Ново проучване на изследователи от Медицинския факултет на Университета „Джон Хопкинс” е проследило хранителните навици на повече от 500 души в продължение на шест години. Учените са установили, че промяната на теглото се влияе най-много от размера и честотата на храненията, а не от интервала от първото до последното хранене. Проучването оспорва популярното разбиране, че периодично гладуване е полезна стратегия за отслабване, пише New Atlas.

Периодичното гладуване, наричано още хранене с ограничено време, е диетична стратегия, при която всички хранения се консумират през кратък период от време всеки ден. Тези прозорци могат да обхващат от шест до 10 часа, което води до това, че човек по същество гладува до 18 часа всеки ден.

От гледна точка на загуба на тегло учените спорят дали техниките на периодично гладуване са ефективни, защото предизвикват истински метаболитни промени или просто карат човек да яде по-малко храна. Проучване, публикувано миналата година, например, установи сходни резултати от загуба на тегло между хора, които се хранят с ограничено време и ядат през целия ден, когато и на двете групи са дадени едни и същи диетични ограничения с контролиран прием на калории.

Научен пробив ни доближава до вечната младостУчени съобщават, че могат както да състаряват, така и да подмладяват мишки по ускорен график Друго по-ранно проучване на периодично гладуване без диетични насоки показва, че участниците, които са били ограничени да се хранят от осем часа всеки ден през този период, инстинктивно намаляват калорийния си прием с около 300 калории на ден.

Това ново изследване на екипа от Университета „Джон Хопкинс” използва различен подход. Вместо да насочват близо 550-те участници да следват конкретен модел на хранене, учените просто проследяват ежедневните часове и размери на хранене и ги свързват с моделите на загуба на тегло за период от шест години.

Всеки участник в проучването използва приложение за смартфон, за да записва времето за сън, събуждане и хранене в продължение на няколко седмици. Това позволи на изследователите да проследят времето от първото до последното хранене за всеки субект, както и времето от събуждането до първото хранене и времето от последното хранене до заспиването.

Анализът разкрива, че няма връзка между времето на прозореца за хранене на човек всеки ден и промените в теглото през шестгодишното проследяване. Така че няма голяма разлика за загубата на тегло, ако човек яде всичките си хранения всеки ден през по-кратък прозорец спрямо по-дълъг период.

Говорейки пред CNN , водещият изследовател на проучването Уенди Бенет отбеляза, че няма сигнали в данните, които да предполагат, че компресирането на храната в малък прозорец всеки ден играе роля в загубата на тегло. „Въз основа на други проучвания, които излязоха, включително нашето, ние започваме да мислим, че времето на хранене през деня най-вероятно не води веднага до загуба на тегло“, подчерта Бенет.

Това, което направи разлика в теглото обаче, беше общият брой средни и големи хранения, които човек яде през деня. Така че вместо да има потенциална метаболитна причина за каквито и да било ползи за загуба на тегло от ограниченото време хранене, тези констатации предполагат, че простото ядене на по-малки хранения, по-рядко, е това, което в крайна сметка води до загуба на тегло.

„Въпреки че експерименталните проучвания предполагат, че ограниченото във времето хранене може да подобри циркадните ритми и да играе роля в метаболитната регулация, нашето проучване не откри връзка в популация с широк диапазон от телесно тегло“, пишат изследователите в проучването. „Важно е, че открихме връзка между яденето на по-чести и по-големи хранения на ден и увеличаването на теглото, което показва, че общият общ прием на калории е основният двигател на наддаването на тегло.“

Всичко това, разбира се, не означава, че стратегиите за периодично гладуване няма да помогнат на някой да отслабне. Но това, което изглежда все по-ясно е, че ползите от загуба на тегло, които понякога се наблюдават при тези хранителни стратегии, може да се дължат основно на намален калориен прием. И периодичното гладуване със сигурност може да бъде полезен начин да помогнете на някого да контролира по-добре своя калориен прием, но това не означава, че можете просто да ядете колкото искате в кратък шест или осем часов прозорец всеки ден и все пак да очаквате да отслабнете.