Най-малко 215 милиона дози ваксини за COVID-19, купени от страните от ЕС в разгара на пандемията, са били изхвърлени, което е струвало на данъкоплатците поне 4 милиарда евро. Анализ на Politico разкрива, че това почти сигурно е занижена оценка на финансовите щети.

Откакто първите ваксини срещу коронавирус бяха одобрени в края на 2020 г., страните от ЕС са получили общо 1,5 млрд. дози (повече от три за всеки човек в Европа). Към този момент много от тях сега се намират по сметищата на континента, посочва изданието.

Изчисленията, основани на наличните данни, показват, че страните от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини за всеки член на своето население. Начело на класацията е Естония, която е унищожила повече от една доза на жител, следвана плътно от Германия.

Pfizer помогна на света срещу Covid-19. Сега трябва да помогне на себе сиМиналата година ваксината, както и лекарството Paxlovid за Covid-19, задвижиха продажбите на Pfizer, достигайки над 100 млрд. долара

Броят на изхвърлените ваксини има тенденция да съответства на големината на страните, като на Германия се падат 83 милиона заличени дози, а на Люксембург - малко под половин милион.

Не е лесно да се установи с точност колко ваксини са били унищожени. Повечето правителства, включително втората по население държава в ЕС - Франция, не желаят да разкриват мащабите на разхищението.

Изчисленията на Politico се основават на данни от 19 европейски държави. При някои от страните информацията идва от този месец, а най-старите доклади са от декември 2022 г.

Изминалото време означава, че получените от цифри са смекчени, като реалният брой на изхвърлените ваксини е много по-висок.

Инвеститорите чакат от Pfizer по-голям скок в терапиите за отслабванеИнвеститорите чакат пробния период да приключи

Politico оценява стойността на 215-те милиона изхвърлени ваксини на повече от 4 милиарда евро въз основа на цените на ваксините, съобщени в медиите. За държавите, които са оповестили общия брой унищожени ваксини, без да ги разделят по видове, изданието използва среднопретеглена цена от 19,39 евро. Ако средният процент на отпадъците се предвиди за останалата част от ЕС, той ще се равнява на повече от 312 милиона унищожени ваксини.

Междувременно те ще продължат да са фактор, тъй като договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.

Полша и Унгария спряха да приемат нова дози, в резултат на което са съдени от Pfizer заради отклонение от договора. В Румъния прокурорите искат да свалят имунитета на бившия министър-председател и двама бивши министри на здравеопазването, като твърдят, че прекомерните покупки на ваксини са причинили щети на държавата в размер на над 1 млрд. евро.