Гръцкият доставчик на газ DEPA Commercial подаде молба за арбитраж с искане за преразглеждане на цената на своя договор за доставка с „Газпром“, разкри главният изпълнителен директор на компанията Константинос Ксифарас.

Гръцката държавна компания иска намаляване със задна дата на цената на газа в договора, подписан през 2022 г., както и освобождаване от бъдещи плащания на стойност стотици милиони долари, според няколко източника, запознати с въпроса, цитирани от Reuters.

Запитан за преговорите с „Газпром“ на Форума за енергетиката и газа в Атина, Шифарас коментира: „Ние сме в преговори от около две години, година и половина, за коригиране на цената, защото това е, което искаме. Търговските преговори продължават в момента, те не са спрели, но компанията ни направи следващата стъпка, която е да се обърне към арбитраж.“

„Газпром“ запазва мълчание по темата. DEPA също не дава много подробности. По принцип арбитражът може да бъде свикан от всяка страна в частен дългосрочен договор за доставка на газ.

През януари 2022 г. DEPA подписа договор с „Газпром“ за 2 милиарда кубически метра газ годишно до 2026 г. на цена, индексирана към референтната нидерландска TTF с 80%, като останалите 20% са индексирани към цените на петрола. Но европейските цени на газа се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна и спада на доставките по руски тръбопроводи, като цената на TTF достигна рекордно високо ниво от 306 евро за мегаватчас през август 2022 г. В резултат на това DEPA се затруднява да продаде своя газ и в крайна сметка не успя да изпълни своите минимални годишни количества съгласно договора. Условията на договора, който е от типа „вземи или плати“, купувачите трябва да платят за газ, независимо дали могат физически да получат доставките или не. Всички непоети количества се пренасят към края на договора като кредит.

Част от претенциите на DEPA включват продажби на „Газпром“ към гръцки конкуренти, казват източниците на информационната агенция.

„Газпром“ не трябваше да продава по-евтино на конкурентите на DEPA, защото, разбира се, в този случай щеше да бъде трудно за нас да вземем целия договорен газ“, казва човек от компанията

В началото на септември 2022 г. „Газпром“ започна да изнася значителни количества втечнен природен газ (LNG) за Гърция от своя новостартирал проект Portovaya LNG. Купувачът е Mytilineos, най-голямата гръцка частна енергийна компания, според сателитни данни от аналитичната компания Kpler.

Mytilineos също има договор с „Газпром“ до 2030 г.