"Президентът Румен Радев е сезирал Конституционния съд за таксата за пренос на природен газ, но това няма да спре изпълнението на закона и чакам на 14 ноември първите постъпления".

Това заяви министърът на финансите Асен Василев, цитиран от БТА.

Всички държави, които ползват газопреносната мрежа, трябва да доказват този природен газ руски ли е или не, допълни той.

"Президентът не защитава националния интерес, поне не така както аз го разбирам", категоричен е Василев.

"Националният интерес от тази такса е на България, а не на Руската федерация и на "Газпром". Със своето решение Радев се обяви като защитник на "Газпром". Решението е насочено срещу политиката на България и на нейното правителство и това е срам за президентската институция", каза финансовият министър.

Financial Times: България цели изтегляне на руските енергийни компанииАсен Василев посочи, че целта не е газът за потребителите в Унгария и Сърбия да стане по-скъп, а преносът му през България да стане по-малко изгоден за

По думите му таксата не оскъпява природния газ на Сърбия, Северна Македония и Унгария, тя само намалява печалбата на "Газпром".

"НАП и агенция "Митници" могат да приложат обезпечителни мерки, ако от "Газпромекспорт" реши да не плаща. Има банкови гаранции по договорите с "Газпромекспорт", но България не може да спре преноса на природен газ", уточни министърът.

От 2009 до 2020 г. "Лукойл" е декларирал загуба у нас от 1,822 млрд. лева, за 2021 година - печалба от 170 млн. лева, а за 2022 година - печалба от 404 млн. лв, съобщи Асен Василев.

„Лукойл“ ще плати 500 млн. лв. данъци, които укриваше, заяви ПеевскиСъпредседателят на ДПС постави ултиматум - ако рафинерията не си плати данъците, дерогацията ще отпадне

От началото на годината "Лукойл" е внесъл 154 милиона лева данъци.

До 31 октомври трябва да бъдат внесени всички авансови солидарни вноски и да се внесат най-малко 90 процента от дължимите данъци, каза Василев.

България трябва да получи от "Лукойл" общо около 400 млн. лева тази година, включително вече внесените 154 млн. лева.