Скандални доказателства изплуваха в медийното пространство след разследването дали италиански политици са виновни за екстремно бързото разпространение на ковид в страната.

Става дума за съобщения в WhatsApp, разменени между представители на властта и висши здравни служители. Чатовете, с които разполага The Guardian, разкриват как лидерите се опитват да защитят имиджа на родината си, след като тя става първата засегната от вируса в Европа и в същото време се шегуват с ролята на Италия в разпространението на пандемията.

Въпросните съобщения са част от разследването, в което бяха подведени под отговорност бившия министър-председател Джузепе Конте, бившия министър на здравеопазването Роберто Сперанца и още 17 висши длъжностни лица по подозрение в "утежняване на обстоятелства около епидемията" и неизпълнение на служебните задължения.

В съобщение в WhatsApp, написано на 5 март 2020 г., цитирано от Guardian, Сперанца казва на свой колега, че "трябва да се възползваме" от доклад, в който се твърди, че първият случай на коронавирус в Европа е открит в Германия, "за да защитим имиджа на Италия".

На следващия ден Джузепе Руоко, който по това време е главен секретар в Министерството на здравеопазването, а с днешна дата е сред разследваните, подхожда с ирония към регистрираните нови случаи в Европа сред пътници, завръщащи се от Италия. "Днес предадохме 2 случая в Австрия, 1 във Франция и 1 в Испания... и може би 1 в Германия", пише в чат платформата той.

Помните ли камионите с трупове в Бергамо? Разследват политици за трагедиятаТри години след избухването на пандемията от Covid-19, италианските власти обявиха приключването на мащабно разследване за откриване на виновниците за огромния брой смъртни случаи.

Италия беше първата европейска държава, засегната от коронавируса, като първите потвърдени случаи бяха в регион Ломбардия, на 21 февруари 2020 г. Впоследствие няколко други европейски държави съобщиха за първите си случаи, като всички бяха очевидно свързани с разрастващата се епидемия в Италия.

Разследването, започнато от прокурорите в Бергамо, провинция Ломбардия, която е най-силно засегната по време на първата вълна и подпомагано от роднините на жертвите на Covid-19, се съсредоточава върху предполагаемия пропуск на властите да предприемат адекватни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса, като поставят под карантина градовете Алцано Ломбардо и Нембро, когато там възникват огнища два дни след потвърждаването на случая в Кодоньо.

За разлика от Кодоньо, който е поставен под карантина незабавно заедно с още девет града в Ломбардия и един във Венето, болницата в Алцано Ломбардо остава отворена отново часове след избухването на епидемията, а провинция Бергамо е поставена в локдаун заедно с целия регион Ломбардия чак след две седмици. По време на първата вълна на вируса в Бергамо са регистрирани 6000 смъртни случая, а според прокурорите 4000 от тях са могли да бъдат предотвратени, ако провинцията е била поставена под карантина незабавно.

Семейства на жертви на COVID-19 в Италия искат 100 млн. евро от държаватаОколо 500 семейства на жертви на пандемията от COVID-19 в Италия ще заведат гражданско дело с искане държавата да им присъди 100 милиона евро заради сериозни пропуски в управлението на здравната криза

Междувременно, докато Covid-19 се разпространява все по-бързо и регионалните и националните власти се надпреварват с времето дали и кога трябва да поставят под карантина област Ломбардия, съобщения в друг WhatsApp разговор между регионалните здравни служители Аида Андреаси и Марко Салмоираги подсказват за опит на ръководителите да скрият истината за сериозността на ситуацията.

"Знаете ли какво каза президентът на [Ломбардия]?" Андреаси пише. "Не можете да кажете истината. Аз казах: "Ами тогава е все едно сме в Китай". Той отговори, че сме по-зле от Китай - там поне има диктатура".

В съобщение на Руоко от 29 февруари 2020 г. - почти две седмици преди страната да бъде блокирана, се описва хаотичното управление на пандемията.

"Случват се много неща: научният комитет се сблъсква с Конте и Сперанца, призовават за преосмисляне... Това е Световна война."

Друг важен елемент от разследването е предполагаемата липса на актуализиран национален пандемичен план. Италианският датира от 2006 г.

Църквата в Бергамо най-сетне е празна от ковчези (снимка)С тези думи кметът на северноиталианския град придружи качена от него днес в Twitter снимка на храма отвътре

Към настоящия момент всички доказателства са предадени на магистратите, а разследваните лица трябва да представят защитата си пред съдия, който да реши дали да ги изпрати на съд или не.

Сперанца, който остана министър на здравеопазването до падането на правителството на Марио Драги миналото лято, заяви, че се чувства "много спокоен и сигурен", че винаги е действал "дисциплинирано и почтено в изключителен интерес на страната". Близък до него източник заяви, че той няма да прави повече коментари.

Андреаси, срещу когото не се води разследване, заяви, че не е възможно да дава интервюта, тъй като "работата на съдебната система все още продължава".

Руоко не е отговорил на многобройните запитвания за коментар.

Якопо Пенса, адвокат на друг от разследваните, заяви, че клиентът му е бил официално уведомен за разследването и ще се нуждае от време, за да "проучи внимателно" правния документ, преди да коментира. "Трябва да бъдем предпазливи", каза той.

Конте, който сега оглавява Движение "Пет звезди" - партията, която по време на избухването на пандемията ръководеше правителството в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия, заяви миналата седмица, че е готов незабавно да сътрудничи на съдебната система и "се чувства спокоен пред страната и италианските граждани".