Макар че през 2022 г. не липсваха неприятни новини, любителите на науката определено могат да посочат редица обнадеждаващи постижения и открития, които възраждат надеждата на човечеството за по-добро бъдеще. Стъпки напред бяха направени в много сфери, а Fast Company посочва няколко научни пробива, направени през последната година, които крият много обещания за човека.

Пробив в ядрения синтез

Бяха необходими 70 години, но най-накрая физиците от американската National Ignition Facility (NIF) най-накрая успяха да получат повече енергия, отколкото влагат при подобен опит. Въпреки че производството на енергия от термоядрен синтез с комерсиална цел все още е неосъществена мечта, изследователите от NIF в Калифорния направиха това, което много други, включително френски екипи, все още не могат да постигнат. Ако в бъдеще ядреният синтез се наложи като метод, това ще осигури на човечеството безкраен източник на чиста енергия, която не отделя въглерод и радиоактивни отпадъци.

Човечеството е крачка по-близо до добива на енергия от термоядрен синтезВъпреки че реалната употреба на подобни инсталации остават в бъдещето, обещанията, които дава тя, са огромни

По-добри батерии

Докато климатичните промени и резултатите от тях се виждат навсякъде около нас, изследователите упорито разработват чисти и алтернативни форми на енергия в търсене на устойчива алтернатива на изкопаемите горива.

В Университета в Сидни учени създадоха натриево-серниста батерия, която може да се произвежда с помощта на морска вода, съхранява четири пъти повече енергия от литиево-йонните варианти и струва много по-малко.

В същото време, в Пенсилвания инженери откриха начин за зареждане на батериите на електромобили за 10 минути, което може да помогне за по-широкото навлизането на технологията.

Симулация на „червеева дупка“

Квантовият компютър на Google - Sycamore 2, беше използван за възпроизвеждане на „червеева дупка“ (теоретична структура, която е в състояние да свързва много отдалечени точки в пространство-времето) и прехвърляне на информация през нея.

Експериментът, моделиран по холографския принцип, беше използван за проверка на хипотезата, че свързаните „черни дупки“ водят до „червееви дупки“, които са тунели през пространството и времето.

Космосът разкрива нови бизнес възможности за милиардиКосмическата икономика има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството

Космически разкрития и постижения

Преди около година НАСА изстреля космическия телескоп "Джеймс Уеб". Намиращ се на милиони километри от повърхността на Земята, той не само ни дава по-ясни снимки на нашата галактика, но и позволява на учените от цял свят да изучават дълбокия Космос както никога досега. Телескопът не само ни даде невероятно ярки снимки на планети като Юпитер, но също така позволи на астрономите да наблюдават по-добре и останалата част от Вселената, включително екзопланети, звезди и далечни галактики и дори най-ранните такива.

В същото време, американската космическа агенция за първи път успя да промени орбитата на космическо тяло чрез проекта DART. Учените за първи път успешно пренасочиха астероид – Диморфос, по пътя му около неговия астероид-майка Дидимос с цели 32 минути. Целта на този проект е създаването на планетарна защита на Земята.