Европейската комисия опроверга съобщения в медиите, че води разследване срещу България, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия.

По-рано европейското издание Politico написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

"В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване", заяви днес говорител на ЕК, цитиран от БТА.

"Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС", добави той. В момента не се води процедура, повтори говорителят.

"ЕК е защитник на европейското законодателство и ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури - това е принципен отговор. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите", обобщи говорителят.

Politico: ЕК пита България за „вратичката“ в санкциите срещу РусияБългария се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол, пише изданието
Междувременно, темата днес беше коментирана и в парламента. ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха за бързото отпадане на дерогацията, а от ПП-ДБ са на мнение, че това може да се случи най-рано през март и и призовават Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да разследват сделките на "Лукойл" в периода, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация, съобщава БТА. Опозиционните сили - "БСП за България", "Има такъв народ" и "Възраждане" подкрепят дерогацията. От "БСП за България" настояха за отговор на въпроса дали правителството е подпомагало "Лукойл" да нарушава дерогацията.

Няма смисъл да се прекрати дерогацията на „Лукойл“, смята ПетковСпоред него, това може да доведе до стрес на пазара Призоваваме Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" да започнат веднага разглеждане на всички сделки, които са сключени от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация, каза Радослав Рибарски, депутат от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България" и член на Комисията по енергетика в парламента.

Според Рибарски, ако бъдат установени нарушения, законодателството е ясно и то предвижда въвеждането фигурата на особен управител в рафинерията. Той бе категоричен, че с оглед зимните месеци и необходимостта населението да бъде осигурено, отпадането на дерогацията трябва да стане най-рано през месец март.

Борисов: Ако „Лукойл“ не си платят данъците в срок, ще има дерогация
Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента (ГЕРБ-СДС), каза, че се радва, че ЕК започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин, коментира той и обясни, че правото на дерогация се въвежда на национално ниво, не от ЕК, а от Министерския съвет, който по това време бе с финансов министър Асен Василев. Ползата за българския потребител е една кръгла нула. Защо не разрешават да се премахне дерогацията, попита Добрев и заяви, че отново ще внесе своето предложение за отпадането ѝ. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той.

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира "Вагнер“, Путин и неговия режим, призова и вчера в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към "Демократична България".

„Лукойл“ ще плати 500 млн. лв. данъци, които укриваше, заяви ПеевскиСъпредседателят на ДПС постави ултиматум - ако рафинерията не си плати данъците, дерогацията ще отпадне Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага и трябва да има съгласие, партиите, които не го подкрепят, са „про- Путин“ партии, коментира председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той каза още, че разследването, започнато от ЕК, е нещо много хубаво. „Не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания – всичко, което говорим, е факт. Това трябва да приключи веднага в България“, каза Пеевски.

Ние от БСП подкрепяхме дерогация, защото това осигуряваше стабилност на енергийния пазар не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия, каза Драгомир Стойнев от „БСП за България“. Той каза, че "част от сглобката твърдят, че представители на правителството са се облагодетелствали относно съществуването на дерогацията". По думите му трябва да се изясни дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава дерогацията.

Financial Times: България цели изтегляне на руските енергийни компанииАсен Василев посочи, че целта не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за Ние гласувахме дерогацията да остане, защото считаме, че след като е дадена такава възможност на България от Европейската комисия, България трябва да се възползва от тази възможност. Ако Европейската комисия са открили някакви схеми, както се изказа акад. Денков, и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушение трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност, каза Павела Митова от „Има такъв народ“.

От "Възраждане" коментираха, че дерогацията е била въведена с една единствена цел българският вътрешен пазар да има нефтени продукти и към настоящия момент това работи. Костадин Костадинов, председател на парламентарната група и лидер на партията коментира, че нараства натискът върху българската рафинерия.