Pfizer сключи сделка на стойност около 43 млрд. долара за придобиването на Seagen Inc, за да увеличи портфолиото си от лекарства за лечение на рак.

По този начин производителят иска да отговори на резкия спад в продажбите на лекарства и ваксини срещу COVID-19 и загубата на ексклузивност за някои от най-продаваните си продукти, посочва Reuters.

Сделката, която е най-голямата от поредицата придобивания на Pfizer след неочаквано големите приходи от продажба на антиковид медикаменти, ще добави четири одобрени терапии за рак с комбинирани продажби от близо 2 млрд. долара през 2022 г.

Pfizer ще плати 229 долара в брой за акция на Seagen, което е 32,7% премия спрямо цената на затваряне в петък. Офертата също така е с почти 42% по-висока от цената на акциите на Seagen към 24 февруари, ден преди Wall Street Journal да съобщи, че подобна сделка е възможна.

Pfizer се насочи към сделките в стремежа си да смекчи въздействието на очаквания спад на приходите от 17 млрд. долара до 2030 г. заради изтичането на патентите на водещи лекарства и спада в търсенето на продуктите срещу COVID-19.

Защо мъжете и жените боледуват по различен начин Жените са по-склонни към боледуване от лупус, сочат медицинските данни. Съотношението при това автоимунно заболяване е 9:1 в полза на мъжете
"Въпреки че Pfizer все още разполага с финансова мощ за сключване на сделки, смятаме, че интегрирането на такава голяма компания може да накара производителят да направи пауза на полето на сливанията и придобиванията", акцентира анализаторът на Wells Fargo Мохит Бансал.

Базираната във Вашингтон компания Seagen е пионер в производството на конюгати антитяло-лекарство, които работят като "управляеми ракети", предназначени за целенасочено разрушително въздействие и щадят здравите клетки.

Портфолиото от онкологични терапии на Pfizer включва 24 одобрени лекарства, включително за лечение на рак на гърдата.

Компаниите очакват да приключат сделката в края на 2023 г. или началото на 2024 г.

Малко вероятно е тя да се сблъска с големи антитръстови предизвикателства, тъй като компаниите нямат много припокриващи се продукти. Миналата година конкурентът на Pfizer Merck & Co и Seagen бяха в напреднали преговори за сделка, но според съобщенията те са се провалили заради опасения от строг антитръстов контрол, припомня Reuters.