Докато най-мощните производители на петрол в света обмислят по-нататъшни съкращения на доставките, Русия няма голям стимул за радикална промяна, тъй като приходите ѝ от енергоизточници са високи, цените на петрола са по-високи от прогнозите ѝ, а бюджетният дефицит на страната намалява, пише в свой анализ Reuters.

Министрите от ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, водени от Русия, се срещат в неделя във Виена. По време на срещата организацията ще обмисли дали да направи допълнителни съкращения на доставките на петрол, съобщават източници на информационната агенция.

Цените на суровия петрол се понижиха с 16% от края на септември, тъй като добивът в САЩ, най-големият производител в света, се задържа на рекордно високи нива. В същото време пазарът е загрижен за ръста на търсенето, особено от страна на Китай, който е вносител №1.

По-евтини превози разбиват тавана на цените на руския петрол Нови превозвачи позволяват на руските компании да печелят значително повече от 60 долара за барел


"Не виждам причини да променяме нещо радикално", заявява при условие на анонимност източник, близък до руското правителство, относно предстоящата среща на ОПЕК+, като добавя обаче, че все още има шанс за изненади.

Саудитска Арабия, Русия и други членове на ОПЕК+ вече поеха ангажимент за съкращаване на добива на петрол с 5,16 млн. барела дневно, или около 5% от дневното глобално търсене, в поредица от стъпки, започнали в края на 2022 г.

Зона на комфорт

Президентът Владимир Путин смята, че Русия не просто е оцеляла, а процъфтява въпреки най-строгите западни санкции, налагани някога на голяма икономика, включително ограничаване на цената на руския петрол до 60 долара за барел.

След свиването през 2022 г. руската икономика ще нарасне с около 3% през тази година, което е по-бързо от САЩ и еврозоната, сочат руските прогнози.

Стабилните световни цени на петрола през тази година и все по-широкото използване от страна на Москва на „сенчести флоти“ от танкери означава, че голяма част от руския петрол се търгува предимно над тавана, наложен от Запада.

„Тъмни кораби“ превозват руски петрол за милиарди в нарушение на санкциитеТанкерите и корабите, прикриващи координатите си, са нараснали с 82% в сравнение с първата половина на 2021


Базираният в Москва независим петролен анализатор Алексей Кокин коментира пред информационната агенция, че цените на петрола са се понижили от "много комфортни" нива до "просто комфортни“:

"Ето защо изглежда, че няма особена нужда от резки движения за Русия. Оставянето на производствените ограничения в сегашния им вид е приемлив вариант".

Русия е заложила в бюджета си цена на сорта Уралс, водещия ѝ сорт петрол, от 4 788 рубли (53,36 долара) за барел през тази година. В петък цената му падна под определеното от Запада пределно ниво от 60 долара за барел на фона на повишаването на фрахтовите ставки, подхранвано от новите санкции на САЩ срещу корабособствениците и по-ниските световни цени на петрола. Въпреки това тя остана по-висока от 5000 рубли за барел, а във вторник отново надхвърля 60 долара за барел.

Приходи за Русия

Бюджетният дефицит на Русия намалява допълнително през миналия месец благодарение на по-високите цени на петрола, по-ниския курс на рублата и притока на тримесечни данъчни плащания.

Руският дефицит за първите 10 месеца на годината възлиза на 1,24 трилиона рубли (13,45 млрд. долара), или 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е далеч по-добре от първоначалните очаквания за дефицит от 2,93 трилиона рубли, или 2% от БВП за 2023 г.

„Сенчести флоти“ с руски петрол притискат застрахователния секторС покачването на цените на суровия петрол все повече товарни съдове са изложени на риск от загуба на застрахователно покритие


Приходите от нефт и газ през октомври се увеличават с 27,5% спрямо година по-рано, въпреки че за първите 10 месеца на годината те са намалели с 26,3%.

Но делът на продажбите на енергия в постъпленията във федералния бюджет - който преди надхвърляше 50% от общите бюджетни приходи - драстично намалява. През 2022 г. той възлиза на 41,6% от общите бюджетни приходи, докато през януари-септември тази година продажбите на нефт и газ представляват 28,3% от общите постъпления в размер на 19,73 трилиона рубли (220 млрд. долара).

Русия остава суперсила в областта на природните ресурси

По всичко личи, че Русия остава суперсила в областта на природните ресурси. Страната е на първо място по продажба на зърно в света, а едновременно с това изнася торове и други селскостопански суровини. Другите ѝ основни източници на бюджетни приходи са данъкът върху добавената стойност, извънредният данък в размер на 300 млрд. рубли, както и други допълнителни данъци.

"Руският бюджет е по-чувствителен към цените на петрола и обменния курс на рублата, отколкото към добива на петрол, така че страната ще е склонна да подкрепя настоящите цели за добив на петрол, докато суровината се търгува между 75 и 100 долара за барел", смята Роналд Смит, старши анализатор на BCS World of Investments в Москва.