Дерогацията за горивата ще бъде отменена в две стъпки – първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна.

Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента след разговори на ГЕРБ-СДС и ДПС с министъра на финансите Асен Василев.

За този преходен период сме се съгласили единствено и само, за да няма сътресения на пазара, обясни тя, цитирана от БТА.

Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в държавния бюджет да бъдат удовлетворени, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

  • - Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа.
  • - Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др.
  • - Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета.
  • - С около един милиард лева е прецизиран таванът на поемането на държавен дълг.

С договорените промени в бюджета планираните капиталови разходи се свиват с около 2 млрд. лв., колкото е планираната вноска, дължима от "Газпром" за транзитната такса.

Съветът по сигурността обсъди кога да отпадне дерогацията за руски петролПремиерът Денков подчерта, че са обсъдени рисковете по отношение на възможностите за работа на рафинерията, така че тя да не спре, ако не получи петрол

Така капиталовите разходи стават малко под 10 млрд. лв., уточни финансовият министър Асен Василев, цитиран от БНТ.

"Ще преработим бюджета в този му вид, така че той да мине през малката и голямата тристранка и да бъде обсъден от Министерски съвет. Намереното решение за дерогацията е полезно за българските граждани, защото от една страна се спира износът и парите, които отиват към Русия, от друга страна се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горивата. Имахме откровен разговор с колегите от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме мнозинство в Народното събрание с БСП и "Възраждане", защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие", допълни финансовият министър.

Асен Василев представи Бюджет 2024: 3.2% растеж, 3% дефицит, 4.8% инфлация

Получихме гаранции от "Продължаваме промяната-Демократична България“ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната група ще гласува в различно мнозинство с "Възраждане“, БСП и "Има такъв народ", допълни Десислава Атанасова.