Руският енергиен гигант Газпром е спечелил 45 млн. евро от газовото си находище в Северно море през миналата година, показват счетоводни отчети, цитирани от BBC.

От 2020 г. компанията добива газ от находището Силиманите, което е разположено във водите на Обединеното кралство и Нидерландия.

Сър Ед Дейви, лидер на либералдемократите, заяви, че е "напълно неприемливо" газ от територията на Обединеното кралство да подкрепя "незаконната война на Путин срещу Украйна". В резултат на това, правителството съобщи, че ще "засили икономическия натиск" върху Русия, посочва BBC.

Находището, което се намира на 200 км от нидерландския бряг, се експлоатира в съвместно предприятие между Газпром и германската компания Wintershall. Добитият газ се извежда на сушата в Нидерландия.

Deutsche Bank и Commerzbank блокират съдебни дела на дружество на ГазпромИсковете бяха заведени, след като германската компания Linde спря работата по завода за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст-Луга

Въпреки че не се предполага, че споразумението е незаконно, Обединеното кралство, САЩ и ЕС въведоха строги икономически санкции, целящи да ограничат възможността на Русия да печели от износа на енергия, както и да финансира войната си в Украйна.

Редица ръководители на Газпром, включително главният изпълнителен директор Алексей Милер, са обект на санкции от страна на правителството на Обединеното кралство, въпреки че самата компания не е санкционирана. Тя все още доставя газ за континентална Европа по тръбопроводи, въпреки че обемите са значително намалени от началото на войната.

Българското недоглеждане и как ЕС не успя да спре руските петролни печалбиРуският петрол идва в ЕС над законово допустимата цена

Счетоводните отчети показват, че през 2022 г. Gazprom International UK, дъщерно дружество на руския енергиен гигант, е реализирало печалба преди облагане с данъци в размер на 45 млн. евро. Впоследствие е изплатило дивидент в размер на 41 млн. евро на Gazprom International Projects BV, прекия собственик на компанията в Нидерландия.

Крайният собственик на компанията е ПАО Газпром със седалище в Москва.

Енергийният гигант е мажоритарна собственост на руската държава и е най-големият данъкоплатец в страната, като според държавната информационна агенция ТАСС внася 80 млрд. долара в руското правителство. Освен това набира и финансира свои собствени военни формирования, които се сражават на фронтовата линия в Украйна.

Руският LNG - тест за волята на ЕС да скъса енергийните връзки с МоскваПрез последната година държавите от ЕС са увеличили общите си покупки на руски втечнен природен газ

"Докато правителството осъжда войната, абсурдно е да се позволи на дъщерно дружество на руско държавно предприятие, което има собствена милиция, воюваща в Украйна, да обогатява режима на Путин от Северно море", заяви организацията Global Witness.

Говорител на правителството на Обединеното кралство каза, че то "ще продължи да работи заедно с нашите партньори, за да откаже на Русия достъп до всички наши стоки или технологии, които тя би могла да използва в своята военна машина, ограничавайки способността на страната да води война през 21-ви век".

"Путин и неговите поддръжници трябва да платят - и ще платят - цената за незаконното си нахлуване в Украйна", добави той.

Рекордни приходи от петрол в Русия на фона на глобалните ограниченияОфициалните оценки сочат, че брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 5,5% през третото тримесечие спрямо година по-рано

В отчетите се посочва, че всички приходи на Gazprom International UK са от продажби извън Обединеното кралство. Компанията прекрати споразумението си за продажба на газ на Wintershall през септември тази година и го замени със споразумение за продажба на газ на базираната в Швейцария търговска компания Gunvor.

Предприятието на Газпром за доставка на енергия в Обединеното кралство, което имаше хиляди бизнес клиенти, беше национализирано от германското правителство миналата година, когато компанията майка беше близо до фалит. То беше преименувано на SEFE Energy.