Първата седмица на годината е времето, в което много хора започват да се питат “Защо си дадох този новогодишен обет”, страхувайки се, че ще го нарушат до дни или пък, защото вече са го нарушили.

Има обаче един учен, който е прекарал много години в опит да разбере как всъщност този широко разпространен опит за промяна на поведението може да работи.

Джон С. Норкрос, професор по психология в университета в Скрантън и един от първите учени, изследвали ритуала преди десетилетия, вярва, че новогодишните обещания действително работят при правилните обстоятелства.

Може да сте убедени, че ще се откажете от плановете си още следващата седмица, но той е открил, че изненадващо висок процент от хората ги следват поне шест месеца.

Новогодишните обещания обаче могат да доведат до значителна промяна, когато са реалистични, конкретни и ориентирани към постигане на нещо добро, вместо към избягване на нещо лошо, казва д-р Норкрос, цитиран от Wall Street Journal.

Новогодишните обещания могат да се окажат полезни и поради друга причина: те дават важен урок за природата на напредъка. Той не е нещо моментално, а въпрос на постоянство.

Обетите да се храним по-добре, да пием по-малко, да тичаме повече, да овладеем ново изкуство, да спрем да се ядосваме, да бъдем по-добри лидери и стотици други неща, които хората си обещават в стремеж за самоусъвършенстване, очароват д-р Норкрос, който казва, че изучава новогодишните обещания заради това, което представляват. „Вълнувам се от това как хората се променят сами“, казва той.


История за една мигаща светлина и 4 лидерски тенденции за 2023 г.„Насърчавайте говоренето. Насърчавайте несъгласието

Най-ранната му работа, свързана с новогодишните резолюции, започва в края на декември 1985 г., когато той моли местна телевизионна станция в Пенсилвания да пусне банер, насърчаващ хората да се обадят на неговия екип за проучване на новогодишните обещания. Скоро се събират 200 доброволци, които се съгласяват да дадат последващи интервюта, за да се наблюдава напредъка им в спазването на обетите.

Когато изследователите правят прогноза колко от тях ще се придържат към решенията си след шест месеца, техните очаквания варират от 10% до 25%. Реалният брой се оказа 40%.

Въпреки че по-голямата част от хората се “провалят” в спазването на обещанията си, д-р Норкрос е впечатлен от степента на успех.

След като това първо проучване е публикувано през 1989 г., през 1995 г. той провежда друг експеримент. Неговите асистенти хващат телефонните указатели на Скрантън, Пенсилвания, и започват да звънят на случаен принцип на непознати в седмицата след Коледа. До новата година те интервюират 159 души с твърди обети и 123 с не толкова строги цели, чието поведение проследяват през следващите шест месеца.

Оказва се, че повече от 40% от хората с твърдо дадени обети се придържат към тях, но само 4% от хората с по-неангажиращи обещания са постигнали промените в поведението си.

И все пак, повечето обещания, които си даваме на Нова година, наистина са временни. Онези 40%, които са спазвали резолюциите си шест месеца в първото проучване на д-р Норкрос, са паднали до 19% след две години. От друга страна, всеки пети човек е успял да промени нещо в себе си благодарение на новогодишните резолюции. Въпрос на гледна точка.

3 неща определят успеха. Ето как да станете по-добри във всяко от тяхРазвивайте непрекъснато способността си да говорите, да пишете и в крайна сметка да споделяте идеите си ефективно.

Пер Карлбринг, професор по клинична психология в Стокхолмския университет, също решава да направи подобно проучване, когато забеляза, че той вярва в новогодишните обещания, но приятелите му не.

Той иска да разбере кой е прав.

След като проследява поведението на повече от 1000 души през 2017 г., д-р Карлбринг и неговите сътрудници откриват нещо по-практично: начинът, по който са формулирани новогодишните обещания, помага да се определи колко ефективни са те.

Например, ако сте си дали дума да прекарвате по-малко време на телефона си, имате по-голям шанс, ако се ангажирате с повече четене на книги, отколкото ако изтриете Instagram профила си. Започването на нова дейност е по-приятно от отказването на стара.

Всички знаем как устройствата в джобовете ни ни разсейват. По-малко известно е как те могат да ни помогнат да се съсредоточим. Това е феномен, който австралийският разработчик на софтуер Куентин Зерваас наблюдава всяка година. Той създава приложение, наречено Streaks, представляващо списък със задачи, който функционира като игра. Когато потребителите си възлагат ежедневни задачи, те изпитват желание и мотивация да ги изпълнят.

Streaks ви помага да си напомняте, че малките постоянни стъпки правят значими промени в живота ви, казва Зерваас, чийто продукт тази седмица се изкачи обратно в топ 10 на платените приложения в App Store.

Хората очевидно не се отказват да търсят начини да бъдат отговорни към своите новогодишни обещания.