Семейството на Брус Уилис съобщи, че актьорът страда от форма на деменция, наречена фронтотемпорална деменция или накратко ФТД.

В изявление от четвъртък, цитирано от CNN, семейството на 67-годишната кинозвезда заявява, че макар новината да е "болезнена, облекчението е, че най-накрая имаме ясна диагноза".

Семейството на Уилис, включително съпругата му Ема Хеминг Уилис, бившата му съпруга Деми Мур и дъщерите му, оповестиха за първи път неговите проблеми още през 2022 г. Тогава те заявиха, че Уилис страда от заболяване, което засяга когнитивните му способности, и ще си вземе почивка от актьорската дейност, припомня CNN, но чак сега обявяват официалната му диагноза.

"Днес няма лечение на заболяването - реалност, която се надяваме да се промени през следващите години. Надяваме се, че с напредването на състоянието на Брус медийното внимание може да бъде насочено към осветляване на това заболяване, което се нуждае от много повече изследвания", се казва още в изявлението.

Деменцията - един от най-големите здравни проблеми на 21 век

И от такива определено има нужда. Деменцията е общо наименование на прогресивни дегенеративни мозъчни синдроми, които засягат паметта, мисленето, поведението и емоциите. Понастоящем тя е широко призната като един от най-значимите здравни проблеми на 21-ви век.

И статистиките недвусмислено потвърждават това. Според изследване на AAL, програма за финансиране, която има за цел да създаде по-добро качество на живот за възрастните хора чрез технологии и иновации, при 50 млн. пациенти с деменция през 2020 г., през 2050 г. този брой ще се утрои до 152 млн.

Въпреки че всеки човек преживява деменцията по свой собствен начин, в крайна сметка всички засегнатите се нуждаят от помощ във множество аспекти на ежедневието. И тук на помощ идват технологиите.

С чип в черепа - как мозъчно-компютърните интерфейси променят хората Проучвания показват, че иновативната технология, разработвана от Neuralink на Мъск, може да доведе до странни ефекти

Иновациите в помощ на хората с деменция


Много от проектите, финансирани от AAL, имат за цел да предоставят иновативни продукти и услуги на хора с подобна диагноза, намалявайки нивата на стрес, което подобрява качеството им на живот.

В сайта си програмата изброява пет от основните видове технологии, които могат да помогнат на хората с деменция, да водят по-независим и щастлив живот, и дава пример с проекти, които самата тя е финансирала.

Роботи-болногледачи

Застаряващото население в Европа означава, че все повече хора, живеещи с определена форма на деменция, в някаква степен разчитат на болногледачи. Затова и много изследователи разглеждат възможностите за използването на роботи за домашни грижи, които да подпомагат тези болногледачи по различни начини.

Един от проектите, финансиран от AAL, eWare, съчетаващ “социална роботика” и мониторинг на начина на живот, за да помогне за оценка на навиците на хората с деменция. В резултат на това той намалява нивата на стрес при лицата, полагащи грижи за болния, като по този начин удължава периода, в който те могат да го правят.

Друг проект - ReMIND, съчетава робот за медицински грижи, наречен Джеймс, с таблет. Комбинацията насърчава физическите упражнения и стимулира паметта чрез музика и биографично приложение, наречено Keosity, което предоставя снимки на приятели, семейство, домашни любимци, празници и събития.

Комуникационни технологии, подходящи за хора с деменция

Един от най-трудните аспекти на деменцията често се пренебрегва, посочват от AAL. Това е въздействието ѝ върху емоционалното и личното благосъстояние на болния и на хората, които се грижат за него. Поддържането на връзка и възможности за общуване с близките е жизненоважна за болните и редица иновации имат за цел да осигурят такава.

Проектът Sense-Garden, например, създава дигитални пространства, които са адаптирани към личните спомени на пациентите с деменция. Те улесняват запазването на съзнанието чрез активиране на сетива като зрение, допир, слух, равновесие и мирис. Sense-Gardens задействат спомени от миналото, за да напомнят на пациентите с деменция за важни социални връзки, факти и преживявания, което подобрява способността им да общуват със семейството и професионалните си болногледачи.

Технологии за наблюдение на дома

Преместването в домове за постоянни грижи може да бъде травмиращо преживяване за хората с деменция и затова, когато е възможно, винаги е за предпочитане те да си останат вкъщи. В такива случаи технологиите за наблюдение могат да помогнат на здравните и социалните асистенти да следят болния и да са сигурни, че той е в безопасност и се грижи за себе си.

Научните открития на 2022, които обещават светло бъдеще за човекаОт ядрения синтез до космическата наука – човечеството направи важни крачки напред в много сфери

Интелигентният сензор CARU е продукт, който е разработен в рамките на проекта Caru Cares, посочват от AAL. Той представлява малко устройство, което помага на хората с деменция да поддържат връзка със семейството, приятелите и социалните служби чрез глас и чат, като същевременно осигурява достъп до спешна помощ при нужда.


CARU също така научава ежедневните навици на потребителя и така може да предупреждава членовете на семейството или медицинските лица, ако нещо изглежда притеснително.

Управление на лекарствата

Поддържането на актуална информация за приема на правилните лекарства може да бъде истинско предизвикателство за хората с деменция и затова са разработени редица технологични решения, които да им помагат в тази задача.

MedGUIDE, например, е дигитална платформа, която събира информация от пациент, семейство и болногледачи, както чрез самоотчет, така и чрез данни от сензори.

Самоотчетите и сензорите докладват за физическата активност, режима на сън, двигателните навици, храненето и социалните взаимодействия, както и за приема на лекарства и спазването на предписаната терапия.

Като цяло проектът предоставя иновативен подход за подпомагане на възрастните хора с деменция при спазването на приема на лекарства чрез интелигентни кутии за хапчета и социални мрежи.

Проследяване на местоположението

Деменцията може да доведе до загуба на паметта на човека, така че познатата среда да стане непозната, което затруднява още повече адаптирането му към нови места. Дезориентацията при болестта често води до това пациентът да се загуби, което е една от най-сериозните грижи за много от асистентите, независимо дали става дума за близки или за медицински лица.

В тяхна помощ, в рамките на проекта 2PCS са създадени редица устройства, които могат да се носят у дома или навън, за да поддържат връзката между болногледача и поверения му човек. В същото време устройствата следят къде се намира той и дори сигнализира при падане, а GPS предупреждава болногледачите, ако бъде напуснат определен предварително зададен периметър.

Разбира се, медицината и технологиите имат да извървят още дълъг път, докато могат да осигурят реално лечение на страдащите от деменция. Но наличието на технологични инструменти като описаните по-горе показва, че човечеството мисли в тази посока. А това означава, че е само въпрос на време пациентите с подобни заболявания да могат да живеят без да губят себе си и социалната си среда.