Войната в Украйна е преломен момент за потреблението на газ в Европа, което се очаква да намалее отново през тази година, тъй като домакинствата и индустриите използват модернизация на ефективността и термопомпи.

Това се казва в доклад на Mеждународната агенция по енергетика, цитирана от The Guardian. В него се посочва, че развитите икономики на континента са намалили потреблението на газ с 15% през 2022 г., след като Русия прекъсна потоците вследствие на инвазията.

Европейските домакинства и предприятия са намалили потреблението на газ с още 9% през първите три четвърти на тази година, което може да доведе до стабилен спад на търсенето на газ през следващите години, коментира IEA.

Агенцията също констатира, че около 40% от икономиите са резултат от мекото време през изминалата зима, но по-голямата част от тях се дължат на рязкото нарастване на търсенето на електрически термопомпи и на подобренията в ефективността.

Бизнес лидери от цял свят се събират в Дубай. Какво да очакваме от COP28?Срещата на високо равнище за климата започва в четвъртък и ще продължи до 12 декември

МАЕ очаква същата тенденция да се появи и в САЩ, след като администрацията на Байдън включи подобренията в енергийната ефективност в своя пакет за зелени стимули на стойност 369 млрд. долара.

Прогнозите са домакинствата и предприятията в САЩ да намалят потреблението на газ с около 1% годишно между 2022 и 2026 г., въпреки достъпа до големи вътрешни резерви. Това идва в резултат на стремеж за повишаване на ефективността чрез въвеждането на термопомпи, които да помогнат за намаляване на въглеродните емисии, причинени от отоплението с газ.

Въпреки подобренията, агенцията изтъква необходимостта от по-добра енергийна ефективност, ако световните правителства се надяват да постигнат целите си в областта на климата.

МАЕ иска от петролните и газови компании повече инвестиции в чиста енергияИндустрията трябва да се откаже от „илюзията“, че технологията за улавяне на въглероден диоксид е решение за изменението на климата, според МАЕ

Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, коментира: "Световните амбиции в областта на климата зависят от способността ни да направим световната енергийна система много по-ефективна. Ако правителствата искат да запазят целта от 1,5°C подобрение в рамките на възможното, като същевременно поддържат енергийната сигурност, удвояването на напредъка в областта на енергийната ефективност през това десетилетие е от решаващо значение.

"Констатациите в този доклад са сериозно предупреждение към лидерите, които се събират на конференцията за климата Cop28 в Дубай, че всички те трябва да се ангажират с по-решителни действия в областта на ефективността и да ги изпълнят.", добавя той.

Според МАЕ през миналата година Обединеното кралство е подобрило енергийната си ефективност с около 7%, изоставайки от съседните държави, включително Нидерландия, Ирландия и Франция, които отчитат подобрение от поне 12%.