поръчка за договор за разпространение на ваксини, тя „натиска ядрения бутон“, наемайки бившата шпионска фирма на Мосад.

За Сара Тайби, главен изпълнителен директор на компанията, това е "въпрос на принципи", казва тя в интервю за Politico.

Medista твърди, че е станала жертва на интрига и че от видеото в ресторанта става ясно как служителката на министерството признава, че е помогнала на Movianto.

За Medista видеото е доказателство за необичаен уют между държавен служител и частна компания, която е трябвало да се конкурира за държавни поръчки.

От началото на пандемията компанията на Сара Тайби е спечелила редица договори за транспортиране на медицински консумативи. За период от две години Medista печели над 40 млн. евро, а след спечелването на друга поръчка, свързана с дистрибуция на ваксини до 2025 г., се очакват още повече приходи. Но през пролетта на 2022 г. белгийското правителство информира Medista, че договорът ще приключи по-рано от очакваното по бюджетни причини и че ще бъде обявена нова обществена поръчка. Medista се състезава на търга и губи от Movianto.

"Ние построихме склад, инвестирахме в бъдещето на този договор и те ни го отнеха", казва Тайби. Затова тя решава да наеме Black Cube и да събере доказателства, че компанията й е била несправедливо отстранена от търга.

Наред с тайните записи на белгийската служителка, Black Cube се сдобива и с видеозаписи с управителя на Movianto, който твърди, че е спечелил обществената поръчка благодарение на "лични отношения".

Белгийското правителство отговори на твърденията, като заяви, че видеоклиповете са редактирани и че липсата на контекст в тях затруднява преценката дали е налице явно нарушение на процедурата за провеждане на обществена поръчка. Но откъсите са достатъчно сериозни, за да може Министерството на здравеопазването да започне вътрешна проверка на въпросния търг, допълва Politico.

Дори ако заключенията от проверката, които се очакват съвсем скоро, оправдаят белгийската администрация, сюрреалистичният епизод служи като предупреждение за служителите на ЕС. Тъй като в Европа се увеличават случаите на нелегални договори през пандемията, те пораждат подозрения за слабостите на публичните администрации и намаляват доверието в институциите.

За белгийския вицепремиер и здравен министър сагата осигурява нежелано медийно внимание, особено преди изборите. Именно той е сред потенциалните кандидати за следващ комисар по здравеопазването в ЕС, въпреки че екипът му отрича да има такива амбиции.

Съдебни спорове и договори за милиони

Medista, чието седалище е стратегически разположено близо до брюкселското летище, е наета за първи път от правителството през март 2020 г.

Тогава компанията е сравнително малък играч в областта на медицинската логистика. Но под ръководството на Тайби фирмата е изградила система за проследяване на доставките от край до край, която е била много търсена по време на пандемията.

"В разгара на пандемията бяхме 125", казва Тайби, говорейки за броя на служителите, които е наела. "Сега сме 25", казва тя, седнала на бюрото си в огромния и почти празен обект в покрайнините на града.

В средата на 2021 г. нещата за компанията се объркват, след като Министерството на здравеопазването поема управлението на договора от белгийския лекарствен регулатор, твърди Тайби.

Първо, един от договорите за разпространение на ваксини на стойност около 5 милиона евро е прекратен предсрочно. След това белгийската администрация сключва договор за 48 млн. евро за разпространение на ваксини и други дейности, свързани с пандемията, на конкурента на Medista - Movianto.

Тайби подава иск в най-висшата съдебна инстанция на Белгия, Държавния съвет, за отмяна на решението за възлагане на поръчката на Movianto на основания, включващи ценообразуване и контакти с министерството. Съдът обаче счита, че нито едно от основанията не е доказано като сериозно на този етап от процедурата.

Тайби е разполагала само 60 дни, за да събере доказателства за обжалване, с които да докаже, че търгът е бил манипулиран в полза на Medista, което не е достатъчно, за да представи доказателства и да обжалва решението.

Адвокатите й казали тогава, че има само две възможности: да се обърне към наказателните съдилища, което е дълъг процес, който може да отнеме повече от десет години - време, с което тя не разполага; или да избере по-нестандартния път - да наеме шпионите на Black Cube.

След видеоклиповете със скрита камера, държавният служител и Movianto са подали жалби срещу Black Cube.

"Movianto действаше в съответствие с всички приложими правни разпоредби", заявяват от компанията в писмено изявление, като добавят, че контактът между публичните органи и кандидатите за участие в търга не е непременно забранен. "Убедени сме, че сме спазили всички условия на тръжната процедура", се казва в изявлението.

В отговор на молба за коментар Black Cube заяви, че се "гордее" с това, което е разкрила за Medista и добавя: "Black Cube работи стриктно в съответствие с правните съвети на първокласни правни кантори във всяка юрисдикция, в която се извършват операции".

Прокуратурата в Брюксел, която отговаря за разследването, потвърди пред Politico, че се води разследване, свързано с тези събития, но отказа да сподели повече подробности, като заяви: "Знаем за жалбата. Тя се разследва, но в момента не можем да предоставим повече информация, тъй като разследването е "в разгара си".

За Тайби всичко, в което е инвестирала, е застрашено. Но не съжалява, че е наела шпионската агенция.

"Не мога да забравя какво направихме и как се отнесоха с нас", категорична е тя и допълва, че именно нейната компания е платила предварително за ваксините на Белгия. "Все още ни дължат 5 милиона евро."