Представителите на ГЕРБ – председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикано от министър-председателя акад. Николай Денков.

Основният въпрос на заседанието е предложението за отпадане в тридневен срок на дерогацията за руския нефт в нефтопреработвателната компания „Лукойл“ у нас.

„Считаме за абсолютно безпредметно нашето оставане, защото всичките ни опасения, които през всичките тези месеци изразявахме и пред вас, за пореден път през докладите на службите се потвърдиха“, каза пред журналисти, цитирана от БТА, Десислава Атанасова.

„Стана ясно, че "Лукойл" е имал готовност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва в огромен процент руски петрол.

Стана ясно, че има възможност за доставки извън Руската федерация и извън вида „Уралс“. За нас няма изненада и е загуба на време да продължаваме да стоим на този импровизиран Съвет по сигурността, който потвърждава всичко, което ние говорихме през последната година и половина“, коментира тя.

Печели се на гърба на българските граждани, каза още Атанасова.

Борисов: Ако „Лукойл“ не си платят данъците в срок, ще има дерогация

По думите й, единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект, за който повече от година и половина парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява.

„Тази дерогация, дори да не приключи в тридневен срок, какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен – в края на годината, е един добър възможен вариант. Стана ясно, че Агенция „Митници“, тоест финансовото министерство, в недостатъчно голям обем е контролирало доставките на преработена продукция. Това, което излезе по медиите, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море, се потвърди“, каза още Атанасова.

„Не в тридневен срок, а още вчера „Лукойл“ са били готови да преминат към изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа на „Нефтохим“, който обаче е достатъчен да задоволи страната с горива“. Това заяви пред журналисти, цитиран от БТА. Делян Добрев, председател на парламентарната Комисия по енергетика и депутат от групата на ГЕРБ-СДС.

„На срещата стана ясно, че въпреки санкционния режим и дерогацията да позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, повече от 50% от произведените горива на „Лукойл“ са изнасяни из целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е крайната им дестинация. Това е нещо изключително скандално. Сигурен съм, че по тази тема разследванията ще продължат“, каза Добрев. „Ние сезирахме прокуратурата и ДАНС точно за този тип сделки, които са неразрешени заради дерогацията и санкциите“, посочи той.

ДПС подкрепя ГЕРБ за предсрочното спиране на дерогацията за Според Пеевски

Добрев повдигна темата за това има ли синхрон между „Лукойл“ и някои от партиите в парламента.

„Виждаме, че „Лукойл“ действа според това какво гласуват тези определени партии. Ще ги кажа направо които са. Нашето предложение в Комисията по енергетика беше отхвърлено, а за него гласуваха „против“ и „въздържал се“ от „БСП за България“ и „Възраждане“, което не е изненада, от „Продължаваме Промяната“, което също не е изненада. Изненадата е „Демократична България“. Те обикалят телевизиите и обясняват как са за премахването на дерогацията, но гласуват „против“ и „въздържал се“, смята той.

„Новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и "Продължаваме промяната". Коалицията "Путин" е факт“.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от БТА. Това стана минути след като той напусна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

„Лукойл“ ще плати 500 млн. лв. данъци, които укриваше, заяви ПеевскиСъпредседателят на ДПС постави ултиматум - ако рафинерията не си плати данъците, дерогацията ще отпадне

„Срещата продължава, изключително безполезна среща, загуба на време за нас. Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи и да не бъде спряна тази дерогация“, каза Пеевски.

Според него ще продължи да се пълни "престъпният руски режим със стотици милиони от България".

„На срещата се говори без яснота, че трябва дерогацията да остане до март, без да се изложат никакви доводи. Видя се, че ще има гласуване в парламента. Това, което заявиха от ПП-ДБ, е, че ще си отстояват сроковете за март. Ще видим как ще бъдат гласовете и дали от Москва се командват българският парламент и правителство“, отбеляза депутатът от ДПС.

„Разбрахме също, че митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което ще подадем своевременно още утре сигнали до прокуратурата и ДАНС. Митницата никаква работа не е свършила, не е контролирала въобще къде са отивали доставките“, каза Пеевски.

Politico: ЕК пита България за „вратичката“ в санкциите срещу РусияБългария се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол, пише изданието

По думите му 60% са напуснали пределите на страната към различни дестинации от Украйна. Според Пеевски става въпрос за "чудовищна далавера, дори по-чудовищна от разследването на "Политико" за нас".

„Българските граждани бяха изцяло ощетени от тази дерогация, не получиха нищо от нея, а престъпният руски режим се обогати под благосклонния поглед на българското правителство“, посочи още Пеевски.