Западноевропейските правителства се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия след избухването на войната в Украйна, но когато става въпрос за газ, те все повече заменят доставките по тръбопроводите на Москва с нейния втечнен природен газ (LNG).

Анализ на Reuters установява, че повече от една десета от руския газ, доставян преди по тръбопроводи до Европейския съюз, сега е заменен с LNG, доставян в пристанищата на блока. Повишението е отчасти резултат от отстъпките, посочват източници от индустрията и търговията.

Частният руски производител „Новатек“ миналата година е правил доставки на намалени цени в ЕС, отхвърлени от купувачи в други части на света, докато държавният „Газпром“ е увеличил износа от новия си проект за втечнен природен газ „Портовая“, компенсирайки намаляващите си доставки по тръбопроводи на запад. Дом на най-големия набор от терминали за внос в ЕС, Испания, която преди това не внасяше руски газ по тръбопроводи, се е превърнала в най-големия реекспортьор на руски доставки по море.

Статистиката на ЕС и изчисленията на информационната агенция показват, че нарастването на потока от LNG е увеличило отново дела на руския газ в доставките на ЕС до около 15%. За сравнение, след началото на войната вносът по тръбопроводи от „Газпром“ в ЕС достигна до 8,7% от 37% преди това. Русия е изпратила повече от 15,6 милиона метрични тона втечнен природен газ към пристанищата на ЕС миналата година, според компанията за анализ на данни Kpler, което е леко увеличение спрямо 2022 г. и скок от 37,7% в сравнение с 2021 г.

Но това не нарушава законодателството на ЕС. Западноевропейските правителства наложиха санкции върху петрола след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г., но не направиха същото за природния газ. Вместо това Европейската комисия призова за доброволно спиране на целия внос на руски горива до 2027 г.

Преминаването от тръбопровод към внос на втечнен природен газ обаче има значителни екологични последици, тъй като е необходима енергия за газифициране, транспортиране и повторно втечняване на горивото – нещо, което противоречи на целта на ЕС за достигане на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Произходът остава невидим

Записите за доставка показват само различните дестинации на товарите, но не и техния произход. Това означава, че втечнен природен газ с крайна точка на доставка в Белгия, Франция, Испания или Холандия може да загуби руския си етикет (който потенциално би възпрял някои купувачи) преди да бъде транспортиран във вътрешността на страната или прехвърлен на други кораби.

Големи испански енергийни компании, включително Repsol, Cepsa, Endesa и Iberdrola, коментират, че не купуват директно руски газ. Главният изпълнителен директор на Endesa Хосе Богас обаче не изключва възможността такъва да е намерил място в обеми, закупени от трети страни.

Испанската Naturgy, френската TotalEnergies и британската Shell пък спряха новите покупки, но казват, че са длъжни да плащат за минималното количество газ по дългосрочните си договори, независимо дали го приемат или не.

Промяна на потоците

До февруари 2022 г. по-голямата част от газа, доставян от Русия в Европа, пристига през газопровода „Северен поток“ в Германия. Сега той акостира в западната периферия на Европа и си проправя път навътре, обръщайки предишния поток от изток на запад.

Франция е внесла 3,6 милиона тона руски втечнен природен газ през миналата година, което представлява 41% от нетния износ на страната. Когато се добавят обемите, изпратени на изток от Португалия и Испания, целият газ, който Франция транспортира до Белгия и Германия, и почти половината от това, изпратено до Швейцария и Италия, може да се припише на руски LNG, показват данни от мрежовите оператори, цитирани от Reuters.

Белгия е внесла около 4,8 милиона тона руски втечнен природен газ - почти двойно повече от обема, който е изпратила по тръбопроводи в Нидерландия.

Около 0,7 милиона тона са влезли през нидерландски терминали.

Тези изчисления изключват трансбордирането, когато LNG се прехвърля от едни кораби на други в пристанищата на ЕС.

В същото време Германия, която вече не внася директно руски газ, миналата година е приела 48,6% от своя газ по тръбопроводи от Белгия, Франция и Холандия, според федералния мрежов регулатор Bundesnetzagentur. Това недвусмислено показва, че страната все пак разчита на такъв.

Примерът Гърция

Въздействието на нарастването на дела на руския втечнен природен газ се вижда особено ясно в Гърция. Страната намали потреблението на синьо гориво, както и руския внос по тръбопровода с 20%. Но тъй като доставките на втечнен природен газ на „Газпром“ се увеличиха повече от четири пъти, делът на руския газ в Гърция на практика достига 47% миналата година спрямо 36% през 2022 г., според мрежовия оператор DEFSA.

Затова и гръцката държавна компания DEPA подаде жалба за арбитраж срещу „Газпром“, отчасти въз основа на данни, показващи, че продажбите на втечнен природен газ на гръцки конкуренти са били с голяма отстъпка от договорната цена за нейния газопровод.

От април страните от ЕС могат законово да забранят на руски компании да резервират инфраструктурен капацитет за доставка на LNG. Основните вносители Испания и Белгия обаче казаха, че вероятно няма да го направят.