"Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне и то."

Това изказване на Айнщайн демонстрира значението, което тези насекоми имат за естествената екосистема. Но в последно време на медоносните пчели въобще не им е лесно, сочат редица проучвания. В резултат на изменението на климата, унищожаването на местообитанията им, употребата на пестициди и болестите броят на един от най-важните опрашители на планетата през последните години драстично намалява. А това, както става ясно от заключението на великия учен, е лошо предзнаменование за нас, хората, припомнят от Engadget и посочват, че в САЩ, например, медоносните пчели са от съществено значение заколо 1/3 от плодовете и продуктите, които американците консумират.

Но добрата новина е, че решението на един от проблемите, засягащи медоносните пчели, е на път да стигне до фермерите, след като миналата седмица Министерството на земеделието на САЩ даде условно одобрение за ваксина за пчели. Биотехнологичната компания Dalan Animal Health е разработила профилактична ваксина за защита на медоносните пчели от болестта американски гнилец. Препаратът съдържа мъртви ларви на Paenibacillus - бактерията, която причинява заболяването.

За щастие, ваксината няма да изисква пчеларите да бодат цели колонии от насекоми с най-малката спринцовка в света, посочват от медията. Вместо това прилагането на лекарството става чрез смесването му с храната за пчелите-работнички. Ваксината прониква в "пчелното млечице", с което търтеите хранят своята майка, а след това нейното потомство се ражда с имунитет срещу вредните бактерии.

Колко мравки живеят на Земята? Поне 20 квадрилиона, твърдят ученитеТехният микроскопичен свят може изглежда чужд и неразбираем, но без тях нашият би бил също толкова неузнаваем

Важен научен пробив

Тази ваксина е окачествявана като важен научен пробив по няколко причини. Както обяснява The New York Times, досега учените смятаха, че е невъзможно насекомите да получат имунитет срещу болести, тъй като те не произвеждат антитела като хората и животните. Въпреки това, след като идентифицирали протеина, който предизвиква имунен отговор при пчелите, изследователите достигат до извода, че могат да защитят цял кошер чрез обработката на една единствена майка.

Ваксината е и много по-хуманно средство за лечение на американския гнилец. Заболяването може лесно да унищожи наведнъж пчелни семейства с до 60 000 пчели и често оставя пчеларите пред един-единствен избор - да изгорят заразените кошери, за да спасят каквото могат.

Д-р Анет Клейзър, главен изпълнителен директор на Dalan, коментира пред The Times, че компанията се надява да използва ваксината като тестов проект за разработката на лечения за други болести по медоносните пчели.

"Пчелите са селскостопански животни и трябва да разполагаме със същите съвременни средства за грижа и защита, с които разполагаме за нашите пилета, котки, кучета и т.н. Сега ще променим индустрията в това отношение“, категорична е тя.